Docurile reprezintă una dintre cele mai importante zone de risc potențial unde este nevoit să lucreze personalul vamal. La fel ca și pericolele evidente asociate cu desfășurarea de activități în apropierea apelor, docurile prezintă invariabil multe alte pericole care pot provoca daune, inclusiv:
- vehicule și nave în mișcare;
- macarale aeriene și macarale de ridicare a containerelor;
- substanțe periculoase;
- mașini grele;
- suprafețe alunecoase;
- pericole de împiedicare (de exemplu, frânghii pentru amarare, paleți etc.);
- persoane (turiști etc.).
1. Pericole privind transportul
1.1 Generalități
Transportul pe docuri și în zonele de mărfuri poate prezenta diferite pericole. Deși se aplică majoritatea normelor rutiere standard, existând trasee specifice și marcate corespunzător pentru vehicule, vehiculele care circulă pe drumurile deschise se vor confrunta cu suficiente riscuri suplimentare. Prezenta secțiune explică unele dintre cele mai frecvente tipuri de vehicule care pot fi întâlnite, riscurile pe care le ridică acestea și cum puteți evita să fiți rănit.
În cazul în care conduceți pe un doc, nu uitați că se aplică în continuare normele rutiere obișnuite, dar că există și alte pericole. Nu considerați docurile drept o zonă nerestricționată unde puteți conduce după bunul plac. Parcați-vă vehiculul departe de marginea apei, dacă este posibil.
1.2 Ce tipuri de vehicule pot întâlni?
Pe docuri și în zonele de mărfuri puteți întâlni o varietate de vehicule, de la autostivuitoare cu furcă și roabe electrice până la autovehicule și vehicule grele pentru transportul de mărfuri sau macarale mobile și macarale-portal de descărcare sau de manipulare. De asemenea, numeroase situri sunt conectate la rețeaua feroviară, pentru traficul de pasageri și/sau de mărfuri.
Angajații de pe docuri și cei care manipulează mărfurile lucrează de obicei în funcție de termene limită scurte, în special în momentul descărcării, depozitării sau livrării mărfurilor. În astfel de momente, fiți atent la vehiculele de mare viteză. Cea mai bună modalitate prin care vă puteți feri de vehicule este să păstrați distanța față de acestea. Traseele sigure pentru pietoni ar trebui să fie marcate în mod clar. În cazul în care sunteți obligat să lucrați într-o zonă restricționată, comunicați întotdeauna acest lucru operatorului sitului. Operatorul își va atenționa ulterior toți conducătorii auto cu privire la prezența dumneavoastră în zonă. Nu uitați să le comunicați orice încetare a activităților pentru ca aceștia să-și poată relua programul normal de lucru.
1.3 Care sunt riscurile?
Macarale mobile și ascensoare: Operatorii au adesea o vizibilitate redusă din cabine și este posibil să nu poată repera anumiți pietoni. În interior, cum ar fi depozitele de tranzit, pot exista riscuri suplimentare ridicate de fumul de motorină sau de petrol. Înștiințați întotdeauna supraveghetorul conducătorului auto cu privire la prezența dumneavoastră în zonă. De obicei, acesta poate contacta conducătorul auto prin radio.
Macarale-portal de descărcare sau de manipulare și stive de containere: Macaralele-portal pot fi operate de la distanță sau pe un computer. În zonele de depozitare a containerelor, vizibilitatea dintre stive poate fi uneori extrem de redusă sau inexistentă. Nu intrați într-o zonă de depozitare a containerelor până când nu au încetat toate operațiunile de lucru.
Vehicule electrice: Acestea includ autostivuitoare cu furcă, roabe electrice și vehicule operate de pietoni. Acestea sunt în special periculoase întrucât sunt:
- silențioase;
- capabile să circule cu viteză mare;
- adesea incapabile să ofere conducătorului auto o vizibilitate ridicată.
