Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door Paola Testori, directeur-generaal Gezondheid en consumenten, Europese Commissie

Door Paola Testori, directeur-generaal Gezondheid en consumenten, Europese Commissie

Het verheugt me dat ik samen met u de 100e editie kan vieren van deze nieuwsbrief, die vijf jaar geleden begon. In heel Europa zijn er nu al 14 000 abonnementen in 22 talen. Deze editie is ook de eerste in een nieuw formaat, met een opgefriste layout. We hopen dat dit u bevalt.

In de komende vijftig jaar zal het aantal 65-plussers in de EU verdubbelen. Actief en gezond oud worden wordt dus een steeds belangrijker thema. Oud worden is niet meer wat het vroeger was. We leven alsmaar langer en veel ouderen vinden dat ze nog veel kunnen bijdragen en beleven, ook op hoge leeftijd. Als zij actief blijven, is dat ook goed voor de samenleving.

Maar niet alle ouderen kunnen actief en gezond blijven. De helft van de 65- tot 74-jarigen geven aan dat ze gezondheidsproblemen hebben. Dat heeft gevolgen voor het welzijn van de samenleving, het overheidsbeleid en het gezondheidsstelsel.

Daarom hebben we het Europees innovatiepartnerschap voor actief en gezond ouder worden opgericht voor alle belanghebbenden in heel Europa, zowel overheden (lokale en andere) als particuliere organisaties (ziekenhuizen, ondernemingen enz.). De bedoeling is nieuwe ideeën, vernieuwende techologie en beproefde methoden snel te verspreiden. Tegen 2020 zouden Europeanen gemiddeld twee jaar langer gezond moeten kunnen leven.

Het partnerschap ging vorig jaar van start en sindsdien is heel wat vooruitgang geboekt, zoals kon wordne gemeld op een conferentie in Brussel op 6 november. De tijd is nu rijp voor toezeggingen op lange termijn om te komen tot een EU waar ouderen volwaardige burgers zijn die zolang mogelijk gezond kunnen blijven en een actieve bijdrage leveren in een maatschappij, die duurzaam en rechtvaardig is voor mensen van alle leeftijden..

Onze nieuwsbrief zal u hierover en over andere gezondheidskwesties nog vele jaren informeren.

Speciale editie: Gezond ouder worden

Meer over dit onderwerp