Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Xavier Prats Monné, generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet

Xavier Prats Monné, generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet

Målet för direktivet om utlandsvård är att ge alla EU-invånare tillgång till bra hälso- och sjukvård som tillgodoser deras specifika behov. Oavsett om det handlar om att begära ett extra läkarutlåtande i ett annat EU-land eller uppsöka en specialist med sitt barn som har en sällsynt sjukdom, måste vi vara säkra på att alla får bästa möjliga vård och inte behöver betala allt ur egen ficka.

En färsk Eurobarometerundersökning visar att patienterna måste få information om sina möjligheter och om hur de ska gå till väga för att få vård utomlands. Inte ens var tionde EU-invånare vet i dag var de kan hitta den här informationen och fyra av fem säger att de inte vet tillräckligt om sin rätt till utlandsvård.

De finns många frågor om vård i andra EU-länder: behövs en remiss och förhandstillstånd, går det att få ersättning i efterhand, kan man söka uppföljande vård hemma eller utomlands, täcks förebyggande vård och hur ersätts patienter som arbetar i ett land och bor i ett annat?

Vi är därför glada över att alla EU-länder numera har minst en nationell kontaktpunkt där man kan få svar på sina frågor om patienträttigheter och möjligheter. Alla kontaktpunkter har en flerspråkig webbplats och EU-kommissionen bidrar till att klargöra frågor om både direktivet om utlandsvård och EU:s bestämmelser om social trygghet.

Vi uppmuntrar kontaktpunkterna att bilda nätverk och utbyta kunskaper och erfarenheter, att arbeta på ett öppet sätt och hålla ögonen på dem som missbrukar de ökade möjligheterna att få vård utomlands. Kontaktpunkterna kan så småningom få en utökad roll, vilket civilsamhället har efterfrågat, och bidra med mer specifika upplysningar, t.ex. information till patienter med sällsynta sjukdomar om hur de kan få tillgång till rätt vård och kunskap i hemlandet eller vända sig till kontaktpunkter i andra länder.