Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Europeiska pelaren för sociala rättigheter

”Nu när vi håller på att övervinna pandemin, förbereda nödvändiga reformer och skynda på den gröna och digitala omställningen anser jag att det är dags att också anpassa det sociala regelverket. Vi behöver en regelbok som garanterar solidaritet mellan generationerna. En regelbok som belönar företagare som tar hand om sina anställda och som är inriktad på jobb och nya möjligheter. Detta skapar lika villkor för kompetens, innovation och socialt skydd.”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, 20 januari 2021

 

Initiativ

Europeiska pelaren för sociala rättigheter – 20 principer

Pelaren för sociala rättigheter handlar om att stärka människors rättigheter utifrån 20 viktiga principer. Läs om de 20 principerna på lättläst engelska.

Handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter

Handlingsplanen innehåller konkreta initiativ för att förverkliga den sociala pelaren och överordnade EU-mål för 2030.

Bakgrund

I EU finns världens mest jämlika samhällen, de högsta standarderna när det gäller arbetsvillkor och ett omfattande socialt skydd. Europaparlamentet, rådet och kommissionen proklamerade den europeiska pelaren för sociala rättigheter på toppmötet i Göteborg 2017. Pelaren innehåller 20 viktiga principer som utgör grunden för arbetet för ett starkt socialt EU som är rättvist, inkluderande och fullt av möjligheter.

Mer behöver göras så att de 20 principerna i pelaren kan hjälpa oss att bygga upp rättvisare och mer välfungerande arbetsmarknader och bra välfärdssystem för alla i EU. Därför har kommissionen lagt fram en handlingsplan för den europeiska pelaren för sociala rättigheter med konkreta initiativ. Den europeiska pelaren för sociala rättigheter genomförs gemensamt av EU-institutionerna, nationella, regionala och lokala myndigheter, arbetsmarknadens parter och civilsamhället.

Socialt toppmöte och socialt åtagande i Porto

Det sociala toppmötet i Porto den 7–8 maj 2021, som anordnades av Portugal i egenskap av EU:s ordförandeland, var ett tillfälle att bekräfta åtagandet och ambitionen att sätta människorna i främsta rummet under och efter återhämtningen i EU. Vid toppmötet kunde man också samla krafter för att på högsta politiska nivå förnya åtagandet att genomföra den sociala pelaren.

Den 7 maj åtog sig parterna i ett gemensamt socialt åtagande i Porto att sträva efter att nå de överordnade mål för 2030 som slagits fast i kommissionens handlingsplan för den sociala pelaren.

Den 8 maj antog Europeiska rådet Portoförklaringen om sociala frågor.

Den 25 juni välkomnade Europeiska rådet EU:s överordnade mål från kommissionens handlingsplan för den sociala pelaren i linje med Portoförklaringen.

Det europeiska forumet för sysselsättning och sociala rättigheter

Den 16–17 november 2022 hölls det första europeiska forumet för sysselsättning och sociala rättigheter där företrädare för EU-kommissionen, ministrar, akademiker, beslutsfattare och andra intressenter diskuterade aktuella samhällsutmaningar och möjligheterna med den gröna omställningen.

De stigande levnadskostnaderna är just nu ett stort problem för människor i hela EU. På grund av kriget i Ukraina har energiförsörjningen blivit en prioriterad fråga och folk oroar sig för hur de ska kunna betala sina el- och värmeräkningar. Om EU ska kunna nå sina klimatmål måste man driva en politik som ser till att omställningen är socialt rättvis och att ingen lämnas utanför.

Det andra europeiska forumet för sysselsättning och sociala rättigheter hölls den 16–17 november 2023 och handlade om hur artificiell intelligens påverkar arbetslivet.

Den snabba tekniska omställningen och ny digital teknik skapar nya jobb, breddar tillgången till utbildning, höjer produktiviteten och förbättrar effektiviteten. Samtidigt sätter utvecklingen fingret på den ökande ojämlikheten och bristen på transparens runt om i världen. På forumet diskuterades hur vi kan säkerställa rättvisa, inkludering och öppenhet i det nya arbetslivet.

Följ och diskutera

Dela den här sidan