Küldje el az oldalt ismerősének!
RSS
google +
Nyomtatóbarát változat

Szerző: Paola Testori, főigazgató, Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Szerző: Paola Testori, főigazgató, Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

Nagy örömömre szolgál, hogy 5 évvel ezelőtt útjára indított hírlevelünk 100. kiadását Önökkel együtt ünnepelhetem. A 22 nyelven megjelenő kiadványunk olvasótábora a kezdetek óta közel 14 000 főre duzzadt szerte Európában. A 100. kiadás egyúttal kiváló alkalom arra is, hogy hírlevelünk formátumát és kinézetét megújítsuk, ami reményeink szerint még élvezetesebbé teszi az olvasást.

Tekintve, hogy a 65 éves és annál idősebb európaiak száma a következő 50 évben megkétszereződik, fontos, hogy az Európai Bizottság továbbra is napirenden tartsa az aktív és egészséges időskor kérdéskörét. Megöregedni ma nem ugyanazt jelenti, mint évekkel ezelőtt. A várható élettartam növekedésével egyre több idős ember érzi úgy, hogy előrehaladott életkora ellenére még sok mindent tud adni, sok tapasztalatot tud szerezni, és társadalmunk fenntartható növekedéséhez is hozzá tud járulni, ha aktív marad.

Jóllehet sokan élnek nyugdíjasként is aktív és egészséges életet, vannak, akiknek ez nem adatik meg. A 65–74 éves európaiak fele küzd saját bevallása szerint valamilyen egészségügyi problémával. Ez a helyzet nemcsak a társadalmi jólétre van kihatással, hanem a közügyeket és az egészségügyi rendszer fenntarthatóságát is érinti.

E problémakör kezelése érdekében hoztuk létre az aktív és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerséget , amely egész Európából egy asztalhoz ülteti az érdekelt feleket az állami (önkormányzatok) és a magánszektorból (kórházak, üzleti vállalkozások stb.) egyaránt. Az alapgondolat az, hogy a közös munkának köszönhetően az idősebb generációk javát szolgáló új ötletek, innovatív technológiák és bevált módszerek mihamarabb meghonosodjanak. E kezdeményezés egyik kiemelt célkitűzése, hogy 2020-ra két, egészségben eltöltött évvel legyen hosszabb az európai polgárok átlagéletkora.

Amint az a november 6-i brüsszeli konferencián is elhangzott, a partnerség tavalyi indulása óta az európai polgárok az első eredmények mellett az innováció első gyümölcseit is élvezhetik. Itt az idő, hogy hosszú távon is elkötelezzük magunkat egy olyan, az időskorúak igényeihez igazított Európai Unió megteremtése mellett, ahol a polgárok jó egészségben tölthetik hajlott korukat, és valamennyi nemzedék számára fenntartható és méltó módon vállalhatnak szerepet a társadalom fejlődésében.

Reméljük, hogy hírlevelünk még hosszú évekig számtalan hírrel és információval szolgálhat olvasóinak az aktív és egészséges időskor, valamint az európai egészségügy egyéb témaköreiben.

Különszám: Idősödés egészségesen

Bővebben erről a témáról