Gelijke behandeling van vrouwen per regio in kaart gebracht

  • 23 Feb 2022
De regionale gendergelijkheidsmonitor heeft twee indicatoren die aantonen in welke EU-regio’s vrouwen het meeste bereiken en waar ze door ongelijkheid het meeste worden tegengehouden. Interactieve grafieken waarin informatie eenvoudig kan worden verkend.
Gelijke behandeling van vrouwen per regio in kaart gebracht

De Index verworvenheden van vrouwen (FemAI) laat zien hoe goed vrouwen het doen vergeleken met de beste regionale prestaties, terwijl de Index benadeling van vrouwen (FemDI) meet in hoeverre vrouwen worden benadeeld ten opzichte van mannen in elk van de 235 NUTS-2-regio’s. Deze door de Europees Commissie ontwikkelde indices zijn de eerste twee indices die de toestand van gendergelijkheid in bijna alle EU-regio’s laten zien.

Deze aanvullende indices zijn in oktober 2021 gepubliceerd en brengen interessante trends aan het licht. Over het algemeen bereiken vrouwen meer en hebben ze minder te maken met genderachterstelling in meer ontwikkelde regio’s, maar hebben ze in minder ontwikkelde regio’s beperktere vooruitzichten. De beste resultaten zien we in regio’s rond hoofdsteden met sterke economische prestaties, menselijke ontwikkeling en hoogwaardig bestuur.

Concreet gezegd bereiken vrouwen in Noord-Europa en de meeste Oostenrijkse regio’s meer, terwijl vrouwen in de zuidoostelijke lidstaten het minste bereiken. Vrouwen in Noord-Europa hebben ook het minste te maken met benadeling, net als vrouwen in Frankrijk en Spanje. Ondertussen zien vrouwen in Griekenland en Roemenië zich ten opzichte van mannen geplaatst voor de grootste achterstelling van alle regio’s.

Gevolgen meten

FemAI en FemDI scoren beide prestaties en benadeling op een schaal van 0 tot 100 voor zeven gebieden: “Werk en geld”, “kennis”, “tijd”, “energie”, “gezondheid”, “veiligheid, beveiliging en vertrouwen” en “levenskwaliteit”.

De scores zijn gebaseerd op 33 indicatoren, verdeeld over deze gebieden. Zo worden voor “tijd” vier indicatoren gebruikt om te meten in hoeverre vrouwen betrokken zijn bij sport, culturele bezigheden of ontspanning buitenshuis, ten opzichte van mannen. Met deze indicatoren worden zaken gemeten als deelname aan vrijetijdsactiviteiten, giften aan goede doelen, het helpen van vreemden en het doen van vrijwilligerswerk voor een organisatie.

Burgers kunnen zien hoe goed afzonderlijke landen het doen door de resultaten in de grafieken voor landenvergelijking te filteren en dan in te zoomen op lokale prestaties in regiografieken. Voor alle grafieken kunnen de brongegevens worden ingezien voor een meer gerichte analyse.

Momentopname van de EU

De interactieve kaart van de monitor biedt een overzicht van de verworvenheden en benadeling van vrouwen in de hele EU. Uit analyse van de resultaten van de twee indices komen vier groepen EU-regio’s aan het licht.

Bijna de helft van de bevolking van de EU woont in de regio’s die het beste presteren, waar vrouwen bovengemiddeld presteren en waar de benadeling onder het gemiddelde ligt. Deze regio’s bevinden zich voornamelijk in Noordwest-Europa en in Spanje.

In de regio’s waar vrouwen veel bereiken, maar ook in grote mate worden benadeeld, dus waar mannen meer bereiken, woont nog eens 11 % van de EU-bevolking. Dit zijn Tsjechië, Slovenië en Noordwest-Europa. Nog eens 4 % van de bevolking woont in een handvol gebieden waar vrouwen minder bereiken, maar ook minder worden benadeeld, wat inhoudt dat ook mannen minder bereiken.

De minst positieve combinatie tot slot, lage prestaties en hoge mate van benadeling, vinden we met name in landen in het oosten en zuiden van de EU. Hier woont ongeveer een derde van de EU-bevolking.

Een werkdocument van de Commissie, dat online beschikbaar is, biedt meer informatie over de resultaten en hoe deze zijn gemeten. Een website waarop alle resultaten en grafieken kunnen worden bekeken, is beschikbaar op het Urban Data Platform van de EU.

Meer info:

Het glazen plafond in kaart gebracht: De EU-regio’s waar vrouwen floreren en waar ze worden tegengehouden

Urban Data Platform Plus: FemAI en FemDI