breadcrumb.ecName

Kartläggning av jämställdhetsläget region för region

  • 23 Feb 2022
Övervakningsverktyget för regional jämställdhet består av två indikatorer som visar i vilka EU-regioner kvinnor presterar mest och var de hålls tillbaka av jämlikhetsbrister. Interaktiva diagram gör det lätt att utforska informationen.
Kartläggning av jämställdhetsläget region för region

Female Achievement Index (FemAI) visar hur väl kvinnor lyckas jämfört med det bästa regionala resultatet, medan Female Disadvantage Index (FemDI) däremot mäter hur missgynnade de är jämfört med männen, i var och en av de 235 NUTS-2-regionerna. De här två indexen, som tagits fram av Europeiska kommissionen, är de två första som kartlägger jämställdhetsläget i nästan samtliga regioner i EU.

De två sammankopplade indexen offentliggjordes i oktober 2021 och visar fascinerande trender. I allmänhet presterar kvinnor mer, och blir mindre missgynnade p.g.a. kön, i mer utvecklade regioner och har mer begränsade utsikter i de minst utvecklade. De bästa resultaten finns i områdena kring huvudstäderna och i regioner där ekonomi, mänsklig utveckling och god förvaltning ligger på en hög nivå.

Rent konkret har kvinnorna i de nordiska regionerna och de flesta i Österrike den högsta prestationsnivån, medan de lägsta resultaten finns i de sydöstra medlemsstaterna. Kvinnorna i regionerna i Norden är också de minst missgynnade, liksom kvinnorna i Frankrike och Spanien. Samtidigt är kvinnor i Grekland och Rumänien de mest missgynnade jämfört med männen av alla.

Mätning av konsekvenser

Både i FemAI och FemDI poängsätts prestation och missgynnande på en skala från 0 till 100 för sju områden: ”Arbete och pengar”, ”Kunskap”, ”Tid”, ”Makt”, ”Hälsa”, ”Säkerhet, trygghet och tillit” och ”Livskvalitet”.

Poängen bygger på 33 indikatorer som är uppdelade på de olika områdena. Inom ”Tid” används t.ex. fyra indikatorer som mäter hur pass involverade kvinnor är i idrotts-, kultur- eller nöjesaktiviteter utanför hemmet jämfört med män. Indikatorerna mäter i vilken grad de deltar i nöjesaktiviteter, ger pengar till välgörenhet, hjälper en främling och frivilligarbetar åt en organisation.

Som medborgare kan man se hur enskilda länder klarar sig genom att filtrera resultaten i jämförelsediagram mellan länderna och sedan gå in på lokala resultat för varje enskild region. För samtliga diagram finns det möjlighet att fördjupa sig mer i källuppgifterna och få en mer målinriktad analys.

Ögonblicksbild av EU

Övervakningsverktyget har en interaktiv karta med en översikt av hur kvinnor presterar och missgynnas i hela EU. När resultaten för de två indexen analyseras, får man fram fyra grupper av EU-regioner.

Nästan hälften av EU:s befolkning bor i de regioner som klarar sig bäst. Där har kvinnorna en prestation över genomsnittet och är mindre missgynnade än genomsnittet. Dessa regioner återfinns främst i nordvästra Europa och Spanien.

Ytterligare 11 % av EU-invånarna bor i regioner där kvinnor presterar mycket men i hög grad är missgynnade, så att män presterar mer. Dessa ligger i Tjeckien, Slovenien och nordvästra Europa. 4 % av befolkningen finns i en handfull områden där kvinnor presterar mindre men inte är så missgynnade, så att alltså även männen presterar mindre.

Slutligen finns den minst positiva kombinationen, låg prestation och högt missgynnande, och den återfinns i östliga och sydliga EU-länder och omfattar över en tredjedel av EU:s befolkning.

I ett arbetsdokument från kommissionen, som finns online, ges mer information om resultaten och hur de har uppmätts. En webbplats där man kan utforska alla resultat och diagram återfinns på EU:s plattform för uppgifter om städer.

Läs mer:

Mapping the glass ceiling: The EU regions where women thrive and where they are held back (Kartläggning av glastaket: de EU-regioner där kvinnor lyckas och där de hålls tillbaka)

Urban Data Platform Plus: FemAI and FemDI