Acest tip de vehicule sunt deosebit de periculoase:
- atunci când sunt utilizate în interior pentru depozitarea mărfurilor în stive aliniate pe rânduri întrucât vizibilitatea conducătorului auto este și mai redusă;
- atunci când se lucrează în zone de depozitare înguste, în care o manevră greșită poate duce la dislocarea altor mărfuri sau a ansamblului etajerelor de depozitare;
- atunci când mai multe persoane lucrează în aceeași zonă. Sunetele de avertizare, cum ar fi indicatoarele acustice pentru mersul cu spatele, pot fi confundate.
Trebuie să păstrați o distanță suficientă față de un motostivuitor atunci când acesta este în funcțiune. Nu vă bazați pe faptul că veți fi observat de conducătorul motostivuitorului.
Căi ferate: Desfășurarea de activități în apropierea căilor ferate poate fi deosebit de periculoasă. Cel mai probabil, trenurile nu vor circula cu viteze mari pe docuri, însă ele necesită totuși o distanță mult mai mare decât vehiculele rutiere pentru a se opri în totalitate. Electricitatea, provenită de la liniile electrice aeriene sau de la șinele conductoare, poate spori pericolele.
Alte vehicule. Pot exista și alte vehicule în mișcare, cum ar fi autoturismele personale, autocarele și camioanele. Acestea trebuie să respecte traseele desemnate. Camioanele sau remorcherele utilizate pentru mutarea containerelor în port se pot deplasa sau își pot schimba brusc direcția.
1.4 Cum pot fi reduse riscurile?
Purtați întotdeauna îmbrăcăminte de înaltă vizibilitate și încercați să lucrați, dacă este posibil, în perechi.
Atenție: este responsabilitatea dumneavoastră să vă feriți de vehicule pe docuri. Pietonii nu au prioritate.
Dacă sunteți pieton, utilizați întotdeauna numai aleile de pietoni sigure desemnate. Păstrați distanța față de vehiculele de mari dimensiuni, cum ar fi macaralele mobile și macaralele-portal de descărcare sau de manipulare. Este posibil să nu puteți fi reperat de către conducătorul auto.
Accesați zonele restricționate numai cu acordul operatorului.
Este mai sigur să evitați toate zonele în care pot exista vehicule în mișcare, în special vehicule de mari dimensiuni unde vizibilitatea conducătorului auto poate fi restricționată sau vehiculul nu se poate opri imediat. În cazul în care trebuie să lucrați în astfel de zone, fiți atenți la balizele galbene intermitente care vă avertizează în momentul în care un vehicul se află în mișcare și circulați întotdeauna pe sensul opus de mers.
2. Examinarea vehiculelor
2.1 Recomandări generale
Următoarele puncte se aplică examinării tuturor tipurilor de vehicule:
- Toate instrumentele și echipamentele pe care le utilizați pentru a lucra pe vehicule trebuie să corespundă întrebuințării la care vor fi supuse. Echipamentele trebuie fabricate la standarde ISO/EN, în special dacă există posibilitatea să fie utilizate în zone inflamabile sau explozive.
- Nu trebuie să lucrați niciodată singur.
- Trebuie să vă scoateți toate bijuteriile, inelele, lanțurile etc.
- Asigurați-vă întotdeauna că operatorul/conducătorul auto al vehiculului este la curent cu ceea ce se întâmplă, astfel încât să nu existe riscul ca vehiculul să fie mutat:
- securizați cheile;
- lăsați un bilet pe volan;
- asigurați-vă că frâna de mână este trasă;
- blocați roțile.
- Dacă este necesar, deconectați sistemele electrice (acest lucru trebuie realizat de către un expert).
- Acordați atenția corespunzătoare sistemelor de airbag în care în care acestea au fost montate.
- Utilizați echipamentul individual de protecție, inclusiv:
- echipamentul de protecție a mâinilor;
- echipamentul de protecție a capului;
- alt tip de echipament de protecție.
- Nu lucrați niciodată sub părți nesprijinite ale vehiculului și, în cazul în care se utilizează o furcă în interiorul vehiculului, asigurați-vă că vehiculul poate suporta greutatea suplimentară.
- Asigurați-vă că toate zonele sunt bine ventilate și că acestea au fost curățate în urma fumigațiilor. (Este necesar un certificat dacă vehiculul a fost fumigat și apoi aerisit.)
