Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Maddalena Illario (MD, PhD), Federico II:n yliopisto ja sairaala, Napoli, Italia

Maddalena Illario (MD, PhD), Federico II:n yliopisto ja sairaala, Napoli, Italia

Aktiivisena ja terveenä ikääntymistä koskeva eurooppalainen innovaatiokumppanuus (EIPAHA) on muuttanut tapaamme suhtautua vanhuuteen. Ymmärrämme nyt paremmin, että elintapoja koskevat päivittäiset valintamme vaikuttavat suuresti elämämme laatuun tulevaisuudessa.

Italian Campanian alueella innovaatiokumppanuusyhteistyö aloitettiin syksyllä 2012. Siihen asti vain lääkärit ja geriatrit olivat kiinnostuneita ikääntymisestä. Alueelliset toimijat kiinnittivät vain vähän huomiota väestön ikääntymisen haasteisiin tai siihen, että ikääntyminen ei ole yhteiskunnalle pelkästään rasite vaan se voidaan nähdä myös mahdollisuutena. 

Innovaatiokumppanuus loi uudenlaisen kokeilevan toimintaympäristön. Se tuki kumppanien keskinäistä tasaveroista vuorovaikutusta, johon aiemmat epäonnistumiset tai onnistumiset eivät vaikuttaneet. EU:n ohjeistuksen avulla saatoimme keskittyä sellaisiin toimiin, joita voitaisiin laajentaa niin, että ne kestävällä tavalla edistäisivät aktiivisena ja terveenä ikääntymistä. Hyvä esimerkki tällaisista toimista on Terveyskampus-hanke. Se on voittoa tavoittelemattomien järjestöjen hanke, josta on apua väestön seurannassa ja osteoporoosin ja osteopenian kaltaisten hiljaisten epidemioiden yksinkertaisten torjuntatoimien tarkkailussa.

Innovaatiokumppanuuteen osallistuva dynaaminen kansainvälinen yhteisö on auttanut meitä parantamaan käytäntöjämme, ja tiivistynyt yhteistyö edistää alueellisten erojen poistamista. Kun olemme osallistuneet esimerkiksi Alankomaiden ja Skotlannin hankkeisiin, olemme päässeet tutustumaan heidän kehittämiinsä menetelmiin ja palveluihin. Olemme osallistuneet myös Pohjois-Irlannin vetämään referenssikohdeverkostoon. Ja koska olemme mukana kansainvälisessä tiimissä, pääsemme osalliseksi EU-rahoituksesta.

Olemme myös tehneet tiivistä yhteistyötä muiden italialaisten referenssikohteiden kanssa rakentaaksemme paremman kansallisen verkoston.

Aluksi meille ei ollut selvää, miksi Euroopan komissio halusi myös päättäjien osallistuvan toimintaan. Sitten ymmärsimme, että EU halusi lisätä tietoa ja ymmärrystä terveenä ikääntymisestä kaikilla poliittisen päätöksenteon ja hallinnon tasoilla. Tämä osoittautui ratkaisevaksi meidän alueellamme: saatoimme hylätä vanhat epätarkoituksenmukaiset toimintapolitiikat ja tukea innovatiivisia strategioita.

Tämä on vasta alkua. Meillä on vielä paljon tehtävää, mutta aktiivisena ja terveenä ikääntymistä koskeva eurooppalainen innovaatiokumppanuus auttaa meitä saavuttamaan tavoitteemme nopeammin. Sen avulla voimme parantaa toimintaamme ja laajentaa sitä Euroopan kansalaisten hyväksi.