Στείλτε το σ' έναν φίλο
RSS
google +
Εκτύπωση

της Karin Kadenbach, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων· προέδρου της ομάδας ευρωβουλευτών για την υγεία των νεφρών

της Karin Kadenbach, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων· προέδρου της ομάδας ευρωβουλευτών για την υγεία των νεφρών

Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι πολίτες πραγματοποιούν πάνω από 20 εκατομμύρια αιμοδοσίες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ασθενείς που έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος.

Η 14η Ιουνίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ημέρα αυτή τιμά τους αιμοδότες που κάθε ημέρα σώζουν ζωές και παροτρύνει και άλλα άτομα απ' όλο τον κόσμο να δωρίζουν το αίμα τους σε τακτική και εθελοντική βάση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μεριμνά ώστε, αφενός, οι ασθενείς να μπορούν να βασίζονται σε ασφαλείς μεταγγίσεις αίματος υψηλής ποιότητας και, αφετέρου, να προστατεύεται η υγεία των αιμοδοτών. Συγκεκριμένα, η σχετική νομοθεσία της ΕΕ, που χρονολογείται από το 2002, προβλέπει την ενδελεχή εξέταση των αιμοδοτών, τον έλεγχο του προσφερόμενου αίματος καθώς και υψηλά πρότυπα για τη διαχείριση/επεξεργασία του. Η νομοθεσία απαιτεί από τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν την εθελοντική και μη αμειβόμενη αιμοδοσία, ως μέσο για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη προσφορά αίματος.

Μέσα στα τελευταία 13 χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπλήρωσε τη βασική νομοθεσία με νέους κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές και σχέδια για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της στα κράτη μέλη. Η εφαρμογή της νομοθεσίας παρακολουθείται τακτικά, γεγονός που διευκολύνει τον εντοπισμό των κενών αλλά και των δυνατοτήτων βελτίωσης. Πολλές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει τον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια, ενώ πολλά έχουμε μάθει για την ασφαλή και αποτελεσματική αιμοδοσία και μετάγγιση.

Θεωρώ πως έφθασε η στιγμή να εξετάσουμε κατά πόσον το ρυθμιστικό πλαίσιο του 2002 εξακολουθεί να είναι κατάλληλο σήμερα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας, πιστεύω ότι θα πρέπει να σκεφθούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας των αιμοδοτών μέσω νομοθετικών διατάξεων. Θα ήθελα και εγώ, μαζί με όλους όσους γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, να ευχαριστήσω τα εκατομμύρια των αξιοθαύμαστων ανθρώπων που προσφέρουν αφιλοκερδώς για να σώσουν και να καλυτερεύσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους.