Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

De Stefan Schreck, şeful unităţii „Informaţii în domeniul sănătăţii” din cadrul Comisiei Europene, Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori

De Stefan Schreck, şeful unităţii „Informaţii în domeniul sănătăţii” din cadrul Comisiei Europene, Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori

În noiembrie, DG Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au publicat în comun a doua ediţie a raportului „Sănătatea pe scurt: Europa”.

Raportul, redactat într-un format uşor de utilizat, prezintă un set de indicatori-cheie privind starea sănătăţii şi factorii determinanţi ai acesteia, activităţile şi resursele destinate îngrijirilor medicale, calitatea serviciilor de asistenţă medicală, cheltuielile din domeniul sănătăţii şi finanţarea acestora. Analiza acoperă 35 de ţări europene (cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 5 ţări candidate şi 3 ţări membre ale AELS).

Publicaţia reflectă colaborarea îndelungată şi fructuoasă dintre OCDE şi Comisia Europeană în dezvoltarea şi raportarea statisticilor de sănătate. Unele dintre principalele concluzii ale raportului sunt următoarele:

  • În perioada 1980-2010, speranţa de viaţă la naştere a crescut cu peste 6 ani în statele membre ale UE.
  • A crescut incidenţa bolilor cronice precum diabetul, astmul şi demenţa.
  • Consumul de tutun a scăzut în majoritatea ţărilor europene, datorită campaniilor de sensibilizare publică, a panourilor publicitare şi a creşterii nivelului de impozitare pentru produsele din tutun.
  • Dacă până nu demult cheltuielile de sănătate pe cap de locuitor au urmat o tendinţă constant crescătoare, în 2010 s-a constatat o încetinire a ritmului de creştere sau chiar o scădere a acestor cheltuieli. Concluzia este valabilă pentru majoritatea ţărilor europene.

Vă invităm să consultaţi raportul complet pdf(în limba engleză) şi rezumatul pdf(în toate limbile oficiale ale UE).

Sănătatea pe scurt: Europa, 2012

Mai multe pe această temă