Produse alimentare lichide cu vâscozitate mică
Definiție

(lista codurilor SA acoperite de această fișă)
Produse alimentare lichide în vrac cu vâscozitate mică, cum ar fi băuturile, băuturile spirtoase, vinul, ketchupul, melasele, muștarul, sosul de soia, siropul de zahăr, uleiurile vegetale, oțetul și apa. De asemenea, mărfurile menționate mai sus pot fi considerate produse alimentare cu vâscozitate mare, în funcție de natura și/sau temperatura lor exactă.

Această fișă include, de asemenea, produse pentru hrana animalelor, lichide, cu vâscozitate redusă.

Pentru produsele congelate, a se vedea capitolul „Procedurile de eșantionare”.

În ceea ce privește produsele alimentare lichide cu vâscozitate mare, a se vedea „Produse alimentare lichide cu vâscozitate mare”.

În ceea ce privește produsele în ambalaje individuale, a se vedea fișa specifică pentru „Ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul”.

În ceea ce privește produsele lactate, cum ar fi laptele, a se vedea fișa specifică pentru „Produse lactate”.


Produse alimentare lichide cu vâscozitate mică
Cantitatea minimă recomandată pentru fiecare eșantion

0,5 L sau 0,5 Kg
Standarde aplicabile (ISO și norme UE) și legislație relevantă
  • EN ISO 707 Lapte și produse lactate — Ghid pentru eșantionare.
  • Standardul EN ISO 5555: „Grăsimi și uleiuri animale și vegetale. Eșantionare”.
  • Regulamentul (CE) nr. 1989/2003 al Comisiei de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2568/91 privind caracteristicile uleiurilor de măsline și ale uleiurilor din turtă de măsline, precum și metodele de analiză a acestora.
  • Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1348/2013 al Comisiei din 16 decembrie 2013 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2568/91 privind caracteristicile uleiurilor de măsline și ale uleiurilor din resturi de măsline, precum și metodele de analiză a acestora.
  • Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei din 27 ianuarie 2009 de stabilire a metodelor de eșantionare și analiză pentru controlul oficial al furajelor.
De asemenea, ar trebui să consultați legislația națională și orientările naționale privind eșantionarea.


Echipamentul necesar
Instrumentul de eșantionare recomandat în funcție de metoda utilizată
  • Pompă de vid (L01-01)
  • Vase de imersie de diferite tipuri și design-uri (L02-01, L02-02)
  • Prelevator tip pipetă (L03-01)
  • Lingură de prelevare (L04-01)
  • Prelevator cu tub-piston (L05-01)
Cuprul și aliajele de cupru (de exemplu alama) nu trebuie utilizate.

Recipientele care urmează să fie utilizate pentru eșantionare
  • Recipiente din sticlă (G01)
  • Sticle de plastic cu deschizătură îngustă și o capacitate de 500–1 000 ml (P01); preferabil netransparente.
  • Recipiente din metal (M01)
Toate recipientele trebuie să fie adecvate pentru depozitarea de alimente, inclusiv produse cu aciditate ridicată.

Măsurile de securitate și evaluarea riscurilor
  • Trebuie să cunoașteți și să respectați toate instrucțiunile de sănătate și siguranță din cadrul evaluării locale a riscurilor și/sau al practicilor de siguranță în muncă pentru locul în care urmează să aibă loc eșantionarea.
  • Acordați atenție oricăror etichete de siguranță.
  • Dacă aveți indicii că există mărfuri periculoase, solicitați FDS sau ADR.
  • A se vedea Sănătate și securitate pentru Eșantionarea produselor alimentare pentru orientări detaliate privind igiena și riscurile pentru produsele lichide.
  • Igiena produselor alimentare trebuie menținută.
  • Asigurați-vă că aveți EIP curate și adecvate pentru circumstanțe.
  • Lichidele inflamabile, cum ar fi etanolul, prezintă risc de incendiu, în special atunci când produsul este transportat. Trebuie să vă asigurați că nu există acumulare de electricitate statică și să fiți conștienți de existența vaporilor inflamabili. A se vedea Sănătate și securitate.

Plan de eșantionare
Tipul de transport Procedură
Transporturi destinate vămuirii Un eșantion colectiv este format dintr-un număr adecvat de eșantioane elementare selectate în mod aleatoriu sau sistematic din întregul transport. În cazul în care nu există îndoieli cu privire la omogenitatea transportului, se prelevă, de obicei, un eșantion elementar care reprezintă mărfurile acoperite de aceeași declarație vamală.

Transporturi pentru PAC (restituiri la export) sau controlul accizelor Eșantionul colectiv este format dintr-un număr corespunzător de eșantioane elementare. Numărul minim de eșantioane elementare este descris mai jos. În cazul în care transportul este format din mărfuri care provin din aceeași linie de producție (numărul de lot este identic), poate fi prelevat un număr redus de eșantioane.

Cisterne fixe verticale, cisterne fixe orizontale, cisterne transportate pe o navă, vagoane-cisternă sau autocisterne Un eșantion colectiv format din unul sau mai multe eșantioane elementare prelevate de la diferite înălțimi în funcție de nivelul lichidului din cisternă și de numărul de cisterne alese aleatoriu sau sistematic din transport, a se vedea Eșantionarea lichidelor, „1.1 Prelevarea de eșantioane din cisterne și 1.2 Prelevarea de eșantioane de pe nave sau barje” din secțiunea Generalități.

Verificați omogenitatea lotului — dacă aveți îndoieli legate de omogenitate, prelevați mai multe eșantioane elementare. Trebuie să se preleve mai multe eșantioane colective din cisterne în cazul în care acestea conțin produse sau loturi diferite.

