Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door Martin Seychell, adjunct-directeur-generaal van het directoraat Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie

Door Martin Seychell, adjunct-directeur-generaal van het directoraat Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie

Hoe wordt Europees belastinggeld gebruikt om in gezondheidszorg te investeren? In de periode 2014-2020 kunnen de Europese structuur- en investeringsfondsen (ESIF's) worden gebruikt om op basis van behoeften en resultaten in gezondheidszorg te investeren.  Dit moet leiden tot minder gezondheidsverschillen en een betere toegang tot gezondheidszorg van hoge kwaliteit voor alle EU-burgers.  Kortom, een betere betere gezondheidszorg voor iedereen.

Investeren in gezondheid met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Europees Sociaal Fonds is mogelijk op specifieke terreinen zoals eerstelijnszorg en gemeenschapszorg, gezondheidsbevordering en ziektepreventie, programma’s voor actief en gezond ouder worden, nascholing van zorgwerkers en e-gezondheid. 

Het geld zal ook gaan naar onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg, onder meer door kleine en middelgrote ondernemingen, naar administratieve en institutionele capaciteitsopbouw voor gezondheidsautoriteiten en naar programma’s ter verbetering van de energie-efficiëntie van ziekenhuizen of het beheer van gevaarlijk medisch afval.

De investeringen in de zorginfrastructuur worden in de programmeringsperiode 2014-2020 wel beter afgestemd op de behoeften dan in voorgaande programmeringsperiodes. Op grond van de nieuwe ESIF-regels moeten ze ook stroken met de nationale of regionale strategische beleidskaders.  Met andere woorden: ze mikken op duurzame resultaten.  

De investeringen verschillen van land tot land, maar in totaal zijn de 28 lidstaten van plan om tussen 2014 en 2020 3,8 miljard euro alleen al in gezondheidsinfrastructuur te steken en nog eens 954 miljoen euro in ICT voor de gezondheidszorg. Bovendien is meer dan 4 miljard euro beschikbaar voor "zachte" gezondheidsgerelateerde investeringen (gecombineerde gezondheids- en sociale zorg en bevordering van actief en gezond ouder worden).

Het directoraat-generaal SANTE werkt samen met de voor de ESIF's verantwoordelijke dg's REGIO en EMPL bij de inzet van deze fondsen voor investeringen in gezondheid. Het geeft adviezen over de zorgprioriteiten en neemt deel aan het overleg tussen de verschillende diensten over de ESIF-programmeringsdocumenten en aan de vergaderingen met de lidstaten. Bovendien heeft DG SANTE de leiding bij het bepalen van de zogenaamde ex-antevoorwaarden waaraan moet worden voldaan om de ESIF's te kunnen inzetten voor investeringen in gezondheidszorg.

Voor de ESIF-investeringen zijn alle bevolkingsgroepen gelijk: iedereen profiteert ervan en zij helpen ervoor te zorgen dat elke Europese burger evenveel kans maakt op een lang, gezond en productief leven. 

Investing in health through European Structural and Investment Funds

Meer over dit onderwerp