Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Finland - Permanent bosättningsort

Den finska lagstiftningen innehåller ett flertal begrepp som gäller boende. Beträffande social trygghet är boende som avses i lagen om hemkommun och bosättning enligt definitionen i lagen om bosättningsbaserad social trygghet i gränsöverskridande situationer.

Rättigheter för den som bor i Finland

Personer som är stadigvarande bosatta i Finland har rätt till välbefinnandetjänster län social- och hälsovårdstjänster och Fpa:s socialskyddsförmåner. Enligt lagen om hemkommun är personens hemkommun den kommun där han eller hon bor.

Har en person i sin användning flera bostäder eller ingen bostad alls, är hans hemkommun den kommun som han eller hon på grund av sina familjeförhållanden, sin utkomst eller andra motsvarande omständigheter själv anser som sin hemkommun och till vilken han eller hon med hänsyn till de ovannämnda omständigheterna har fast anknytning. Hemkommunen och bosättningsorten införs i befolkningsdatasystemet.

Till lagstiftningen som gäller bosättningsbaserad social trygghet hör en person som har sin stadigvarande bostad och sitt hem i Finland och som fortlöpande i huvudsak vistas i Finland. Hur personens boende i Finland betraktas avgörs av Fpa.

Utlänningar som bor i Finland

Hemkommunen för en person som flyttat till Finland bestäms på samma grunder som hemkommunen för andra personer om personen bor i Finland och har för avsikt att bli stadigvarande bosatt här.

För personer som flyttar till Finland permanent registreras en hemkommun och de får en finsk personbeteckning.

En EU-medborgare som har för avsikt att stanna i Finland mer än tre månader måste registrera sin vistelse hos polisen. Därefter anmäler sig personen hos magistraten på byrån för digitala och befolkningsdatatjänster. Dokument som ska tas med:

  • Pass eller officiellt identitetskort med bild;
  • Registreringsbevis för unionsmedborgares uppehållsrätt (utfärdat av den lokala polisen).

En person som flyttar till Finland omfattas av den sociala tryggheten om personen med beaktande av förhållandena i sin helhet anses flytta till Finland permanent. Bevis för detta är till exempel arbetsavtal, familjemedlem som är stadigvarande bosatt i Finland eller andra band till Finland.

Hur ansöker jag om bosättningsbaserade förmåner?

Kommuninvånarna har rätt till de social- och häsovårdstjänster som ordnas av välbefinnandetjänster län. Du får tillgång till dessa tjänster genom att kontakta de kommunala välbefinnandetjänsterna län. Bosättningsbaserade socialskyddsförmåner, som till exempel barnbidrag och sjukförsäkringsersättningar, ansöker du om hos Fpa.

Förklaring av fackspråk

Bosättningsbaserad social trygghet: Med bosättningsbaserad social trygghet avses särskilt den sociala trygghet som Fpa verkställer, bland annat barnbidrag, folkpension, sjukförsäkring, rehabilitering och handikappförmåner. Utgångspunkten för att få dessa förmåner är att personen anses bo i Finland. De offentliga social- och hälsovårdstjänsterna grundar sig dessutom på boende i kommunen.

Nödvändiga blanketter

Känn till dina rättigheter

Kommissionens publikation och webbplats:

Vem ska jag kontakta?

Digital- och befolkning datamyndigheten: https://dvv.fi/sv/flytt

https://www.kela.fi/fran-utlandet-till-finland-snabbguide

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan