Pošlji prijatelju
RSS
google +
Različica za tiskanje

Martin Seychell, pomočnik generalnega direktorja za zdravje in potrošnike, Evropska komisija

Martin Seychell, pomočnik generalnega direktorja za zdravje in potrošnike, Evropska komisija

O raku slišimo skoraj vsak dan, bodisi v poročilih, na delovnem mestu ali v pogovorih z družino in prijatelji. Pojavnost raka v Evropski uniji je danes tolikšna, da lahko rak prizadene vsakega tretjega moškega in vsako četrto žensko v prvih 75 letih življenja. V Evropski uniji je rak po boleznih srca drugi najpomembnejši vzrok smrti. Vsako leto umre za rakom več kot milijon in pol ljudi, življenje 2,5 milijona ljudi pa se po diagnozi raka za vedno spremeni. S staranjem prebivalstva se bo še povečalo število smrtnih primerov zaradi raka.

Kot namestnik generalnega direktorja za zdravje in potrošnike si prizadevam za boj proti raku na vseh področjih. S spodbujanjem raziskav in sodelovanja lahko zagotovimo učinkovito zdravljenje raka po vsej EU. Z ozaveščanjem o preprečevanju raka si želimo do leta 2020 zmanjšati število rakavih obolenj za 15 %.

Rak je v osrčju politik EU že od leta 1985, ko so Evropska komisija in 12 držav članic začele izvajati program Evropa proti raku in prvič sprejele evropski kodeks za boj proti raku. Na podlagi najnovejših znanstvenih spoznanj o raku zdaj kodeks posodabljamo. Namenjen je ozaveščanju državljanov glede pomena zdravega življenjskega sloga in presejalnih testov pri določeni starosti.

Vsi lahko sodelujemo pri premagovanju teh izzivov. Začnemo lahko tako, da se odločimo za preventivo in zgodnje odkrivanja raka. Danes želim vse državljane pozvati, naj izberejo zdrav način življenja in tako sprejmejo nadzor nad svojim življenjem ter opravijo presejalne teste pri določeni starosti, saj jim ti lahko rešijo življenje.