Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de Karin Kadenbach, membru al Parlamentului European și al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și președinte al Grupului pentru sănătatea rinichilor din Parlamentul European

de Karin Kadenbach, membru al Parlamentului European și al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și președinte al Grupului pentru sănătatea rinichilor din Parlamentul European

În UE se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge - un gest de o remarcabilă solidaritate pe care cetățenii europeni îl fac față de semenii lor care au nevoie de transfuzii.

Data de 14 iunie a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății Ziua internațională a donatorului de sânge. Evenimentul le aduce un omagiu celor care salvează vieți în fiecare zi și încurajează populația să se ofere periodic să doneze sânge.

Uniunea Europeană face eforturi pentru a se asigura că pacienții beneficiază de transfuzii de sânge sigure și de înaltă calitate și că sănătatea donatorilor este protejată. Legislația UE, care datează din 2002, pledează în mod special pentru o testare riguroasă a donatorilor și a tuturor cantităților de sânge donate și pentru aplicarea unor standarde înalte în ceea ce privește manipularea/prelucrarea sângelui. Legislația europeană le impune statelor membre să încurajeze donarea voluntară și gratuită, cea mai sigură modalitate de aprovizionare cu sânge.

În ultimii 13 ani, Comisia Europeană a completat legislația de bază cu noi norme, orientări și proiecte pentru a facilita punerea sa în aplicare în statele membre. Această punere în aplicare este monitorizată periodic, permițând identificarea lacunelor și a domeniilor în care sunt necesare îmbunătățiri. În ultimul timp, în acest sector s-au înregistrat multe progrese științifice și tehnice și am învățat lecții valoroase despre siguranța și eficiența donării și transfuziei de sânge.

Cred că este momentul să analizăm în ce măsură cadrul de reglementare din 2002 mai este adecvat scopului pentru care a fost creat. Mai ales în contextul Zilei internaționale a donatorului de sânge, consider că ar trebui să reflectăm asupra modului în care le-am putea garanta donatorilor cel mai înalt nivel de protecție, prin dispoziții legislative. Mă alătur tuturor celor care celebrează Ziua internațională a donatorului de sânge pentru a le mulțumi milioanelor de persoane remarcabile care le fac acest cadou semenilor lor, salvându-le sau îmbunătățindu-le viața.