- În caz de îndoieli, utilizați echipamente de monitorizare a gazelor.
- Identificați natura mărfurilor transportate pentru a evalua riscurile potențiale.
2.2 Aspecte suplimentare privind autocisternele și vagoanele-cisternă
- În cazul în care examinați partea superioară a vehiculelor sau a cisternelor înalte, utilizați întotdeauna un braț articulat corespunzător sau mijloace sigure de acces — nu utilizați scări portabile sau nesigure (a se vedea secțiunea Activități desfășurate la înălțime în condiții de siguranță).
- Urcați-vă pe vehicule numai dacă ați fost antrenat să faceți acest lucru și dacă au fost adoptate măsurile corespunzătoare în caz de cădere (de exemplu, harnașament împotriva căderilor de la înălțime). Partea superioară a vehiculelor poate fi alunecoasă.
- Priviți deasupra dumneavoastră — este posibil să lucrați în apropierea unor linii electrice aeriene sau a acoperișului în cazul în care vă aflați în interiorul unui atelier de examinare.
- Este posibil ca cisternele să fi fost încărcate sau descărcate sub presiune, caz în care poate exista în continuare o presiune reziduală. Nu încercați să îndepărtați trapele de inspecție până când nu sunteți sigur că presiunea a fost eliberată — mai bine solicitați conducătorului auto să facă acest lucru.
- Unele mărfuri care în mod normal sunt în stare solidă sunt transportate în stare lichidă, după ce temperatura acestora este mărită. Astfel apare un risc de opărire sau de arsuri.
3. Examinarea mărfurilor și a containerelor
3.1 Generalități
Examinarea generală a mărfurilor, în special în terminalele și depozitele pentru containere, prezintă o largă varietate de pericole, o parte dintre acestea fiind abordate în altă parte a prezentei secțiuni.
Prezenta secțiune conține orientări mai specifice privind anumite pericole.
3.2 Ce pericole trebuie să am în vedere?
Trebuie să examinați întotdeauna mărfurile într-o zonă de inspecție sigură și desemnată, nu în zone de stivuire sau operaționale unde puteți fi pus în pericol de vehiculele în mișcare. Dacă este posibil, lucrați în perechi.
3.3 Examinarea externă a containerelor
- În cazul în care trebuie să efectuați o inspecție sub un container, acesta trebuie amplasat pe un suport solid, cum ar fi o remorcă scheletică. Aceasta trebuie totuși conectată la un tractor pentru a împiedica lovirea de un alt vehicul.
- Examinarea containerelor în timp ce se află pe echipamentele de ridicat, cum ar fi autostivuitoare cu furcă sau macarale-portal de descărcare sau de manipulare, este strict interzisă.
- Partea superioară a containerelor ar trebui examinată cu ajutorul unui braț articulat sau, în cazul în care nu este niciunul disponibil, cu ajutorul scărilor și al pasarelelor încorporate sau al unei scări separate (a se vedea secțiunea privind activitățile desfășurate la înălțime).
- Scările portabile nu ar trebui utilizate.
- Atenție — partea superioară a containerelor poate fi alunecoasă.
3.4 Deschiderea și examinarea internă a containerelor și a vehiculelor care transportă mărfuri
- Citiți etichetele mărfurilor din interior — acestea pot fi periculoase.
- Purtați întotdeauna îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi mănușile, și utilizați creme de protecție.
- Nu încercați să deschideți containerele pe cont propriu, cu excepția cazului în care este vorba de o urgență. La fel ca în cazul riscurilor prezentate de obiectele în cădere din loturile împachetate necorespunzător, pot fi prezenți în continuare fumiganți periculoși. Păstrați distanța.
- Mărfurile trebuie descărcate și reîncărcate de angajați experimentați și care dețin formarea corespunzătoare pentru a lucra pe docuri.
- Atenție: nimeni nu trebuie să-și asume riscuri pentru a efectua o sarcină cu succes.
