Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου
es da de el en fr it nl pt fi sv    

Ειδήσεις
Ενημερωτικά δελτία
Δελτία τύπου
Ομιλίες

Δημοσιεύσεις
Νομοθεσία
Διαβουλεύσεις
Βασικά έγγραφα
Προσκλήσεις υποβολής προσφορών...
Ευρετήριο

Συνδέσεις
ΓΔ Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων
Επίτροπος

Πρώτη φορά στον ιστοχώρο μας;

Εάν αυτή είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην κεντρική σελίδα της ΓΔ Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο παρακάτω σύντομος οδηγός θα σας κατατοπίσει σχετικά με τις πληροφορίες που βρίσκονται εδώ.

Η ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής

  • Η ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής
    Ο φιλόδοξος αυτός οδηγός βρίσκεται στο κέντρο των δραστηριοτήτων μας. Στοχεύει να βοηθήσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο να εκσυγχρονιστεί έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες αλλαγές της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας. Η ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής συμβάλλει στο γενικό στόχο της Ένωσης για την ενίσχυση της οικονομικής απόδοσης, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και την καλύτερη εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει η κοινωνία της γνώσης.

Απασχόληση

  • Ευρωπαϊκή στρατηγική απασχόλησης
    Το 1998, η συνθήκη του Αμστερνταμ ανέφερε την προώθηση της απασχόλησης ως έναν από τους κύριους στόχους της Κοινότητας. Αυτός ο στόχος ορίστηκε σε μια στρατηγική που περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές προτεραιότητες (ή "άξονες") απασχολησιμότητας, επιχειρηματικότητας, προσαρμοστικότητας και ίσων ευκαιριών και η περιγραφή του έγινε στις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση. Κάθε χρόνο, οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές μεταφέρονται στα εθνικά σχέδια δράσης για την απασχόληση (ΕΣΔ) των κρατών μελών. Αυτά τα σχέδια ελέγχονται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο, και τα αποτελέσματα περιλαμβάνονται στην κοινή έκθεση απασχόλησης. Τα συμπεράσματα αυτών των κοινών εκθέσεων απασχόλησης μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές και τις συστάσεις για τις πολιτικές απασχόλησης συγκεκριμένων κρατών μελών.

  • EURES
    Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχόλησης ή EURES, είναι ένα συντονισμένο δίκτυο που καθορίζει την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων μέσα σε 31 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Μεταξύ των εταίρων περιλαμβάνονται δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις εργοδοτών. Στόχοι του είναι τα ακόλουθα:
    • να ενημερώνει και να συμβουλεύει δυνητικά μετακινούμενους εργαζομένους σχετικά με ευκαιρίες απασχόλησης και συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στον ΕΟΧ
    • να προσφέρει βοήθεια σε εργοδότες κατά την πρόσληψη εργαζομένων από άλλες χώρες
    • συμβουλεύει εργαζομένους και εργοδότες μεθοριακών περιοχών

  • Τοπική ανάπτυξη
    Οι προσπάθειες στον τομέα αυτό επικεντρώνονται στην αύξηση της τοπικής και περιφερειακής συμμετοχής για τη βελτίωση της απόδοσης στον τομέα της απασχόλησης. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση ειδικότερα έχουν βαθμιαία συμπεριλάβει μια τοπική διάσταση και η τάση για μια τοπική συμμετοχή και αποκέντρωση είναι ορατή στην εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση.

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

  • ΕΚΤ Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) αποτελεί το κύριο όργανο μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τους στρατηγικούς στόχους της στον τομέα της πολιτικής για την απασχόληση. Έχει επενδύσει πάνω από 50 χρόνια σε προγράμματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και απασχολησιμότητας. Τα προγράμματα αυτά καταρτίζονται από τα κράτη μέλη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιούνται μέσω ευρέων σχεδίων που εμπλέκουν δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Η επιλογή και η διαχείριση αυτών των σχεδίων πραγματοποιείται από κράτη μέλη και ευρωπαϊκές περιφέρειες. Μπορεί να συμμετέχουν σε αυτά εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδρύματα επαγγελματικής κατάρτισης, εθελοντικές οργανώσεις και οι κοινωνικοί εταίροι π.χ. συνδικαλιστικές οργανώσεις και συμβούλια επιχειρήσεων, βιομηχανική και επαγγελματικοί σύνδεσμοι καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Το ΕΚΤ δρα επίσης ως καταλύτης για τις νέες προσεγγίσεις σε σχέδια που ενθαρρύνουν τις εταιρικές σχέσεις σε διαφορετικά επίπεδα καθώς και τη μεταφορά της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας.

