breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Technologiecampus in Belgisch Vlaanderen biedt modernste onderwijsinfrastructuur

  • 29 May 2019

De T2-campus op Thor Park in Genk is met behulp van EU-financiering gebouwd en dagelijks kunnen ongeveer 1 300 trainees gebruik maken van de onderwijsmogelijkheden die er worden geboden. Het complex, dat met behulp van de modernste duurzame bouwtechnieken is gebouwd, beslaat een totale oppervlakte van 24 400 m2 en voorziet in zo'n 300 technische opleidingen en workshops voor mensen uit de hele regio Limburg. De campus voorziet in de behoefte aan goed opgeleid technologietalent waar lokale bedrijven naar op zoek zijn, en biedt daarnaast een creatieve en geavanceerde leeromgeving.

Bij de T2-campus gaat het vooral om talent en technologie. Kinderen, studenten, werkzoekenden, werkgevers en ondernemers profiteren allemaal van deze innovatieve educatieve ruimte. In samenwerking met een groep bedrijven streeft de T2-campus ernaar de kloof op het gebied van technologische vaardigheden in het Belgische Limburg te verkleinen.

Kim Engelen, project team member

Het cursusaanbod op de T2-campus heeft tot doel te voorzien in leermogelijkheden en kwalificaties in sectoren zoals duurzaam bouwen, energie, informatietechnologieën, elektrotechniek en nieuwe materialen. Trainees leren in een open en gedeelde omgeving in een gebouw dat 80 leslokalen en 15 technologielaboratoria – ofwel ‘TECHlabs’ – omvat, die stuk voor stuk met de nieuwste apparatuur zijn uitgerust. Bij de campus werken in totaal 350 personeelsleden, waaronder voltijdse en freelance docenten.

Het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) heeft met een investering bijgedragen aan de kosten van de gebouwen en van de voorzieningen en apparatuur in de TECHlabs. Qua omvang beslaat de campus drie voetbalvelden en zijn open vormgeving toont studenten bouwtechnieken en infrastructuur voor energievoorziening waarover ze ook zelf in de klas kunnen leren. Bovendien gaat het gebouw uiteindelijk deel uitmaken van het netwerk voor stadsverwarming, waarmee energie zal worden bespaard en aan de uitstootvermindering zal worden bijgedragen.

Stimulering van innovatie

De TECHlabs voorzien in een leeromgeving die leerlingen moet inspireren. In het zogenaamde Smart Grid Labo worden alle mogelijke energiebronnen en het vervoer en de opslag ervan gesimuleerd. Dankzij de combinatie van deze investering en een project van het Europees Sociaal Fonds is in samenwerking met de Vlaamse instelling EnergyVille een nieuwe cursus voor batterijspecialisten ontwikkeld.

De ‘Smart Factory’ van de T2-campus streeft ernaar een platform voor experimenten te worden dat de bewustwording zal versterken en regionale bedrijven op weg zal helpen naar Industry 4.0, dat een grotere mate van automatisering en informatisering in de productietechnologieën omvat. Daarnaast is het lab de ‘Broeikas’ een creatieve ruimte die tot doel heeft ondernemerschap in studenten te stimuleren. Andere labs voorzien in actuele onderwijsinfrastructuur en omvatten een geluidsstudio, een fotostudio en een suite voor 3D-printen.

Ontsluiting van het potentieel

De T2-campus streeft ernaar het potentieel in wetenschappen, technologie, technische wetenschappen en wiskunde te ontsluiten door studenten te inspireren en hen toegang te verschaffen tot het regionale programma voor TECHtalenten. Om dit te bereiken, wordt EFRO-financiering gebruikt.

Alle infrastructuur en apparatuur op de T2-campus wordt gedeeld door de projectpartners – de VDAB, een openbare dienst voor arbeidsvoorziening; SYNTRA, een educatieve partner, gespecialiseerd in beroepsopleidingen voor werknemers, starters en ondernemers; en de stad Genk als vertegenwoordiger van scholen in Limburg.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „T2-campus” bedraagt EUR 42 988 354, waarvan EUR 12 475 220 is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationeel programma „Vlaanderen” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit „Onderzoek en innovatie”.