Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Karin Kadenbach, Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet samt ordförande för Europaparlamentets grupp för njurhälsa

Karin Kadenbach, Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet samt ordförande för Europaparlamentets grupp för njurhälsa

Människor i EU ger blod över 20 miljoner gånger varje år för att hjälpa andra. Det är en beundransvärd solidaritetshandling.

WHO har utsett den 14 juni till Internationella blodgivardagen för att hylla alla blodgivare som varje dag räddar liv och uppmuntra fler att regelbundet ge blod.

EU ser till att patienterna får säkra blodtransfusioner och att blodgivarnas hälsa skyddas. EU:s lagstiftning från 2002 gäller främst noggranna kontroller av blodgivare, tester av allt donerat blod och höga standarder för hanteringen av blodet. Enligt lagstiftningen ska medlemsländerna dessutom uppmuntra frivillig och obetald blodgivning för att garantera en säker tillgång på blod.

De senaste 13 åren har kommissionen kompletterat lagstiftningen med nya regler, riktlinjer och projekt för att underlätta genomförandet i medlemsländerna. Ländernas arbete följs så att man hittar bristerna och ser vilka områden som behöver förbättras. Det har gjorts många vetenskapliga och tekniska framsteg de senaste åren, och vi har lärt oss mycket om säker och effektiv blodgivning och blodtransfusion.

Jag anser därför att det är dags att överväga om lagstiftningen från 2002 fortfarande fyller sitt syfte. Nu inför den internationella blodgivardagen bör vi särskilt fundera på hur vi med lagstiftning kan garantera bästa möjliga omsorg om blodgivarna. Jag vill också stämma in i hyllningskören och tacka de miljontals människor som ger av sig själva för att rädda och förbättra andra människors liv.