  • Κοινοτική πρωτοβουλία EQUAL
    Η πρωτοβουλία EQUAL -που χρηματοδοτείται από το ΕΚΤ- εξετάζει νέους τρόπους αντιμετώπισης των διακρίσεων και της ανισότητας που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται ή αναζητούν εργασία. Οι βασικές αρχές της EQUAL είναι: διακρατική συνεργασία, καινοτομία, δημιουργία ικανοτήτων, θεματική και εταιρική προσέγγιση, διάδοση και ενσωμάτωση. Η EQUAL περιλαμβάνει ξεχωριστό κεφάλαιο στο οποίο εξετάζει τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο.

  • Καινοτόμα μέτρα (Αρθρο 6)
    Το ΕΚΤ εξετάζει επίσης νέες προσεγγίσεις σχετικά με το περιεχόμενο ή/και την οργάνωση της απασχόλησης, περιλαμβανομένης της επαγγελματικής κατάρτισης και της βιομηχανικής προσαρμογής. Αυτές είναι γνωστές ως μέτρα του "Αρθρου 6" και περιλαμβάνουν πειραματικά σχέδια, μελέτες, ανταλλαγές εμπειριών και δράσεις πληροφόρησης. Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα διαχειρίζεται άμεσα, η προστιθέμενη αξία των καινοτόμων μέτρων του Αρθρου 6 μεταφέρεται με όλα τα σημαντικά μαθήματα που ενδεχομένως προκύπτουν από αυτά τα σχέδια στο κυρίως ΕΚΤ.

Συνθήκες εργασίας και εργασιακή οργάνωση

  • Κοινωνικός διάλογος
    Ο διάλογος μεταξύ των εργοδοτών και των εκπροσώπων των εργαζομένων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Ένα έγγραφο της Επιτροπής που εκδόθηκε τον Ιούνιο 2002, στοχεύει να δώσει νέα ώθηση στον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο που εστιάζει στις παρακάτω τρεις δέσμες:
    • να ζητήσει από τους εργοδότες της ΕΕ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να βελτιώσουν και να διευρύνουν τον αυτόνομο διάλογό τους;
    • να οργανώσει κοινωνική διάσκεψη ανώτατου επιπέδου για την ενίσχυση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη στρατηγική της ΕΕ για την οικονομική και κοινωνική μεταρρύθμιση;
    • να τονίσει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των δομών για κοινωνικό διάλογο στις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες.

  • Εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ)
    Η ΕΚΕ είναι έννοια σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Σήμερα, οι εταιρείες και τα ενδιαφερόμενα μέρη συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η υπεύθνη συμπεριφορά είναι το μυστικό της βιώσιμης επιχειρηματικής επιτυχίας και της εταιρικής αξίας. ΕΚΕ σημαίνει επίσης αντιμετώπιση των αλλαγών στο επίπεδο των εταιρειών κατά τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο. Η ευρύτερη αποδοχή της αξίας της ΕΚΕ θα μπορούσε να σημαίνει σημαντική συμβολή στην επιτυχία του στρατηγικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική παγκόσμια οικονομία της γνώσης, ικανή να επιτύχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας καθώς και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Το πολυμερές φόρουμ της ΕΕ για την ΕΚΕ αποτελεί σημαντικό όργανο της στρατηγικής της Επιτροπής για την προώθηση της ΕΚΕ. Με πρόεδρο την Επιτροπή, φέρνει σε επαφή ευρωπαϊκούς οργανισμούς εργοδοτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και της κοινωνίας πολιτών, καθώς και επιχειρηματικών δικτύων για την προώθηση της καινοτομίας, της σύγκλισης και διαφάνειας στις πρακτικές και τα εργαλεία της ΕΚΕ.

  • Εργατικό δίκαιο
    Οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του εργατικού δικαίου και στο πλαίσιο του ρόλου της για την εναρμόνιση των σημερινών νομοθεσιών περιλαμβάνουν την έκδοση εγγράφων και οδηγιών που αφορούν την εκπροσώπηση των εργαζομένων, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και το επάγγελμα, την οργάνωση του χρόνου εργασίας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των συνθηκών εργασίας των απασχολουμένων με πρόσκαιρη εργασία.

  • Υγεία και ασφάλεια στην εργασία
    Η κοινοτική δράση για την υγεία και την ασφάλεια στηρίζεται στη γενική αρχή ότι τα κράτη μέλη πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους και να εναρμονίσουν καθώς και να συντηρήσουν τυχόν βελτιώσεις στον τομέα αυτό. Στην πράξη αυτό σημαίνει λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους οφειλόμενους σε χημικούς, φυσικούς ή βιολογικούς παράγοντες (π.χ. θόρυβος ή δονήσεις), καθώς επίσης ενίσχυση των βελτιώσεων σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία κατά την εργασία για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. έκτακτοι εργαζόμενοι ή έγκυοι γυναίκες ή νέοι ). Η Επιτροπή ενέκρινε στις 12 Μαρτίου 2002 τη νέα κοινοτική στρατηγική για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, που καλύπτει την περίοδο 2002-2006 (COM(2002)118)

  • Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων
    Η πρόσβαση σε θέσεις απασχόλησης σε ένα άλλο κράτος μέλος αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στην Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέγεθος και μόνον της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας παρέχει πολλές ευκαιρίες στους εργαζομένους που αναζητούν εργασία και στους εργοδότες που αναζητούν άτομα με συγκεκριμένες δεξιότητες και οι οποίες ευκαιρίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις δυνατότητες απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης. Στόχος των δραστηριοτήτων στον τομέα αυτό είναι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας σε όλους τους εργαζομένους της ΕΕ. Αυτό το δικαίωμα πρόσβασης περιλαμβάνει και το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης σχετικά με τις συνθήκες εργασίας καθώς και το δικαίωμα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ένταξη των διακινούμενων εργαζομένων καθώς και των οικογενειών τους.

  • Συντονισμός των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης
    Το δικαίωμα των εργαζομένων στην ελεύθερη κυκλοφορία στηρίζεται σε ένα σύστημα για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Ο ιστοχώρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση περιλαμβάνει εύκολα κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της κοινωνικής ασφάλισης και περιγράφει τη σχετική κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες όταν, π.χ., όταν πρέπει να ασχοληθείτε με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενός άλλου κράτους μέλους, π.χ. εάν μεταβαίνετε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκή Ένωση ή απλώς διαμένετε προσωρινά σε ένα άλλο κράτος μέλος.

Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς

  • Κοινωνική κατάσταση και δημογραφία
    Στο τμήμα αυτό παρέχεται ανάλυση και δεδομένα σχετικά με τις τάσεις των πληθυσμών και των κοινωνικών συνθηκών. Παρέχονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του "ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για την κοινωνική κατάσταση και τη δημογραφία".

  • Κοινωνική ενσωμάτωση
    Η καταπολέμηση των απαράδεκτων επιπέδων κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί πλέον στόχο της κοινωνικής πολιτικής και τα κράτη μέλη συντονίζουν τώρα τις προσπάθειές τους μέσω μιας ετήσιας διαδικασίας παρόμοιας με εκείνης της στρατηγικής απασχόλησης. Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με περισσότερες ευκαιρίες "ενσωμάτωσης" θεωρείται ουσιώδης κατά την επίτευξη του μακροχρόνιου στρατηγικού στόχου της Ένωσης που είναι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

  • Κοινωνική προστασία στην ΕΕ
    Η Επιτροπή κάνει χρήση της "μεθόδου συντονισμού" που χρησιμοποιείται στον τομέα της απασχόλησης για τη σύγκριση των κοινωνικών συστημάτων των κρατών μελών (κοινωνική προστασία, συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.) στην προσπάθεια της να εξακριβώσει πώς η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις δημογραφικές και πληθυσμιακές αλλαγές. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία MISSOC(κοινωνική προστασία στα κράτη μέλη), θα βρείτε λεπτομέρειες για όλα τα είδη των συστημάτων κοινωνικής προστασίας στα κράτη μέλη, από χρηματοδότηση έως υγειονομική περίθαλψη αποζημιώσεις ασθένειας και συντάξεις, καθώς επίσης ένα τακτικό δελτίο σχετικά με συγκεκριμένα ζητήματα κοινωνικής προστασίας.

  • Κατάργηση των διακρίσεων και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα
    Εδώ βρίσκετε πληροφορίες σχετικά με ακόλουθες δραστηριότητες της Επιτροπής:
    • να καταπολεμήσει τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας και πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας και γενετήσιου προσανατολισμού,
    • να αναπτύξει διάλογο με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και
    • να προωθήσει την εφαρμογή του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ.

  • Κοινωνικός διάλογος
    Το 2000 η Επιτροπή ενέκρινε έγγραφο εργασίας σχετικά με "η Επιτροπή και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ): οικοδόμηση ισχυρότερης εταιρικής σχέσης". Το έγγραφο περιελάμβανε δύο στόχους: να δώσει μια γενική εικόνα των σημερινών σχέσεων μεταξύ της Επιτροπής και των ΜΚΟ και να προτείνει δυνατούς τρόπους σύσφιξής τους. Αυτό το έγγραφο εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση για ένα συνεκτικότερο από ό,τι είχε επιτευχθεί προηγουμένως πλαίσιο για τη συνεργασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • Θέματα αναπηρίας
    Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα άτομα με αναπηρία στοχεύει στη δημιουργία μια ανοικτής και προσβάσιμης σε όλους κοινωνία. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής αποτελεί η εξακρίβωση και η κατάργηση των φραγμών. Η στρατηγική χρησιμοποιεί μια τρίπτυχη προσέγγιση της συνεργασίας, της συμμετοχής ατόμων με αναπηρία και την ενδεχόμενη ενσωμάτωση των θεμάτων αναπηρίας στο σχεδιασμό πολιτικών. Στόχος του είναι η επίτευξη προόδου στον τομέα των ίσων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε όλη την Ευρώπη σε πολλούς τομείς της ευρωπαϊκής κοινωνίας όπου οι φραγμοί και οι διακρίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα για έναν στους 10 Ευρωπαίους με αναπηρία. . Στόχος του είναι η επίτευξη προόδου στον τομέα των ίσων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε όλη την Ευρώπη σε πολλούς τομείς της ευρωπαϊκής κοινωνίας όπου οι φραγμοί και οι διακρίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα για έναν στους 10 Ευρωπαίους με αναπηρία.

