Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Европейската комисия увеличава своята хуманитарна помощ в Мали

Кристалина Георгиева, европейски комисар, отговарящ за ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, и Блез Компаоре, президент на Буркина Фасо © ЕС
08.12.2012 г.  - 

Европейската комисия ще увеличи своята хуманитарна помощ в отговор на кризата в Мали с 20 милиона евро, с което общото финансиране ще достигне 101 милиона евро през 2012 г.

Кристалина Георгиева, която в момента е на посещение в региона, заяви: „Макар и всички погледи да са отправени към конфликта в северната част на Мали, от съществено значение е да фокусираме вниманието отново върху хуманитарната криза. Милиони малийци отчаяно се нуждаят от спешна помощ и облекчаването на тяхното страдание трябва да бъде наш приоритет. Благодарение на навременни и съгласувани действия тази година успяхме да предотвратим катастрофа, заплашваща живота на 18 милиона души в региона на Сахел. Но дори когато работим по-усилено, за да гарантираме, че такава криза никога повече няма да се случи, като изграждаме устойчивост срещу природни бедствия, като например сушите, ние се ангажираме, че тази дейност няма да бъде в ущърб на реакцията при извънредни ситуации, когато и където е необходимо“.

С новото финансиране Комисията има за цел да увеличи усилията за предоставяне на помощ във всички части на Мали, особено в северните райони, както и в съседните държави, в които са избягали малийски бежанци в резултат на конфликта. Европейската помощ се изразходва за осигуряване на храна, вода и санитарно-хигиенни услуги, подслон, здравни услуги и защита на най-уязвимите малийци, особено деца, жени и възрастни хора.