breadcrumb.ecName

Interreg-project - Design4Innovation: Het MKB helpen concurrerender en innovatiever te worden door design

  • 01 June 2022

Het project Design4Innovation was bedoeld om het MKB te helpen concurrerender te worden door in design te investeren en innovatieve, milieuvriendelijke en winstgevende producten en diensten te ontwikkelen. Het project liet zien hoe bedrijven zich kunnen aanpassen en goederen en diensten kunnen leveren in een pandemisch en post-pandemisch Europa.

Het project bood alle partners en belanghebbenden mogelijkheden om hun netwerk uit te breiden en liet ons zien wat het verband is tussen EU-beleid en de resultaten van dit project over het gebruik van design voor het MKB.

Commentaar van een projectdeelnemer.

De acht projectpartners uit zeven landen hebben ondersteunende maatregelen voor het MKB ingevoerd en leerden zelf ontwerpen om de diensten voor hun bedrijven en burgers te verbeteren. Het Interreg-project had invloed op beleid en leidde tot nieuwe benaderingen en initiatieven.

Innovatie voor de markt dankzij Interreg

Door COVID-19 werd eens te meer duidelijk hoe belangrijk design voor bedrijven is, net als het initiatief van het Nieuwe Europese Bauhaus, dat esthetiek in woning- en stedenbouw probeert te combineren met duurzaamheid.

In het MKB ontbreekt vaak de kennis en de capaciteit om systematisch in design te investeren. Design4Innovation speelt in op deze behoefte met steun waarbij zware administratieve lasten worden vermeden.

De projectpartners zijn overheden of instanties die belast zijn met de ontwikkeling van ondernemerschap en innovatie. PDR, de hoofdpartner, is een onderzoeksinstituut voor ontwerp en innovatie dat in 1994 door de Cardiff Metropolitan University in Groot-Brittannië werd opgericht.

Projectdeelnemers gaven uiteenlopende definities van design, variërend van ‘een vorm van probleemoplossing die toepasbaar is op de ontwikkeling van nieuwe producten, nieuwe diensten en zelfs nieuw beleid’ en ‘een manier om innovatie op de markt te brengen’ tot ‘de sleutel voor een nieuwe circulaire economie’.

Er werd onder meer nagegaan wat de meest innovatieve financiële en niet-financiële steunmechanismen voor het MKB zijn en achterhaald hoe bestaande steunprogramma’s gebruiksvriendelijker en doeltreffender konden worden. Er werden monitoring- en evaluatiemechanismen ontwikkeld en plannen voor de uitvoering opgesteld.

Dankzij de samenwerking binnen Design4Innovation zijn er drie nieuwe projecten in het kader van Horizon Europa ontwikkeld: DestinationUXDesign Challenges Pilot en het Design Impact Observatory.

De projectpartners werden aangemoedigd om deel te nemen aan activiteiten zoalsDeuS het Erasmus+-project voor beroepsonderwijs in design door hetValletta Design Cluster in Malta of de oprichting van het Hellenic Design Centre in Thessaloniki, Griekenland.

Designclusters en opleidingsprogramma's

Het project heeft geleid tot de opening van het Valletta Design Cluster in Malta. Dit is een ruimte voor creatievelingen en de lokale gemeenschap waarvoor meer dan 5 miljoen euro aan EFRO-investeringen is vrijgemaakt.

In Letland werd in mei 2020 een regeling geïntroduceerd met designvouchers. Dit hielp 50 MKB-bedrijven zich aan te passen aan de nieuwe realiteit van een wereld met COVID-19 door producten en diensten te leveren.

Er werden nieuwe en betere designadviezen geïntroduceerd in Griekenland; Silezië, Polen; Vlaanderen, België; en Wales, VK. In Griekenland heeft 90 % van het MKB dat designsteun ontving, nieuwe producten en diensten geïntroduceerd.

Onderwijs- en opleidingsprogramma's in Catalonië, Spanje, stimuleren de circulaire economie. In Galicië, Spanje, zijn er designtrainingen opgezet, zoals het REACCIONA-programma. De Spaanse, Belgische en Poolse partners onderzochten hoe ze door beleid meer effect konden sorteren bij het stimuleren van innovatie.  

Totale investering en EU-financiering 

De totale investering voor het project “Design4Innovation” bedraagt 1 624 774 EUR. Daarvan wordt 1 363 764 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het samenwerkingsprogramma “Interreg Europa 2014-2020” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit “Verbetering van het concurrentievermogen van kleine en middelgrote ondernemingen”.