- Nu pierdeți din vedere faptul că în partea superioară a containerelor pot exista obiecte, cum ar fi blocuri de lemn, care țin pe loc prelate sau, pe timpul iernii, bucăți mari de gheață.
- Asigurați-vă întotdeauna dacă o anumită zonă poate fi accesată în siguranță — întrebați dacă containerul a fost ventilat în vederea îndepărtării fumului periculos. Ar trebui să fie disponibil un certificat care să indice faptul că zona nu mai conține fum periculos.
- Dacă începeți să vă simțiți rău, părăsiți imediat zona.
- Acordați o atenție suplimentară containerelor frigorifice. În cazul în care au fost separate de vehicul, acestora li se poate pompa azot lichid pentru a se păstra o temperatură scăzută.
- Nu accesați containerele sau nu inspectați unitățile frigorifice până când nu aveți certitudinea că vă aflați în siguranță și că electricitatea a fost izolată. Înștiințați un coleg cu privire la locația dumneavoastră.
- Nu umblați la conexiunile electrice. Puteți modifica accidental temperatura internă.
- Atenție! Îmbrăcămintea care atârnă în învelitori/pungi de plastic poate părea inofensivă, însă poate fi extrem de periculoasă în cazul în care cade pe dumneavoastră (pericol de sufocare).
- În cazul în care trebuie să mutați conținutul, protejați-vă spatele! Consultați normele privind ridicarea mărfurilor în siguranță. De obicei, angajații de pe docuri răspund de mutarea mărfurilor, cu excepția cazurilor de urgență.
3.5 Ce anume trebuie să mai am în vedere?
Operatorii de situri vor avea propriile norme de securitate, inclusiv măsuri de urgență (și anume, în caz de incendiu și măsuri de acordare a primului ajutor). Trebuie să aflați care sunt aceste măsuri și să le urmați. Atenție:
- Macaralele-portal de descărcare sau de manipulare, care sunt utilizate pentru ridicarea containerelor, sunt în special periculoase. Acestea se deplasează în mod silențios și la viteze mari, vizibilitatea conducătorilor auto fiind redusă. Trebuie să păstrați distanța față de acestea. De asemenea, trebuie să fiți atenți pe unde pășiți.
- Nu trebuie să circulați printre stivele de containere sau de mărfuri decât dacă acest lucru este absolut necesar și numai cu acordul prealabil al operatorului.
- Nu conduceți vehiculele cu motor în zonele operaționale din cadrul terminalelor fără permisiunea operatorului. Documentația care însoțește containerul sau vehiculul ar trebui să vă ofere informații privind mărfurile din interior. În caz contrar, ar trebui să existe întotdeauna marcaje clare pe container.
4. Ce alte pericole pot întâlni?
Pericol | Contramăsuri |
Pericole de împiedicare
Există multe obiecte de care vă puteți împiedica, de exemplu:
- dunaje, benzi de oțel etc.;
- paleți și alte ambalaje — întregi sau rupte;
- cutii și lăzi;
- frânghii pentru amarare, bolarzi și alte dispozitive de fixare.
|
Fiți atenți la pericolele de împiedicare.
- Înlăturați, în măsura posibilului, din zona de lucru obiectele de care vă puteți împiedica, înainte de a începe lucrul.
- Acordați o atenție deosebită frânghiilor și parâmelor de legare din apropierea cheiului.
|
Suprafețe alunecoase
Printre acestea se pot număra suprafețele de metal cum ar fi:
- schele de bord și pasarele sau
- capace pentru guri de vizitare.
De asemenea, fiți atenți la mărfurile vărsate, inclusiv:
- lichide;
- cereale;
- ulei;
- gheață;
- fructe deteriorate, pește etc.
|
Acordați o atenție deosebită suprafețelor alunecoase, în special atunci când sunt umede. Printre acestea se pot număra suprafețele de metal cum ar fi:
- Încălțămintea adecvată va reduce riscul de alunecare.
- În măsura posibilului, pe produsele vărsate trebuie utilizat imediat un adsorbant adecvat.