Ισότητα των φύλων

  • Ισότητα των γυναικών και των ανδρών
    Αυτό σημαίνει την ίση συμμετοχή και εκπροσώπηση όλων των πολιτών -τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών- στην οικονομία, τη λήψη αποφάσεων και την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή. Η προώθηση της ισότητας των φύλων αποτελεί παλιά δέσμευση της ΕΕ. Το κοινοτικό νομικό πλαίσιο εξασφαλίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Επιπλέον, η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κοινοτικού κεκτημένου που οι υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ πρέπει να σεβαστούν. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τις γυναίκες στα κράτη μέλη, ωστόσο ανισότητα των φύλων εξακολουθεί να υπάρχει. Οι ανησυχίες, ανάγκες και φιλοδοξίες των γυναικών πρέπει να ληφθούν υπόψη και να τους αποδοθεί η ίδια σημασία που αποδίδεται σε εκείνες των ανδρών κατά το σχεδιασμό και εφαρμογή των πολιτικών. Αυτό το μέτρο είναι γνωστό ως "προσέγγιση της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου". Παράλληλα με αυτό, οι έμμονες ανισότητες αντιμετωπίζονται με ειδικά μέτρα.

Οριζόντιες δραστηριότητες

  • Διεύρυνση
    Η διεύρυνση είναι πιθανόν η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς προετοιμάζεται για τον 21ο αιώνα. Η διαδικασία διεύρυνσης περιλαμβάνει τη σημαντική διάσταση της απασχόλησης και την κοινωνική διάσταση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει συγκεκριμένο κοινοτικό κεκτημένο στους τομείς των συνθηκών εργασίας, της ισότητας των φύλων, της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο εργασίας, των διακρίσεων και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων. Τα κράτη μέλη έχουν ενισχύσει την πολιτική τους συνεργασίας σχετικά με την απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ενσωμάτωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στηρίζει την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση στα κράτη μέλη. Η ΕΕ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των εκπροσώπων της κοινωνίας του πολίτη στις συζητήσεις σχετικά με τη χάραξη πολιτικής. Οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν αυτή τη διάσταση της απασχόλησης και την κοινωνική διάσταση έως ότου προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Διεθνής συνεργασία
    Η σημασία που έχει η ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα ξεπερνάει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, η σημασίας της διεθνούς συνεργασίας αυξάνει διαρκώς. Η Επιτροπή συνεργάζεται δραστήρια με διεθνείς οργανισμούς όπως οι Η.Ε, ΟΟΣΑ και ΠΟΕ καθώς και τις βιομηχανικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία με σκοπό αφενός να προωθήσει το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ και των επιτευγμάτων του καθώς και τους βασικούς κανόνες εργασίας και αφετέρου να αντλήσει από την εμπειρία των άλλων χωρών.

  • Η κοινωνία της γνώσης
    Συχνά αναφερόμαστε στην "κοινωνία της πληροφορίας", που ορίζεται από την αυξανόμενη γενίκευση της πληροφορίας και των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας ή μιας "κοινωνίας της γνώσης", τονίζοντας το γεγονός ότι η επένδυση σε άυλα, ανθρώπινα και κοινωνικά κεφάλαια θεωρείται πολύτιμο απόκτημα σε συνδυασμό με τη γνώση και τη δημιουργία. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να σημάνουν νέες δυνατότητες απασχόλησης, περισσότερες ικανοποιητικές εργασίες, νέα εργαλεία για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, ευκολότερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και αυξημένη ενσωμάτωση ατόμων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ή μειονεκτικών περιοχών. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνονται δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να διευκολύνουν την πρόσβαση στις παρεχόμενες ευκαιρίες και την αποφυγή των κινδύνων της νέας κοινωνίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε στοιχεία των τελευταίων εξελίξεων.

Πρασινη βιβλοσ

2007 - Ευρωπαϊκό έτος ίσων ευκαιριών για όλους