Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Martin Seychell, Terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston varapääjohtaja, Euroopan komissio

Martin Seychell, Terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston varapääjohtaja, Euroopan komissio

Viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana EU on laajentunut kuudesta jäsenmaasta 28 jäsenmaahan. Laajentumisprosessi jatkuu edelleen, ja viiden ehdokasmaan lisäksi on kaksi mahdollista ehdokasmaata. EU-kansalaisia on nyt yli 500 miljoonaa, mutta heitä voi tulla vielä paljon lisää.

Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto haluaa tehdä EU:sta terveellisemmän ja turvallisemman. Se haluaa, että kaikki kansalaiset voivat luottaa siihen, että heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan pidetään huolta, sairauksia ehkäistään ja terveiden elinvuosien määrä voi lisääntyä. Myös talouskasvun kannalta on oleellista, että väestö on tervettä ja että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet saada korkealaatuista terveydenhoitoa.

Komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto sekä laajentumisasioiden pääosasto auttavat liittymistä valmistelevia maita lainsäädännön, hallinnon ja terveysjärjestelmien uudistamisessa. Tavoitteena on, että maat asteittain kykenevät panemaan täytäntöön EU:n terveyslainsäädäntöä, suuntaviivoja ja hyviä toimintatapoja.

Komissio tukee tätä prosessia säännöllisen vuoropuhelun avulla sekä antamalla teknistä apua ja asiantuntemusta, jotta liittymistä valmistelevat maat voivat kehittää terveydenhuoltojärjestelmiään kestävällä tavalla. Järjestelmien on kyettävä torjumaan vakaviaa kansainvälisiä terveysuhkia, kuten tarttuvien tautien leviämistä yli valtiollisten rajojen. EU:hun liittyvillä uusilla jäsenmailla on oltava tehokkaat järjestelmät tautien estämiseksi ja epidemioiden hallitsemiseksi. Niiden on myös osallistuttava Euroopan terveydenvalvontajärjestelmään sekä EU:n laajuisiin tarttuvien tautien verkostoihin, kuten tartuntatautien ehkäisyn ja valvonnan varhaisvaroitus- ja reagointijärjestelmään. On kaikkien etu, että ehdokasmaat kehittävät valmiuksiaan nyt eivätkä jätä sitä vasta liittymishetkeen.

Tämä EU:n tekemä työ on useimmiten näkymätöntä, mutta se on tärkeä investointi tulevaisuuteen ja suojelee jo nyt myös EU-kansalaisten terveyttä.