Gegevensbank projecten

Zoekresultaten

Projecten |
ROCKET: innovatieve technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen in het Nederlands-Duitse grensgebied

Het project brengt het bedrijfsleven en de wetenschap samen om de economische vooruitgang in onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie in het Duits-Nederlandse grensgebied tussen de Noordzee en de Niederrhein te versterken. De innovaties die daaruit voortkomen bieden economische kansen, en vormen een deel van de oplossingen voor grotere maatschappelijke uitdagingen.

  de | en
Projecten |
Technologiecampus in Belgisch Vlaanderen biedt modernste onderwijsinfrastructuur

De T2-campus op Thor Park in Genk is met behulp van EU-financiering gebouwd en dagelijks kunnen ongeveer 1 300 trainees gebruik maken van de onderwijsmogelijkheden die er worden geboden. Het complex, dat met behulp van de modernste duurzame bouwtechnieken is gebouwd, beslaat een totale oppervlakte van 24 400 m2 en voorziet in zo'n 300 technische opleidingen en workshops voor mensen uit de hele regio Limburg. De campus voorziet in de behoefte aan goed opgeleid technologietalent waar lokale bedrijven naar op zoek zijn, en biedt daarnaast een creatieve en geavanceerde leeromgeving.

  en
Projecten |
Textiel maken uit biopolymeren in Nederland

Het BioTex Fieldlab-project in Limburg ontwikkelt textielvezels uit biobased polymeren, die als vervanging kunnen dienen van producten die van oudsher worden gemaakt van polymeren op petroleumbasis. Onderzoeksteams en kleine, middelgrote en grote bedrijven hebben de krachten gebundeld in een proeftuin om prototypen kleding, tapijt, woontextiel en technische stoffen te ontwikkelen uit een nieuwe reeks biopolymeren. Het project werkt ook aan de ontwikkeling van een innovatief netwerk voor O&O-samenwerking die open staat voor organisaties die niet bij het oorspronkelijke consortium horen.

  en
Projecten |
Living Labs bevorderen renovatie van huizen in Brussel om energie-efficiëntie te waarborgen

Het project Living Labs Brussels Retrofit bevordert de renovatie van huizen in Brussel om gebouwen energie-efficiënter te maken. Dat gebeurt door het opzetten van vijf living labs waarin 20 industriële, onderzoeks- en non-profitorganisaties samenwerken, en een coördinatiecentrum. De labs zullen vier jaar lang ruimte bieden voor experimenten en innovatie. De labs maken de verwerving van knowhow mogelijk en verbeteren de samenwerking met de bouwsector, met als doel een grootschalige toepassing van renovatie te garanderen.

  en | fr
Projecten |
Een duwtje in de rug voor Belgische mkb-bedrijven in de sector mode en design

In België is meer dan 70 % van de werkgelegenheid afkomstig van middelgrote en kleine ondernemingen (het mkb). Een aanzienlijk deel van deze ondernemingen beschikt echter niet over de middelen of methoden om innovatieve ideeën tot marktklare producten te kunnen ontwikkelen. Daardoor hebben zij en hun werknemers een nadelige concurrentiepositie ten opzichte van grote ondernemingen. Het door de EU gefinancierde project TRIAXES moest deze kloof dichten en een innovatieboost geven aan mkb-bedrijven die actief zijn in de sector van mode en design.

  en | fr
Projecten |
Duurzaam bouwdesign voor de massa met XL-3D-printers uit Amsterdam

Geautomatiseerde extra-large (XL) 3D-printers die in Amsterdam in Nederland zijn ontwikkeld, maken op maat gemaakte designproducten duurzamer en toegankelijker. De smart-technologie van het XL-3D-printerproject in Noord-Nederland automatiseert het ontwerp en de productie van elementen, zoals vloerbedekkingen, lijstwerk en gevelbekledingen. De printtechnologie die weinig afval produceert, bespaart tijd en kosten om de aangepaste items te produceren en maakt gebruik van recyclebaar bioplastic of gerecyclede industriële materialen. De technologie wordt momenteel commercieel gebruikt in gebouwen over de hele wereld.

  en
Projecten |
Deuren in buitenlandse markten openen voor kmo's uit de Noordzeeregio

Het project „Lean landing voor micro-ondernemingen in het mkb”, dat is opgebouwd rond een netwerk van 19 centra voor startende en groeiende bedrijven in zes landen rond de Noordzee – Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk – heeft kleine ondernemingen geholpen nieuwe Europese markten vlot en efficiënt aan te boren. Het concept betrof het organiseren van bijeenkomsten voor kmo's met potentiële klanten en partners uit verschillende landen om ervoor te zorgen dat kmo's snel feedback konden krijgen ten aanzien van de vraag of hun producten of diensten in het buitenland konden worden verkocht. Bijeenkomsten werden in het door de kmo's gekozen land gehouden en 50% van hun reiskosten werd vergoed.

  da | de | en
Projecten |
Nederland ontwikkelt digitale aanpak voor het onderhoud van gebouwen

Het project „Façade Service Application”, dat met behulp van EU-financiering in Nederland werd ontwikkeld, brengt een revolutie teweeg in het onderhoud van gebouwen door het gebruik van sensoren, drones en kunstmatige intelligentie. De kosten worden hiermee verlaagd en woon- en werkruimte wordt beter betaalbaar.

  en