Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door François Houÿez, directeur informatie over en toegang tot zorg bij EURORDIS, adviseur gezondheidsbeleid, en covoorzitter van het forum van belanghebbenden van EUNetHTA.

Door François Houÿez, directeur informatie over en toegang tot zorg bij EURORDIS, adviseur gezondheidsbeleid, en covoorzitter van het forum van belanghebbenden van EUNetHTA.

De Europese burger wil niet alleen de beste gezondheidszorg, nu en in de toekomst, maar ook een eerlijke verdeling van de middelen, rekening houdend met de behoeften, ongeacht het economische klimaat.  De EU laat zich, meer dan enig ander land in de wereld, leiden door het solidariteitsbeginsel.

Het besluit om geld te investeren in nieuwe medische technologie is niet alleen een economisch besluit: het is ook een kwestie van ethiek. Het besluit moet breed gedragen worden en afdwingbaar zijn. Daarom hanteren de instanties die het maatschappelijk nut van deze technologieën beoordelen, gemeenschappelijke methoden en werken ze meer en meer samen. EUnetHTA is het initiatief dat dit mogelijk maakt.

We weten ook precies wat ons te doen staat:

  • Er moet een gemeenschappelijk beleid komen voor alle EU-landen, ondanks de verschillen in welvaart en de uiteenlopende opvattingen over gezondheid en gezondheidszorg. Overeenkomstig het solidariteitsbeginsel wordt het recht op medische zorg gegarandeerd door de nationale wetgeving en praktijken.
  • Er is een nauwe Europese samenwerking nodig om de gemeenschappelijke methoden voor de evaluatie van gezondheidstechnologie (HTA), die zo'n 25 jaar geleden werden ingevoerd, uit te werken en te verspreiden. Dit lukt alleen als alle lidstaten de politieke wil hebben om te blijven bouwen aan een sterke politieke en sociale EU.
  • Nationale bestuurlijke en wettelijke bepalingen die internationale samenwerking belemmeren, moeten worden aangepakt. Dat heeft de ervaring ons geleerd.

Met deze doelen voor ogen kunnen wij onze aanpak beter plannen en duidelijke doelstellingen formuleren om de situatie voor patiënten in heel Europa te verbeteren. Als we beter samenwerken, kunnen HTA-experts, toezichthouders, clinici en patiënten samen met technologie-ontwikkelaars besluiten hoe gezondheidstechnologie moet worden geëvalueerd en aan de hand van welke criteria. De HTA-instanties hebben vaker contact en alle belanghebbenden leveren met hun uiteenlopende standpunten een bijdrage aan de evaluatie van gezondheidstechnologie.  HTA-verslagen worden voor iedereen begrijpelijker, van de beleidsmakers en medici tot de patiënten zelf.  Bovendien maken vaste methoden, ook voor het beoordelen van de economische gevolgen, de evaluatie van gezondheidstechnologie alleen maar transparanter. Als we dit realiseren, komt er misschien een dag waarop de huidige onaanvaardbare ongelijkheid in de Europese gezondheidszorg zal verdwijnen.