Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Uutiset 08/12/2015

Vammaisuus: Esteettömyyttä edistäville kaupungeille myönnettävän Esteetön kaupunki 2016 palkinnon voittaja on Milano!

Euroopan komissiolla on ilo ilmoittaa Euroopan vammaisten päivän yhteydessä, että vuoden 2016 Esteetön kaupunki palkinnon on voittanut Milano (Italia). Myös Wiesbaden (Saksa), Toulouse (Ranska), Vaasa (Suomi) ja Kapsovár (Unkari) palkittiin toimista, joilla ne ovat helpottaneet vammaisten ja ikääntyneiden liikkumista.

Palkinnonjakotilaisuus järjestettiin Euroopan vammaisten päivään 2015 liittyvässä konferenssissa, joka alkoi Brysselissä eilen ja päättyy tänä iltana. Tänä vuonna konferenssin painopisteenä ovat vammaiset lapset ja nuoret.

Tapahtuman otsikkona on ”Kasvetaan yhdessä esteettömässä Euroopassa”. Sen aikana kuullaan esitelmiä ja käydään keskusteluja, jotka liittyvät tähän vammaisten ryhmään ja osallistavaan koulutukseen, joka on tärkeä keino varmistaa vammaisten tasavertainen osallistuminen työelämään ja yhteiskuntaan. Tavoitteena on vaihtaa hyviä käytäntöjä osallistavasta koulutuksesta sekä edistää aktiivista osallistumista yhteiskuntaan ja työmarkkinoille sekä jäsenvaltioiden että EU:n tasolla.

Milano

Sen lisäksi, että Milano on toteuttanut erinomaisella tavalla johdonmukaisia esteettömyyttä edistäviä toimia, se on myös sitoutunut hankkeisiin, joilla edistetään vammaisten työllistymistä ja lisätään heidän mahdollisuuksiaan itsenäiseen elämään. Kaupungin rakennusmääräyksillä tuetaan esteettömyyttä ja käytettävyyttä sekä edistetään esteettömyysperiaatetta soveltavaa suunnittelua, jonka tarkoituksena on suunnitella tuotteita ja tiloja siten, että mahdollisimman monenlaiset ihmiset pystyvät käyttämään niitä. EU:n Esteetön kaupunki 2016 palkinto myönnetään Milanolle sekä sen tähänastisista vakuuttavista saavutuksista esteettömyyden parantamisessa että sen kunnianhimoisista tulevaisuuden suunnitelmista.

Toinen ja kolmas sija

Toiseksi kilpailussa sijoittui Saksan osavaltion Hessenin pääkaupunki Wiesbaden tunnustuksena toimista, joilla on pyritty luomaan kaikille asukkaille esteetön kaupunki esimerkiksi asettamalla kunnianhimoisia tavoitteita, joilla varmistetaan esteetön pääsy kaupungin keskustaan ja sen avoimiin tiloihin, puistoihin ja leikkipuistoihin.

Kolmanneksi sijoittui Ranskan neljänneksi suurin kaupunkialue Toulouse. Kaupunki on sitoutunut parantamaan vammaisten asukkaittensa elämää sekä liikenteessä, jossa metrot, raitiovaunut ja bussit ovat täysin esteettömiä, että kulttuurin alalla, jolla oopperoita esitetään kuvailutulkattuina ja ohjelmat ovat saatavana suurikokoisella tekstillä tai pistekirjoituksella painettuina.

Erityismaininnat

Toulouse sai myös ensimmäistä kertaa myönnetyn ”Älykäs kaupunki”erityismaininnan: kaupungin esteettömillä verkkosivuilla on tietoa esteettömyydestä, muun muassa suojateistä, joissa on näkövammaisille tarkoitettu liikennevalojen äänimerkki, sekä invalidipysäköintipaikkojen sijainnista.

Suomen Vaasalle myönnettiin erityismaininta kaupungin sitoutumisesta ikääntyneiden ja vammaisten asukkaittensa työympäristön parantamiseen.

Myös Luoteis-Unkarissa sijaitsevalle Kaposvárille annettiin erityismaininta, sillä kaupungin äskettäin kunnostetuissa julkisissa rakennuksissa käytetään sokeiden ja näkövammaisten avuksi tarkoitettuja kosketeltavia opaskarttoja ja kosketeltavia materiaaleja lattiapinnoissa sekä pistekirjoitusta.

Taustaa

Esteetön kaupunki -palkinto on yksi EU:n vammaisstrategiaan sisältyvistä toimista, joilla Euroopasta pyritään tekemään vammaisille esteetön. Palkinnolla halutaan kannustaa vähintään 50 000 asukkaan kaupunkeja jakamaan kokemuksiaan siitä, miten esteettömyyttä voidaan parantaa kaikkien hyödyksi. Vuodesta 2010 alkaen Esteetön kaupunki ‑kilpailu on järjestetty kuusi kertaa ja siihen on osallistunut yli 250 EU:n kaupunkia. Palkinto luovutetaan Euroopan vammaisten päivän konferenssin yhteydessä.

Jaa tämä sivu