Un eșantion colectiv este pregătit din eșantioane elementare prelevate din aceeași cisternă. În cazul în care eșantionul colectiv corespunde mai multor cisterne, acesta trebuie să includă părți proporționale din fiecare cisternă eșantionată.

De obicei, eșantionul este prelevat prin deschiderile din partea superioară, prin trapă sau cu ajutorul unor robinete speciale de eșantionare poziționate pe partea laterală a cisternei, la înălțimile corecte. De asemenea, se poate utiliza eșantionarea transversală. Se poate utiliza și o pompă de vid în cazul în care adâncimea de la care se prelevă eșantionul nu depășește 4 m.

Eșantioanele pot fi prelevate și în timpul încărcării sau al descărcării, în timp ce lichidul este mutat.

Ambalaje de transport, butoaie, canistre, cutii Unul sau mai multe eșantioane colective: din eșantioane elementare (unul sau mai multe, în funcție de omogenitatea produsului și de numărul de recipiente) prelevate din centrul fiecărui recipient selectat în mod aleatoriu sau sistematic din întregul transport, a se vedea Eșantionarea lichidelor „1.3 Eșantionarea din butoaie și alte ambalaje pentru transport” din secțiunea Generalități.

Un eșantion colectiv poate fi format numai din recipiente care aparțin aceluiași lot din cadrul aceluiași transport. În cazul în care există mai multe loturi, acestea trebuie identificate și eșantionate separat.

Dacă este posibil, se omogenizează în mod corespunzător conținutul recipientului înainte de eșantionare.

Eșantionarea este efectuată cu ajutorul unei pompe de vid, diferite prelevatoare tip pipetă sau alte prelevatoare corespunzătoare.

În cazul în care un eșantion este prelevat dintr-un singur recipient (de exemplu, un butoi), acesta se varsă direct din prelevator în recipientul pentru eșantioane.

Produse alimentare lichide mutate Un eșantion colectiv: atunci când produsul este mutat mecanic cu ajutorul gravitației, al pompelor sau al altor echipamente, pot exista supape de derivație pe partea laterală a conductei de combustibil, care permit prelevarea eșantioanelor la intervale regulate, determinate de viteza de mișcare a fluxului de combustibil, a se vedea Eșantionarea lichidelor. „1.4 Prelevarea de eșantioane din mărfurile în mișcare” din secțiunea Generalități.


Manipularea eșantioanelor
Observații generale
  • În cazul în care produsul este transportat liber în vrac, încărcătura trebuie considerată ca întreg, iar eșantioanele prelevate din toate părțile încărcăturii.
  • Eșantionarea automată continuă este întotdeauna metoda preferată, în comparație cu eșantionarea manuală.
  • Determinați, cu ajutorul unui instrument de eșantionare pentru adâncime sau cu detectoare de apă, dacă există sedimente sau un strat de emulsie sau apă rămase pe fundul cisternelor. În măsura în care este posibil, este preferabil să evacuați apa liberă înainte de eșantionare și să măsurați cantitatea evacuată.
  • Dacă este posibil, prelevați un eșantion curent direct în sticla pentru eșantioane. Acest lucru reduce riscul de absorbție a aerului, pierderea de vapori și contaminarea. Chiar înainte de eșantionare, clătiți sticla cu produsul care urmează să fie eșantionat. Pe perioada verii, pentru substanțele volatile (de ex. pentru etanol), utilizați sticle răcite în prealabil.
  • În cazul în care se utilizează un vas de amestec, acesta trebuie spălat în prealabil cu produsul eșantionat. Se colectează toate eșantioanele elementare din toate punctele de eșantionare, iar după ce au fost amestecate cu atenție, se obține un eșantion colectiv. Pe perioada verii, pentru substanțele volatile (de ex. pentru etanol), utilizați un vas de amestec răcit în prealabil.
  • Recipientul trebuie să fie umplut până la maximum 90 % din volum, pentru a permite expansiunea datorată căldurii și apoi sigilat pentru a împiedica pierderile de umiditate. Trebuie menținut la adăpost de lumina directă a soarelui.
Formularul de eșantionare
  • Completați formularul de eșantionare. O copie se atașează la eșantioane, iar o alta se păstrează în registru.
Transport
  • Eșantioanele trebuie protejate împotriva luminii și a mirosurilor pentru a se preveni contaminarea, proliferarea microbiologică sau alte situații care ar deteriora eșantioanele.
  • Dacă este necesar, mențineți-le răcite. Temperatura lanțului de răcire trebuie să fie menținută și înregistrată.
  • Lichidele inflamabile sunt un material periculos, al cărui transport este reglementat de normele ADR. Se pot aplica scutiri pentru mărfurile periculoase ambalate în cantități limitate. În cazul în care se utilizează ambalaje combinate (formate dintr-un ambalaj interior și un altul exterior care nu poate fi rupt sau perforat cu ușurință), se permite transportarea unei cantități de maximum 30 l, din care maximum 10 l pot fi produse inflamabile din clasa de pericol 1, de exemplu, etanol, a se vedea Transport din secțiunea Generalități.
Depozitare
  • Protejați eșantioanele împotriva surselor de contaminare (mirosuri, lichide etc.) și a contactului cu alte substanțe.
  • Pentru mărfurile perisabile:
    • Păstrați eșantioanele răcite sau refrigerate la o temperatură sub 4 °C. Temperatura lanțului de răcire trebuie să fie înregistrată.
    • Pentru o depozitare mai îndelungată, congelați eșantioanele la -18 °C sau mai puțin și monitorizați temperatura pe durata depozitării.

Produse alimentare lichide cu vâscozitate mică (extindeți lista)
Cod SA Descriere


Revizuiri
Versiune Dată Modificări
1.0 12.10.2012 Prima versiune
1.1 15.01.2022 New format, addition of animal feed HS Codes and other modifications