Belangrijke juridische mededeling
es da de el en fr it nl pt fi sv    

Nieuws
Nieuwsbrieven
Persberichten
Toespraken

Publicaties
Wetgeving
Raadplegingen
Belangrijke documenten
Aanbestedingen...
Alfabetische index

Links
DG Werkgelegenheid en sociale zaken
Commissaris

Voor het eerst hier?

Als dit de eerste keer is dat u de homepage van het Directoraat-generaal Werkgelegenheid en Sociale zaken bezoekt, dan kan de informatie in deze kleine gids handig zijn.

De Agenda voor Sociaal beleid

  • De Agenda voor het sociale beleid
    Deze ambitieuze routekaart is het hart van onze activiteiten. De bedoeling hiervan is om het Europese sociale model te helpen moderniseren zodat het in staat is zich aan de ingrijpende veranderingen in de Europese economie en de Europese samenleving aan te passen. De Agenda voor het Sociale beleid draagt bij tot de algemene doelstelling van de Unie om de economische prestaties te verbeteren door het scheppen van meer en betere banen en door zoveel mogelijk profijt te trekken uit de kansen die de kennismaatschappij biedt.

Werkgelegenheid

  • Europese Werkgelegenheidsstrategie
    In 1998 vermeldde het Verdrag van Amsterdam de bevordering van de werkgelegenheid als één van de belangrijkste doelstellingen van de Gemeenschap. Deze doelstelling werd geformuleerd in een beleid gebaseerd op vier prioritaire thema's (of 'pijlers'): inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpassingsvermogen en gelijke kansen, en werd beschreven in de Werkgelegenheidsrichtsnoeren. Elk jaar worden deze Richtsnoeren door de lidstaten omgezet in Nationale Actieplannen voor de Werkgelegenheid (NAPs). Deze worden door de Commissie en de Raad geanalyseerd en de resultaten worden gepresenteerd in het Gezamenlijk verslag over de werkgelegenheid (Joint Employment Report). Met de bevindingen in het Gezamenlijk verslag over de werkgelegenheid kunnen de Richtsnoeren bijgesteld worden en voor elk land specifieke aanbevelingen worden gedaan ten aanzien van het werkgelegenheidsbeleid.

  • EURES
    De "Europese werkgelegenheidsdienst" (European Employment Services) of EURES is een gecoördineerd netwerk dat het vrije verkeer van werknemers in de 31 landen van de Europese Economische Ruimte (EER) regelt. Partners daarin zijn openbare diensten voor de arbeidsbemiddeling, vakbonden en werknemersorganisaties. Doelstellingen zijn:
    • het informeren en adviseren van potentieel mobiele werknemers over kansen op banen en wonen en werken in de EER
    • werkgevers assisteren bij het aanwerven van werknemers uit andere landen
    • adviseren van werknemers en werkgevers in grensoverschreidende regio's

  • Lokale ontwikkeling
    Hier worden de inspanningen geconcentreerd op het vergroten van de lokale en regionale betrokkenheid bij de verbetering van de arbeidsmarktprestaties. De Werkgelegenheidsrichtsnoeren hebben in toenemende mate een lokale dimensie gekregen en de trend naar lokaal partnerschap en decentralisatie kan in de nationale tenuitvoerlegging van de Europese werkgelegenheidsstrategie teruggevonden worden.

Europees Sociaal Fonds

  • ESF Het Europees Sociaal Fonds (ESF) is het belangrijkste instrument waarmee de Europese Unie het strategische werkgelegenheidsbeleid financiert. Gedurende meer dan 50 jaar heeft de Unie geïnvesteerd in programma's ter bevordering van vaardigheden en inzetbaarheid. De programma's worden gepland door de lidstaten in samenwerking met de Europese Commissie en zij worden uitgevoerd door middel van een scala van projecten waarbij zowel publieke als particuliere organisaties betrokken zijn. Deze projecten worden geselecteerd en beheerd door de lidstaten en Europese regio's. Daarbij kunnen nationale, regionale en lokale overheden, onderwijs- en opleidingsinstellingen, verenigingen en de sociale partners - d.w.z. vakbonden en ondernemingsraden -, de industrie, vakorganisaties en individuele bedrijven. Het ESF fungeert ook als catalysator in de nieuwe benadering van projecten waarbij partnerschap op verschillende niveaus en de transfer van Europese know-how wordt aangemoedigd.

  • EQUAL communauraire initiatieven
    EQUAL - dat gefinancierd wordt door het ESF - onderzoekt nieuwe mogelijkheden om gevallen van discriminatie en ongelijke behandling bij het zoeken naar werk aan te pakken. De hoofdbeginselen van EQUAL zijn: transnationale samenwerking, innovatie, empowerment, thematische benadering en partnerschap-benadering, verspreiding en opnemen in de hoofdstroom van de economie ("mainstreaming"). EQUAL heeft een een afzonderlijk thema betreffende de behoeften van asielzoekers.

  • Innovatieve maatregelen (Artikel 6)
    Het ESF verkent tevens nieuwe benaderingen ten aanzien van de inhoud en de organisatie van werkgelegenheid met inbegrip van beroepsopleidingen en aanpassing binnen de industrie. Deze staan bekend onder de naam "Artikel 6"-maatregelen waaronder vallen proefprojecten, studies, uitwisselingen van ervaringen en informatieactiviteiten. De initiatieven worden rechtstreeks door de Commissie beheerd en de toegevoegde waarde van de "Artikel 6"-maatregelen is dat zij leerzame ervaringen opleveren voor het ESF als geheel.

Arbeidsomstandigheden en werkorganisatie

  • Sociale dialoog
    De dialoog tussen vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers is de hoeksteen van het Europese sociale model. Een door de Commissie ingediend voorstel dat in Juni 2002 werd aangenomen beoogt een nieuwe impuls te geven aan de Europese sociale dialoog, met de nadruk op drie beleidslijnen:
    • oproep aan werkgevers en vakbonden in de EU om hun autonome dialoog te verbeteren en te verdiepen;
    • een sociale topconferentie op hoog niveau om de betrokkenheid van sociale partners bij de EU-strategie voor economische en sociale hervorming te bevorderen;
    • de urgente noodzaak van versterking van de infrastructuur voor sociale dialoog in de kandidaat-lidstaten van de EU.

  • Sociale verantwoordelijkheid van bedrijven (CSR)
    CSR is een concept waarbij bedrijven in het kader van hun bedrijfsactiviteiten en in hun relaties met andere partijen vrijwillig aandacht aan sociale kwesties en het milieu schenken. Tegenwoordig zijn bedrijven en betrokken partijen zich in toenemende mate bewust van het feit dat verantwoord gedrag de sleutel is tot duurzaam bedrijfssucces en duurzame aandeelhouderswaarde. CSR gaat ook over het op sociaal verantwoorde wijze omgaan met bedrijfsinterne veranderingen. De toenemende erkenning van CSR-waarden zou een belangrijke stap kunnen zijn naar de verwezenlijking van het strategische doel van de Europese Unie om de meest competitieve en dynamische kenniseconomie ter wereld te worden met duurzame economische groei met meer en betere banen en een grotere sociale cohesie. Het "EU Multi-Stakeholder Forum inzake CSR" is een belangrijk instrument in de strategie van de Commissie voor het promoten van CSR. Het Forum wordt voorgezeten door de Commissie en brengt representatieve Europese organisaties van werkgevers, vakbonden, maatschappelijke organisaties en bedrijvennetwerken bijeen om innovatie, convergentie en transparantie in CSR-praktijken en -instrumenten te bevorderen.

  • Arbeidsrecht
    De activiteiten van de Europese Commissie op het gebied van het arbeidsrecht en in de context van de rol van het arbeidsrecht in de harmonisering van de bestaande wetgeving bestaan in het publiceren van documenten en Richtlijnen inzake werknemersvertegenwoordiging, gelijke behandeling in werkgelegenheid en beroep, organisatie van de werktijden, bescherming van persoonsgegevens en arbeidsvoorwaarden voor tijdelijke arbeidskrachten.

  • Veiligheid en gezondheid op het werk
    De communautaire actie op het gebied van veiligheid en gezondheid is gebaseerd op het algemene principe dat de lidstaten bijzondere aandacht moeten besteden aan veiligheid en gezondheid in de werkomgeving, het harmoniseren en handhaven van de ingevoerde verbeteringen. In de praktijk kwam dit neer op het nemen van maatregelen ter bescherming van de werknemers tegen risico's van chemische, fysische (bijv. lawaai of trillingen) of biologische agentia, maar het kan ook het aanmoedigen van de invoering van verbeteringen van veiligheid en gezondheid op het werk voor specifieke categorieën wernemers (bijvoorbeeld tijdelijke werknemers, zwangere werknemers, jonge werknemers impliceren).De Commissie heeft op 12 maart 2002 de nieuwe communautaire gezondheids- en veiligheidsstrategie voor de periode van 2002-2006 (COM(2002)118) aangenomen.

