breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Duurzaam bouwdesign voor de massa met XL-3D-printers uit Amsterdam

  • 02 November 2018

Geautomatiseerde extra-large (XL) 3D-printers die in Amsterdam in Nederland zijn ontwikkeld, maken op maat gemaakte designproducten duurzamer en toegankelijker. De smart-technologie van het XL-3D-printerproject in Noord-Nederland automatiseert het ontwerp en de productie van elementen, zoals vloerbedekkingen, lijstwerk en gevelbekledingen. De printtechnologie die weinig afval produceert, bespaart tijd en kosten om de aangepaste items te produceren en maakt gebruik van recyclebaar bioplastic of gerecyclede industriële materialen. De technologie wordt momenteel commercieel gebruikt in gebouwen over de hele wereld.

Op dit moment zijn consumenten afhankelijk van bouwbedrijven en projectontwikkelaars en is er bij slechts 5% van alle bouwprojecten een architect betrokken. Wij willen het publiek toegang geven tot het productieproces en door dit te doen design toegankelijk maken voor de massa.

Hedwig Heinsman, medeoprichter Aectual

Onderzoekers uit bedrijven en een wetenschappelijk instituut hebben de print- en automatiseringstechnologie, materialen, printersoftware en projectmanagementtechnieken verbeterd voor het produceren van onderdelen met 3D-printers. Innovatie versnelt de productie en installatie van elementen, terwijl afval en CO2-emissies worden verminderd.

Prototypen werden destijds gemaakt voor het bouwen van een testhuis in Amsterdam. Hieruit werden op maat gemaakte vloerbedekkingen in oktober 2017 geïntroduceerd. Dit is nu wereldwijd te koop via het verkooppunt Aectual, dat nieuwe banen binnen het bedrijf en bij klanten creëert. Andere producten worden ontwikkeld.

Tijd- en materiaalbesparing

De technologie voor de XL-3D-printer werd ontwikkeld in de 3D-printerfabriek aan een gracht in Amsterdam. Onderzoek en ontwikkeling richt zich op vloerbedekkingen, lijstwerk voor gevels en trappen, omdat dit de producten zijn die het eenvoudigst kunnen worden aangepast aan de wens van de klant.

Productieverbeteringen raken alle schakels in de productieketen, van ontwerp tot installatie. Geautomatiseerde 3D-printers en -softwaretools optimaliseren het patroon, de vorm en de productie van een element op zodanige wijze dat het snel geprint kan worden en eenvoudig is te installeren.

Innovaties in materialen verlagen eveneens de impact op kosten en het milieu. In de kunststofproducten, zoals de vloerbedekkingssystemen, wordt gebruik gemaakt van een plantaardig materiaal dat volledig kan worden teruggevoerd in de printcyclus en dat kan bestaan uit weggegooid huishoudplastic of industriële bijproducten. Voor betonelementen, zoals het lijstwerk, gebruikt het 3D-printproces tot wel 70% minder beton dan de conventionele productiemethoden en kan de bijbehorende CO2-emissies tot wel 60% verlagen.

Toegankelijk succes

Het bedrijf Aectual groeide vanuit het project om te laten zien dat 3D-geprinte producten commercieel waardevol kunnen zijn. Het eerste product was een groot vloerpaneel met kanalen gevuld met spaanders of ander materiaal, een stijl die bekend staat als terrazzo. Amsterdam Schiphol Airport was de eerste klant, die een bedekking van 600 m2 bestelde. Andere grote klanten omvatten een nieuw museum in Amsterdam en detailhandelprojecten in Europa en Azië.

Aectual bevindt zich nu in de laatste fase om zijn print- en automatiseringstechnologie aan te passen om de productie te kunnen opschalen. Het bedrijf bereidt ook een nieuw product voor: gevelpanelen geprint van afvalplastic. Toegankelijkheid gaat voorbij de aan te passen producten. Het publiek kan de fabriek bezoeken om de printer in actie te zien.

XL-3D-printers laten zien dat 3D-printen kan worden toegepast in design, techniek en in de bouw, wat de weg baant voor een duurzamere bouwsector en voor andere XL-3D-printbedrijven. Aectual is gegroeid van 5 tot 15 medewerkers en wil verder uitbreiden, omdat zijn klanten ook nieuwe banen voor ontwerpers ontwikkelen die kunnen werken met 3D-printers.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project "XL-3D-printers" bedraagt 860 175 EUR, waarvan 306 766 EUR is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma "West-Nederland" voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit "Onderzoek en innovatie".