Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Missä sääntöjä sovelletaan?

Silloin, kun henkilö kuuluu EU:n sosiaaliturvan yhteensovittamisen piiriin, hän voi vedota näihin sääntöihin seuraavissa maissa:

Euroopan unioni (EU)

Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Yhdistynyt kuningaskunta

Sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevia EU:n sääntöjä ei enää sovelleta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan eikä Yhdistyneessä kuningaskunnassa 1.1.2021 alkaen. EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisen erosopimuksen soveltamisalaan kuuluvien henkilöiden oikeudet on kuitenkin edelleen suojattu.

Kaikki henkilöt eivät kuitenkaan kuulu tämän sopimuksen soveltamisalaan. Tällaisissa tapauksissa EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisestä sosiaaliturvan yhteensovittamisesta säädetään kauppa- ja yhteistyösopimuksen asianomaisella pöytäkirjalla. Pöytäkirja vastaa EU:n sääntöjä ja sen soveltamisala on kattava, mutta se ei tarjoa samantasoista suojaa kuin EU:n lainsäädäntö.

Euroopan talousalue (ETA) ja Sveitsi

  • Norja, Islanti, Liechtenstein (ETA-maat)
  • Sveitsi

Uusia asetuksia 883/2004 ja 987/2009 on sovellettu Sveitsissä 1.4.2012 alkaen ja Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa 1.6.2012 alkaen. Asetusta 465/2012 on sovellettu 2.2.2013 alkaen myös Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa.

Tietoa sosiaaliturvaoikeuksista maittain

Suhteet EU:n ulkopuolisiin maihin

EU valmistelee parhaillaan assosiaationeuvoston päätöstä Algerian, Marokon, Tunisian, Pohjois-Makedonian ja Israelin kanssa tehtyjen assosiaatiosopimusten pohjalta. Päätös antaa EU:n kansalaisille mahdollisuuden ”viedä maasta” vastavuoroisuuden perusteella tiettyjä etuuksia, kuten eläkkeitä. Tällä hetkellä etuuksia on mahdollista siirtää maasta toiseen ainoastaan, jos asiasta säädetään kansallisessa lainsäädännössä tai kahdenvälisessä sopimuksessa.

Lisätietoja

Usein kysyttyä.

Tarvitsetko apua?

Etkö löydä tarvitsemiasi tietoja?

Kysy asiasta Europe Direct -palvelun kautta 00800 6 7 8 9 10 11
Selvitä asia kansallisten viranomaisten kanssa Solvit-järjestelmän kautta
Pyydä oikeudellista neuvontaa Your Europe -neuvonnasta

Jaa tämä sivu