breadcrumb.ecName

Kortlægning af status for kvinders ligestilling region for region

  • 23 Feb 2022
Overvågningen af regional kønsligestilling omfatter to indikatorer, som afslører de EU-regioner, hvor kvinder opnår mest, og dem, hvor ulighed holder dem tilbage. Interaktive diagrammer gør det nemt at dykke ned i oplysningerne.
Kortlægning af status for kvinders ligestilling region for region

Indekset for områder, hvor kvinder opnår resultater (FemAI), viser, hvor godt kvinder trives i forhold til de bedste regionale resultater, og indekset for områder, hvor kvinder er ringere stillet (FemDI), måler, i hvor høj grad kvinder er ringere stillet end mænd i hver af de 235 NUTS-2-regioner. De er udviklet af Europa-Kommissionen og er de første to indekser til at kortlægge status over kønsligestilling i næsten alle EU’s regioner.

Disse indekser, der supplerer hinanden, blev offentliggjort i oktober 2021 og afslører nogle interessante tendenser. Generelt opnår kvinder mere og møder mindre forskelsbehandling som følge af deres køn i mere udviklede regioner, hvorimod deres muligheder er mere begrænsede i de mindst udviklede regioner. De bedste resultater er i regioner omkring hovedstæder og i regioner, der klarer sig godt økonomisk og har god menneskelig udvikling og kvalitetsforvaltning.

Kvinder i nordiske regioner og de fleste østrigske regioner opnår konkret de bedste resultater, hvorimod de opnår de dårligste resultater i de sydøstlige medlemsstater. Kvinder i nordiske regioner er også mindst ringe stillet; det samme gælder kvinder i Frankrig og Spanien. Kvinder i regioner i Grækenland og Rumænien er omvendt mest ringe stillet i forhold til mænd overhovedet.

Måling af virkningerne

FemAI og FemDI måler på en skala fra 0-100, om kvinder opnår resultater eller er ringere stillet på syv områder: »arbejde og penge«, »viden«, »tid«, »magt«, »sundhed««, »sikkerhed og tillid« samt »livskvalitet«.

Resultaterne er baseret på 33 indikatorer fordelt på tværs af områderne. For eksempel bruger »tid« fire indikatorer til at måle, i hvor høj grad kvinder er involveret i sport, kultur eller fritidsaktiviteter uden for hjemmet sammenlignet med mænd. Disse indikatorer måler deltagelse i fritidsaktiviteter, donation af penge til velgørenhed, hjælp til en fremmed og frivilligt arbejde for en organisation.

Borgerne kan se, hvordan de enkelte lande klarer sig, ved at filtrere resultaterne i diagrammerne til sammenligning af lande og derefter rulle ned til lokale resultater i de regionsspecifikke diagrammer. På alle diagrammer er der mulighed for at dykke længere ned i kildedataene og få mere målrettede analyser.

Øjebliksbillede af EU

Overvågningens interaktive kort giver et overblik over, om kvinder opnår resultater eller er ringere stillet rundt om i EU. Når resultaterne for de to indekser analyseres, afslører de fire grupper af EU-regioner.

Næsten halvdelen af EU’s befolkning bor i de regioner, der klarer sig bedst, hvor kvinder opnår resultater over gennemsnittet og er mindre ringe stillet end gennemsnittet. Disse regioner befinder sig primært i Nordvesteuropa og Spanien.

Yderligere 11 % af borgerne i EU bor i regioner, hvor kvinder opnår meget, men også er meget ringere stillet, så mænd opnår mere. Disse regioner ligger i Tjekkiet, Slovenien og Nordvesteuropa. Andre 4 % af befolkningen bor i en håndfuld områder, hvor kvinder opnår mindre, men ikke er ringere stillet, hvilket betyder, at mænd heller ikke opnår så meget.

Endelig er der den mindst positive kombination, hvor kvinder opnår få resultater og er ringere stillet, som primært findes i EU-lande i Øst- og Sydeuropa og omfatter over en tredjedel af EU’s befolkning.

Et arbejdsdokument fra Kommissionen, der er tilgængeligt online, indeholder flere oplysninger om resultaterne, og hvordan de blev målt. Der er adgang til en hjemmeside, hvor alle resultater og diagrammer kan undersøges, fra EU’s dataplatform for byerne.

Få mere at vide:

Kortlægning af »glasloftet«: De EU-regioner, hvor kvinder trives, og dem, hvor de holdes tilbage

Dataplatform for byerne plus: FemAI og FemDI