  • Vrij verkeer van werknemers
    Toegang tot arbeid in een andere lidstaat is een fundamenteel aspect van het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie. Door de omvang van de Europese banenmarkt bestaan voor werkzoekenden veel kansen op een baan en voor werkgevers veel kansen op het vinden van de geschikte arbeidskracht. Dit zou kunnen leiden tot toename van werkgelegenheid en economische groei. Het doel van de activiteiten op dit gebied is om de Europese arbeidsmarkt voor alle werknemers in de EU te openen. Het recht op toegang betekent ook recht op gelijke behandeling met betrekking tot arbeidsomstandigheden en het recht op sociale, economische en culturele integratie van migrerende werknemers en hun gezin.

  • Coordinatie van stelsels van sociale zekerheid
    Het recht van werknemers op vrij verkeer wordt geschraagd door een coördinatiesysteem van de socialezekerheidsstelsels. De website van de Europese Werkgelegenheidsstrategie geeft in duidelijke bewoordingen informatie over rechten en verplichtingen inzake sociale zekerheid en beschrijft de desbetreffende Communautaire en nationale wetgeving. U kunt deze informatie gebruiken als u bijvoorbeeld te maken krijgt met de sociale wetgeving in een andere lidstaat, als u verhuist naar een ander land in de Europese Unie of als u slechts tijdelijk in een andere lidstaat verblijft.

Samenleving zonder uitsluiting

  • Sociale situatie en demografie
    Dit onderdeel geeft analyseresultaten en gegevens met betrekking tot trends in de bevolking en sociale omstandigheden. Tevens is informatie te vinden over de activiteiten van de "Europese observatorium inzake sociale situatie, demografie en gezin" ('European Observatory on the social situation and demography').

  • Sociale herintegratie
    De strijd tegen onaanvaardbare sociale uitsluiting wordt als een volwaardige doelstelling van sociaal beleid beschouwd en de lidstaten bundelen nu hun inspanningen bij middel van een jaarlijkse werkprocedure die lijkt op die van de Werkgelegenheidsstrategie. Het werken aan een 'uitsluitingsvrije' Europese Unie wordt beschouwd als wezenlijk voor het bereiken van de lange-termijn strategische doelstelling van duurzame economische groei in de Unie, meer en betere banen en grotere sociale samenhang.

  • Sociale bescherming in de EU
    De Commissie gebruikt de 'coordinatiemethode' die voor werkgelegenheid wordt toegepast om de sociale stelsels van de lidstaten met elkaar te vergelijken (sociale bescherming, pensioenen, gezondheidszorg enz.) teneinde vast te stellen hoe Europa kan omgaan met demografische ontwikkelingen en veranderingen in de bevolking. Met behulp van MISSOC (sociale bescherming in de lidstaten) kunt u gegevens vinden over alle stelsels voor sociale bescherming in de lidstaten, van financiering tot gezondheidszorg, ziektekostenvergoeding en pensioenen, en een regelmatig verschijnend bulletin over specifieke onderwerpen met betrekking tot sociale bescherming.

  • Anti-discriminatie en sociale grondrechten
    Hier vindt u informatie over de activiteiten van de Commissie ter:
    • bestrijding van discriminatie op grond van ras of etnische afkomst, godsdienst en geloof, invaliditeit, leeftijd en seksuele geaardheid,
    • bevordering van de dialoog met maatschappelijke organisaties en
    • stimulering van de implementatie van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

  • Civiele dialoog
    In 2000 publiceerde de Commissie een discussienota over 'De Commissie en de niet-gouvernementele organisaties (NGO's) - naar een sterker partnerschap' ("The Commission and non-governmental organisations (NGOs): building a stronger partnership". Deze nota heeft twee doelstellingen: een overzicht geven van de huidige betrekking tussen de Commissie en de NGO's en suggesties aandragen om de betrekkingen te verstevigen. Deze discussienota is nog steeds de grondslag voor het tot stand brengen van een coherenter samenwerkingsverband binnen de Commissie dan tot nu toe het geval was.