- Dacă este posibil, produsele vărsate trebuie îndepărtate înainte de a începe lucrul.
|
Spații închise:
Spațiile închise se găsesc de obicei la bordul navelor, dar se pot găsi și în docuri:
- spații de depozitare și căi de acces spre silozuri etc.;
- încăperi de mașini și de echipamente din macaralele-portal sau alte echipamente de manipulare a încărcăturii, cum ar fi benzile transportoare;
- containere sigilate.
Acestea pot prezenta o gamă largă de pericole, inclusiv:
|
Nu intrați niciodată în spații închise fără echipament și instruire corespunzătoare.
- Înainte de a intra într-un spațiu închis, trebuie efectuată întotdeauna o evaluare a riscurilor și obținută permisiunea persoanei responsabile.
- Trebuie utilizat un oxigenometru sau echipamente de monitorizare a gazelor.
- În cazul în care spațiul nu poate fi ventilat corespunzător, pot fi necesare aparate de respirație sau echipamente de menținere a vieții în situații de urgență.
|
Depozitarea la rece
Depozitarea în congelatoare în scopuri comerciale poate fi efectuată la o temperatură mai mică de -22 °C.
- Expunerea bruscă poate provoca șocuri.
- Expunerea prelungită poate provoca degerături.
|
Trebuie să existe un plan de acțiune în condiții de siguranță. De asemenea, nu uitați:
- să notificați întotdeauna unei alte persoane atunci când accesați o anumită zonă pentru a vă asigura că nu rămâneți blocat înăuntru;
- să utilizați echipamentul individual de protecție (EIP) corespunzător;
- să respectați normele de igienă și de securitate.
|
Containere presurizate:
Containerele presurizate, inclusiv butoaiele cu bere etc., pot exploda dacă sunt deschise incorect.
- Manipularea accidentală sau incorectă a supapelor presurizate poate provoca răni permanente, în special pentru față sau auz.
|
Nu încercați niciodată să deschideți un container presurizat fără instrumente și instruire adecvate.
Contractați un expert, dacă este necesar.
|
Activități desfășurate în apropierea căilor ferate:
În stațiile de triaj sau în apropierea căilor ferate există pericole suplimentare.
- Trenurile se pot pune în mișcare fără avertisment și, dacă vă aflați la o oarecare distanță de locomotivă, cu un nivel scăzut de zgomot.
- Chiar și trenurile care se deplasează cu viteză mică necesită o anumită distanță pentru a se opri.
- În stațiile de triaj, vagoanele pot fi manevrate în poziție fără motor.
- Liniile electrice aeriene sunt deosebit de periculoase întrucât generează o tensiune foarte ridicată (25 000 V sau mai mult).
|
- Informați întotdeauna funcționarii căilor ferate cu privire la prezența dumneavoastră în zonă și nu începeți să lucrați până când aceștia nu vă asigură că puteți face acest lucru în siguranță.
- Purtați întotdeauna îmbrăcăminte foarte vizibilă.
- Utilizați numai punctele desemnate pentru a traversa liniile de cale ferată.
- În anumite zone, electricitatea este asigurată de o șină conductoare de înaltă tensiune. Acestea, precum și apa sau orice alt obiect aflat în preajmă, trebuie evitate.
- Pășiți peste liniile de cale ferată și nu circulați între acestea.
- Ocoliți vagoanele staționare și nu circulați între acestea.
- Întregul sistem trebuie considerat „activ” până în momentul în care un responsabil al căilor ferate vă asigură că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.
- Păstrați întotdeauna o distanță de cel puțin trei metri față de echipamentele electrice aeriene (inclusiv orice instrumente pe care le utilizați, în special tijele lungi sau alte instrumente de inspecție).
- În cazul în care pe linii se află sau atârnă ceva (cum ar fi țurțuri, sârme, frânghii etc.), păstrați distanța și raportați de urgență acest lucru unui responsabil al căilor ferate.
- Nu lucrați niciodată deasupra echipamentelor aeriene. Înainte de a vă apuca de lucru, vagonul trebuie mutat într-o zonă sigură sau trebuie întreruptă alimentarea cu energie electrică.
|