breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Έργο του Interreg - Design4Innovation: Βοηθώντας τις ΜΜΕ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και καινοτόμες μέσω του σχεδιασμού

  • 01 June 2022

Το έργο Design4Innovation αποσκοπεί να βοηθήσει τις ΜΜΕ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές επενδύοντας στον σχεδιασμό για την ανάπτυξη καινοτόμων, περιβαλλοντικά φιλικών, και κερδοφόρων προϊόντων και υπηρεσιών. Το έργο έδειξε πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμόσουν την παροχή αγαθών και υπηρεσιών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας ή μετά από πανδημία.

Το έργο δημιούργησε ευκαιρίες για όλους τους εταίρους και τους φορείς προκειμένου να επεκτείνουμε το δίκτυό μας, και μας βοήθησε να κατανοήσουμε τη διασύνδεση μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ και των αποτελεσμάτων αυτού του έργου όσον αφορά τη χρήση του σχεδιασμού για ΜΜΕ.

Σχόλιο από έναν συμμετέχοντα του έργου.

Οι οκτώ εταίροι του έργου από επτά χώρες εφάρμοσαν μέτρα υποστήριξης για ΜΜΕ, ενώ παράλληλα μάθαιναν μεθόδους σχεδιασμού, για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν σε επιχειρήσεις και πολίτες. Το έργο Interreg επηρέασε πολιτικές και οδήγησε σε νέες προσεγγίσεις και πρωτοβουλίες.

Φέρνοντας την καινοτομία στην αγορά χάρη στο Interreg

Η σημασία του σχεδιασμού για επιχειρήσεις έχει γίνει ιδιαίτερα σχετική λόγω της νόσου COVID-19 και της πρωτοβουλίας Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, που αποσκοπεί να συνδυάσει την αισθητική και τη βιωσιμότητα στη στέγαση και στις πόλεις.

Πολλές ΜΜΕ δεν έχουν τις γνώσεις και τη δυνατότητα να επενδύουν συστηματικά στον σχεδιασμό. Το Design4Innovation ανταποκρίθηκε στην ανάγκη παροχής υποστήριξης, αποφεύγοντας παράλληλα τον μεγάλο διοικητικό φόρτο.

Οι εταίροι του έργου ήταν κυβερνητικές υπηρεσίες ή οργανισμοί που ήταν αρμόδιοι για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Ο επικεφαλής εταίρος, το PDR, είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα για τον σχεδιασμό και την καινοτομία που συστάθηκε από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 1994.

Οι ορισμοί του σχεδιασμού από συμμετέχοντες του έργου κυμαίνονταν από «μια προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων που μπορεί να εφαρμοστεί για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, νέων υπηρεσιών ακόμα και νέων πολιτικών» και με «τρόπο που να φέρνει την καινοτομία στην αγορά» μέχρι «το βασικό στοιχείο στη νέα κυκλική οικονομία».

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν τον προσδιορισμό των πιο καινοτόμων μηχανισμών χρηματοοικονομικής και μη χρηματοοικονομικής υποστήριξης των ΜΜΕ και την εύρεση τρόπων ώστε να καταστούν τα υπάρχοντα προγράμματα υποστήριξης πιο φιλικά για τον χρήστη και πιο αποτελεσματικά. Αναπτύχθηκαν μηχανισμοί παρακολούθησης και αξιολόγησης και καταρτίστηκαν σχέδια υλοποίησης.

Χάρη στη συνεργασία στο πλαίσιο του Design4Innovation, αναπτύχθηκαν τρία νέα έργα του προγράμματος Ορίζων Ευρώπη: DestinationUXDesign Challenges Pilot και το Design Impact Observatory.

Οι εταίροι του έργου ενθαρρύνθηκαν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως DeuS, ένα έργο Erasmus+ για επαγγελματική κατάρτιση στον σχεδιασμό από το Σύμπλεγμα Φορέων Σχεδιασμού της Βαλέτας στη Μάλτα, ή στην ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Σχεδιασμού στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.

Σύμπλεγμα φορέων σχεδιασμού και προγράμματα κατάρτισης

Το έργο οδήγησε στο άνοιγμα του Συμπλέγματος Φορέων Σχεδιασμού της Βαλέτας στη Μάλτα – έναν χώρο για άτομα που εργάζονται στον τομέα της δημιουργίας και την τοπική κοινότητα στο οποίο χορηγήθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια EUR στο πλαίσιο επένδυσης από το ΕΤΠΑ.

Ένα σύστημα κουπονιών για τον σχεδιασμό που θεσπίστηκε στη Λετονία τον Μάιο του 2020 βοήθησε 50 ΜΜΕ να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της παροχής προϊόντων και υπηρεσιών σε έναν κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Νέες και βελτιωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σχεδιασμού ξεκίνησαν στην Ελλάδα· στη Σιλεσία, Πολωνία· στη Φλάνδρα, Βέλγιο· στην Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα, το 90 % των ΜΜΕ που επωφελήθηκαν από υπηρεσίες υποστήριξης του σχεδιασμού δημιούργησαν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Καταλονία, Ισπανία, προώθησαν την κυκλική οικονομία. Στη Γαλικία, Ισπανία, διοργανώθηκαν προγράμματα κατάρτισης σχετικά με τον σχεδιασμό, όπως το πρόγραμμα REACCIONA. Οι Ισπανοί, Βέλγοι και Πολωνοί εταίροι πραγματοποίησαν μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ενθάρρυνσης της καινοτομίας μέσω πολιτικών.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ 

Η συνολική επένδυση για το έργο «Design4Innovation» είναι 1 624 774 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 1 363 764 EUR μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας «Interreg Ευρώπη 2014-2020» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση εμπίπτει στον τομέα προτεραιότητας «Ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».