Naisten tasa-arvotilanteen aluekohtainen kartoitus
- 23 Feb 2022

Naisten saavutusindeksi (Female Achievement Index, FemAI) kertoo, miten hyvin naiset menestyvät parhaisiin alueellisiin tuloksiin verrattuna, kun taas naisia koskevalla haittaindeksillä (Female Disadvantage Index, FemDI) mitataan sitä, miten heikossa asemassa naiset ovat miehiin verrattuna kullakin 235 NUTS-2-alueesta. Nämä ovat kaksi ensimmäistä Euroopan komission kehittämää indeksiä, joilla kartoitetaan sukupuolten tasa-arvotilannetta lähes kaikilla EU:n alueilla.
Toisiaan täydentävät indeksit julkistettiin lokakuussa 2021, ja ne kertovat mielenkiintoisista suuntauksista. Yleisesti ottaen naiset suoriutuvat paremmin ja kohtaavat vähemmän sukupuolten eriarvoisuudesta aiheutuvaa haittaa kehittyneemmillä alueilla, mutta heidän mahdollisuutensa ovat rajallisemmat vähiten kehittyneillä alueilla. Parhaisiin tuloksiin ylletään pääkaupunkeja ympäröivillä alueilla ja niillä alueilla, joiden taloudellinen suorituskyky on vahva, inhimillinen kehitys hyvää ja hallinto korkealaatuinen.
Käytännössä Pohjoismaiden alueilla ja useimmilla Itävallan alueilla naisten saavutustaso on korkein, kun taas heikoimmat tulokset saavutetaan Kaakkois-Euroopan jäsenvaltioissa. Pohjoismaiden alueilla, samoin kuin Ranskassa ja Espanjassa, naiset myös kohtaavat vähiten haittoja. Sen sijaan Kreikassa ja Romaniassa naiset kohtaavat miehiin verrattuna eniten haittoja kaikilla alueilla.
Vaikutusten mittaaminen
Sekä FemAI- että FemDI-indeksillä pisteytetään saavutuksia ja haittatekijöitä asteikolla 0–100 seuraavilla seitsemällä alalla: työ ja raha; osaaminen; aika; valta; terveys; turvallisuus, varmuus ja luottamus; elämänlaatu.
Pisteytys perustuu 33:een eri aloille jakautuvaan indikaattoriin. Esimerkiksi ajan osalta mitataan neljällä indikaattorilla sitä, miten tiiviisti naiset osallistuvat urheiluun, kulttuuriin tai vapaa-aikaan kodin ulkopuolella miehiin verrattuna. Näillä indikaattoreilla mitataan osallistumista vapaa-ajantoimintaan, lahjoittamista hyväntekeväisyyteen, tuntemattomien auttamista ja vapaaehtoistyötä järjestöissä.
Kansalaiset voivat tarkastella yksittäisten maiden saavutustasoa suodattamalla tuloksia maiden vertailukaavioissa ja sen jälkeen tutkia tarkemmin paikallista suoritustasoa aluekohtaisissa kaavioissa. Kaikkien kaavioiden osalta on mahdollista perehtyä paremmin lähtötietoihin tarkemman analyysin tekemistä varten.
EU-tilannekatsaus
Seurantavälineen interaktiivinen kartta antaa yleiskuvan naisten saavutuksista ja heidän kokemistaan haitoista EU:n alueella. Analysoimalla molempiin indikaattoreihin perustuvat tulokset saadaan neljä EU-alueiden ryhmää.
Lähes puolet EU:n väestöstä elää parhaan suoritustason alueilla, joissa naisten saavutukset ovat keskimääräistä korkeampia ja haittoja on keskimääräistä vähemmän. Nämä alueet sijaitsevat pääosin Luoteis-Euroopassa ja Espanjassa.
EU:n väestöstä 11 prosenttia taas elää alueilla, joissa naiset saavuttavat paljon mutta joissa on myös paljon haittatekijöitä, ja miehet saavuttavat siksi enemmän. Nämä alueet sijaitsevat Tšekissä, Sloveniassa ja Luoteis-Euroopassa. Noin 4 prosenttia väestöstä asuu muutamalla alueella, joissa naiset saavuttavat vähemmän mutta myös haittoja on vähän, mikä tarkoittaa, että myös miehet saavuttavat vähemmän.
Yli kolmasosa EU:n väestöstä kuuluu kaikkein huonoimman yhdistelmän eli vähäisten saavutusten ja suurten haittojen piiriin. Nämä alueet sijaitsevat useimmiten itäisissä ja eteläisissä EU-maissa.
Verkossa saatavana olevassa komission työasiakirjassa annetaan lisätietoa tuloksista ja niiden mittaustavasta. Kaikkia tuloksia ja kaavioita voi tarkastella EU:n Urban Data Platform -alustan verkkosivustolla.
Lue lisää:
Mapping the glass ceiling: The EU regions where women thrive and where they are held back