Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

Dr. Tit Albreht, Institutul național de sănătate publică din Slovenia

Dr. Tit Albreht, Institutul național de sănătate publică din Slovenia

Mă bucur să anunț publicarea versiunii tipărite a „Ghidului european privind îmbunătățirea calității în combaterea globală a cancerului”. Ghidul dă o notă specială aniversării a 30 de ani de la lansarea programului „Europa împotriva cancerului”, celebrată luna aceasta sub auspiciile președinției luxemburgheze.

Publicația oferă un model pentru pregătirea programelor naționale de control al cancerului, bazându-se pe experiențele diferitelor organizații naționale și internaționale active în combaterea cancerului. Fiecare capitol se referă la un anumit subiect-cheie și prezintă o listă de indicatori care pot fi utilizați pentru monitorizare, cei mai mulți dintre ei provenind din proiectul Eurochip, o altă inițiativă reușită a UE.

Publicarea ghidului este cea mai recentă realizare în domeniu din ultimele trei decenii. Programul „Europa împotriva cancerului” s-a derulat în perioada 1985-2003. În 2007, Uniunea Europeană a decis să relanseze activitățile în acest domeniu. A fost anul în care cele trei președinții ale Consiliului UE (Germania, Portugalia și Slovenia) au luat inițiativa de a adăuga o serie de problematici delicate pe agenda UE privind sănătatea. Slovenia a optat pentru cancer, care a devenit subiectul principal al președinției sale.

Aceste inițiative au condus la intensificarea acțiunilor UE, având ca rezultat formarea Parteneriatului european de luptă împotriva cancerului (EPAAC). O acțiune comună cu același nume s-a derulat între 2011 și 2014, urmată de o altă acțiune comună (CanCon). Planurile naționale de combatere a cancerului și programele naționale de control al cancerului au reprezentat o prioritate pe agenda politică a Comisiei Europene și a statelor membre. Comisia Europeană a solicitat tuturor statelor membre să elaboreze planuri sau strategii naționale de combatere a cancerului până în 2013. Aproape toate statele membre au elaborat deja acest document, așa cum arată studiul realizat în cadrul acțiunii comune a EPAAC. Într-un efort comun, mai multe țări care și-au exprimat un interes deosebit față de planurile naționale de combatere a cancerului, au obținut, cu ajutorul profesorului Jose Maria Martin-Moreno și al echipei sale de la Universitatea din Valencia, o altă realizare importantă: „Ghidul european privind îmbunătățirea calității în combaterea globală a cancerului”, care tocmai a fost publicat.

Având în vedere amploarea problemei și provocarea pe care o reprezintă cancerul în prezent, este binevenită intensificarea activităților UE de dezvoltare a politicilor de luptă împotriva cancerului. Așteptăm cu interes progrese în direcția unei acțiuni concertate a UE în lupta îndelungată împotriva acestei boli.

Cancer

Mai multe pe această temă