1. Ce înseamnă?

Atmosferele periculoase sunt de obicei invizibile și rezultă dintr-o modificare a compoziției întregii cantități de aer sau a unei părți a acesteia, în special într-un spațiu închis sau neventilat corespunzător. Pot fi provocate de o scurgere a mărfurilor sau de o reacție chimică între mărfuri și mediu sau pot rezulta în urma unui proces. Drept urmare, atmosfera poate fi toxică, provocând vătămarea plămânilor sau a membranelor mucoase. În unele cazuri este posibil să nu fie suficient oxigen, ceea ce duce la asfixiere.

Fumul este degajat de substanțele implicate în anumite procese (de exemplu, în momentul în care sunt încălzite). Anumite fumuri sunt doar iritante, în timp ce altele pot fi toxice.

Ceața este formată din particule de substanțe purtate prin aer sub formă de picături (de obicei, de apă). Acestea se pot depune pe pardoseli, făcându-le alunecoase, și pot reduce vizibilitatea prin depunerea pe ferestre și pe dispozitivele de iluminat.

Atât fumul, cât și ceața pot fi periculoase dacă sunt inhalate.



2. Unde pot fi întâlnite?

Atmosferele periculoase pot fi întâlnite în multe zone, iar cele mai obișnuite sunt:
Atenție: cuvele, cisternele, bidoanele etc. pot conține fum mult timp după ce conținutul lor a fost îndepărtat. Trebuie să se aibă cea mai mare grijă la intrarea în spații închise sau neventilate corespunzător.



3. Dar fumiganții?

Fumiganții sunt substanțele periculoase pe care este cel mai probabil să le întâlniți. Sunt utilizate pentru a curăța containerele de rozătoare și de insectele dăunătoare. Adesea, fumiganții sunt utilizați înainte de expedierea containerelor către UE. Dacă containerele nu sunt ventilate corespunzător la sosire, fumul poate prezenta pericole grave pentru agenții care lucrează în acestea. Există trei tipuri comune de fumiganți, fiecare prezentând pericole specifice:

Bromura de metil (bromometan) O substanță chimică extrem de toxică folosită pe scară largă ca fumigant, în special pentru containerele cu pământ sau cherestea. Deși bromura de metil este foarte toxică, pot trece mai multe ore până la apariția simptomelor de intoxicație. Printre acestea se numără:
Chiar și expunerea pe termen scurt la fumul de bromură de metil poate cauza disconfort, inclusiv cefalee, dureri oculare, dureri de stomac și amorțeli ale picioarelor. Aceste efecte pot dura mai multe zile, dar gravitatea lor depinde de concentrare și de durata expunerii. Expunerea prelungită la bromura de metil poate duce chiar la deces.

Fosfura de aluminiu (fosfină): Peleții de fosfură de aluminiu sunt utilizați pentru fumigarea containerelor de produse alimentare, tutun și alte mărfuri perisabile pe durata tranzitului. Peleții se deteriorează pe durata deplasării, degajând fosfină, gaz care distruge dăunătorii și apoi se dispersează în două-trei săptămâni. Pericolul intervine atunci când:
Containere cărora li se aplică o fumigație incorectă sunt importate uneori din Africa, America de Sud și Orientul Mijlociu și Îndepărtat. Fosfina este incoloră, dar are un miros neplăcut care seamănă cu cel de pește descompus. Dacă este inhalată, poate inflama căile respiratorii și poate afecta sistemul nervos central. Printre simptome se numără tremurul, greața, voma, cefaleele și durerile gastrice. Cazurile grave se pot solda chiar cu comă sau deces.

Cianura de hidrogen: Acest fumigant este mai puțin utilizat decât bromura de metil și fosfura de aluminiu, dar este deosebit de periculos. Are un miros asemănător celui de migdale. Chiar și în concentrații reduse poate provoca amețeală, greață, cefalee și dureri de stomac, ducând la pierderea stării de conștiență și la paralizie. Inhalarea unor concentrații mari poate duce rapid la deces.

Pentru manipularea containerelor cărora li s-a aplicat fumigația a se vedea: Activități desfășurate în condiții de siguranță pe docuri și în zonele de mărfuri - Examinarea mărfurilor și a containerelor.



4. Ce daune pot provoca?

Atmosferele, fumul și ceața periculoase produc în general vătămări după ce sunt inhalate în sistemul respirator, atacând plămânii creierul, sistemul nervos și alte organe. Pot însă prezenta și alte pericole prin:


5. Ce se poate face pentru reducerea riscurilor?

În cazul în care lucrați în spații închise, cum ar fi la bordul unei nave, pot fi prezente fum sau gaze periculoase. Trebuie să utilizați echipamente de monitorizare a gazelor pentru a verifica nivelul oxigenului din aer și dacă sunt prezente anumite tipuri de fum periculoase.

Întrucât multe fumuri și unele tipuri de ceață nu sunt vizibile, cel mai important lucru este să știți când și unde este cel mai probabil să apară.

În anumite zone periculoase de la sediul comerciantului vor fi adesea afișate avertizări. În cazul în care sunteți obligat să lucrați în zone neventilate corespunzător în momentul în care pot fi generate fum sau ceață, trebuie să purtați un echipament de protecție a căilor respiratorii.

Avertismente:
În cazul în care lucrați în spații închise, cum ar fi la bordul unei nave, pot fi prezente fum sau gaze periculoase. Trebuie să utilizați echipamente de monitorizare a gazelor pentru a verifica nivelul oxigenului din aer și dacă sunt prezente anumite tipuri de fum periculoase.



6. Atmosfere inflamabile

Gazele, vaporii și ceața inflamabile sunt produse sau utilizate în numeroase procese industriale. În cazul în care nu sunt controlate în mod corespunzător, acestea pot provoca explozii sau incendii grave. Zonele în care sunt prezente astfel de atmosfere sunt cunoscute drept zone periculoase, fiind clasificate după cum urmează
Principala cerință în aceste zone constă în prevenirea unor incendii ale atmosferei prin excluderea tuturor surselor potențiale de aprindere.

Unele dintre acestea sunt evidente, cum ar fi chibriturile, brichetele și țigările aprinse, în timp ce altele sunt mai puțin evidente. Atmosferele inflamabile pot fi aprinse și de:
Ori de câte ori un echipament electric sau o unealtă manuală trebuie utilizată într-o zonă periculoasă, sunt necesare anumite măsuri speciale de precauție. Trebuie să consultați și să respectați normele de securitate ale comerciantului.

Ori de câte ori o atmosferă poate deveni inflamabilă trebuie să utilizați echipamente care sunt „sigure în mod intrinsec”.

A se vedea Lanterne de siguranță și echipamente sigure în mod intrinsec.



Pentru informații suplimentare trebuie să consultați legislația și orientările administrației naționale.
Orientările din prezenta secțiune servesc drept atenționare cu caracter general privind riscurile care pot fi întâlnite pe parcursul procedurii de examinare și de eșantionare, precum și echipamentele de protecție pe care ar trebui să le utilizați și măsurile de securitate pe care ar trebui să le adoptați.


Revizuiri
VersiuneDatăModificări
1.012.10.2012Prima versiune
1.215.7.2021Versiune curentă