  • Gehandicapten-vraagstuk
    De strategie inzake gehandicapten in Europese Unie streeft ernaar een maaschappij te creëren die letterlijk openstaat en toegankelijk is voor iedereen. Deze strategie beoogt hoofdzakelijk hinderpalen te identificeren en te verwijderen. Daarbij wordt een drievoudige aanpak gehanteerd van samenwerking, deelname door gehandicapten en tenslotte de "mainstreaming" van thema's met betrekking tot invaliditeit in het beleid. Het jaar 2003 is het Jaar van de gehandicapten. In dat jaar moeten vorderingen worden geboekt in het verwezenlijken van gelijke rechten voor gehandicapten. In heel Europa wordt de aandacht gevestigd op de vele terreinen in de Europese samenleving waar obstakels en discriminatie voortbestaan voor de één op de tien Europeanen met een handicap.

Gelijkheid tussen vrouwen en mannen

  • Gelijkheid tussen vrouwen en mannen
    Dit betekent gelijke deelname en vertegenwoordiging voor alle burgers - zowel vrouwen als mannen - in de economie, in de besluitvorming en in het sociale, culturele en het burgerlijk leven. De EU zet zich al sinds lange tijd in voor de bevordering van gelijkheid van mannen en vrouwen. De Gemeenschapswetgeving garandeert dat mannen en vrouwen gelijk zijn voor de wet. Bovendien is de wetgeving inzake gelijke behandeling een vast verankerd integraal deel van het Communautaire acquis dat door kandidaat-lidstaten van de Unie dient te worden gerespecteerd. Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt ten aanzien van de rechten van de vrouwen in de lidstaten maar ongelijkheid tussen man en vrouw bestaat nog steeds. Er zou meer rekening moeten worden gehouden met de belangen, de behoeften en aspiraties van de vrouw en in het ontwerp en de uitvoering van een beleid hetzelfde belang moeten worden toegekend aan de vrouw als aan de man. Dit staat bekend onder de term "mainstreaming van het gendervraagstuk". Parallel hieraan worden specifieke maatregelen genomen tegen aanhoudende gevallen van ongelijke behandeling.

Horizontale activitiviteiten

  • Uitbreiding
    De uitbreiding is wellicht de grootste uitdaging voor de Europese Unie die zich voorbereidt op de 21e eeuw. Het uitbreidingsproces heeft een belangrijke economische en sociale dimensie. De Europese Unie heeft een specifiek communautair acquis uitgewerkt op het gebied van arbeidsomstandigheden, gelijkheid tussen man en vrouw, gezondheid en veiligheid op de werkplek, discriminatie en vrij verkeer van werknemers. De lidstaten hebben hun politieke samenwerking op het gebied van sociale bescherming en sociale integratie geïntensiveerd. Het Europees Sociaal Fonds ondersteunt de implementatie van de Europese Werkgelegenheidsstrategie in de lidstaten. De EU hecht veel belang aan de betrokkenheid van de sociale partners en vertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties in de beleidsdiscussie. Tegen de tijd dat zij tot de Europese Unie zijn toegetreden moeten de kandidaat-landen deze dimensie van werkgelegenheid en sociaal beleid hebben overgenomen.

  • Internationale samenwerking
    Het belang van de Europese Sociale Agenda reikt verder dan de grenzen van de Europese Unie. In de context van de globalisering wordt internationale samenwerking steeds belangrijker. De Commissie werkt actief samen met internationale organisaties zoals de VN, de OESO en de IAO en met geïndustrialiseerde landen zoals de VS en Japan, om zowel het sociale model van de EU en verworvenheden daarvan als de fundamentele arbeidsnormen te promoten en om lering te trekken uit de ervaringen van andere landen.

  • Kennismaatschappij
    Wij spreken vaak over de 'informatiemaatschappij', die wordt gekenmerkt door de toenemende dominantie van informatie en van informatie- en communicatietechnologieën, of van de 'kennismaatschappij'. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het feit dat investeringen in niet-tastbaar menselijk en sociaal kapitaal worden beschouwd als een waardevol activum naast kennis en creativiteit. Deze verandering kan nieuwe werkgelegenheidskansen, meer voldoening schenkende banen, nieuwe hulpmiddelen voor onderwijs en opleiding, gemakkelijker toegang tot openbare diensten en toenemende integratie van benadeelde mensen of regio's betekenen. Dit onderdeel presenteert activiteiten van de Europese Unie die werden ondernomen om u meer kansen te bieden en daarbij de risico's van deze nieuwe samenleving te vermijden. tevens kunt u de onderzoeksresutaten op het gebied van actuele ontwikkelingen aantreffen.

Arbeidsrecht

Groenboek


2007 – Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen