breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Een duwtje in de rug voor Belgische mkb-bedrijven in de sector mode en design

  • 12 November 2019

In België is meer dan 70 % van de werkgelegenheid afkomstig van middelgrote en kleine ondernemingen (het mkb). Een aanzienlijk deel van deze ondernemingen beschikt echter niet over de middelen of methoden om innovatieve ideeën tot marktklare producten te kunnen ontwikkelen. Daardoor hebben zij en hun werknemers een nadelige concurrentiepositie ten opzichte van grote ondernemingen. Het door de EU gefinancierde project TRIAXES moest deze kloof dichten en een innovatieboost geven aan mkb-bedrijven die actief zijn in de sector van mode en design.

In tegenstelling tot de standaard adviesbureaus, die alleen strategische richtlijnen geven, werken de teams van TRIAXES samen met ondernemers aan praktische zaken. Ze analyseren het ecosysteem van het product of merk, de markt, gebruikersscenario's, het productieproces en de tools, ze ontwerpen productconcepten en geven concrete richtlijnen bij de noodzakelijke stappen voor het ontwikkelen van prototypes en productie.

Evelyne Morlot, Projectmanager bij TRIAXES

Het TRIAXES-project wordt gecoördineerd door MAD, de Brusselse Fashion en Design Incubator, . Volgens hen kan de overvloed aan mode- en designtalent in de stad aanzienlijk bijdragen aan economische groei, traditionele industrieën helpen verjongen en nieuwe banen creëren. 

Met deskundig advies en ondersteuning wil het TRIAXIS-project mkb-bedrijven dezelfde O&O-methodologie verschaffen die grote bedrijven ook tot hun beschikking hebben. Ze hebben tot doel voor 2020 minimaal 10 mkb-bedrijven te ondersteunen. Tussen 2013 en 2015 heeft het project al acht mkb-bedrijven met succes geholpen een project te ontwikkelen. Eén daarvan staat op het punt een nieuw product op de markt te brengen en vijf zitten nog in de onderzoeksfase. Na een uitgebreide audit hebben twee mkb-bedrijven er vanwege het grote risico op mislukking voor gekozen hun producten niet te lanceren. Nog eens drie ondernemers die steun van TRIAXIS hebben gekregen, hebben zich nu als zelfstandige ondernemingen geregistreerd. 

Benadering in de vorm van een „one-stop shop“

Om elk mkb-bedrijf de juiste middelen en ondersteuning te kunnen bieden, is TRIAXES opgedeeld in twee interventiegebieden: TRIAXESpro en TRIAXESmode. TRIAXESpro richt haar ondersteuning bij productontwikkeling op mkb-bedrijven die actief zijn in de medische sector, de bouw, de verpakkingsindustrie en op het gebied van mobiliteit en hernieuwbare energie. TRIAXESmode is daarentegen gericht op modebedrijven die actief zijn in de sector leren confectiekleding en accessoires. 

Mkb-bedrijven moeten een aanvraag indienen voor deze ondersteuning. Bedrijven die geaccepteerd worden, krijgen een team van drie consultants met een relevante achtergrond en knowhow op het gebied van engineering, industrieel ontwerp, bedrijfsontwikkeling, productie en verkoop. Het team werkt in een 130 uur durende O&O-fase samen met de ondernemer(s) aan de ontwikkeling van een product. 

TRIAXES financiert maximaal 75 % van de kosten voor deze ondersteuning, dit betekent een aanzienlijke kostenverlichting voor het mkb-bedrijf. Zodra het innovatieconcept is uitgewerkt, helpt het project bovendien bij de ontwikkeling van de preprototypes om een proefmodel van het idee bij potentiële gebruikers te kunnen testen. Het project beschikt ook over een expert op het gebied van eco-design die ondersteuning biedt op het gebied van productduurzaamheid.

Innovatie door design

Een van de successen van TRIAXIS is de Baby-Up. Dit is een wieg die ontworpen is door een fysiotherapeut en die ervoor moet zorgen dat ouders geen rugklachten krijgen. Kaspard, dat ook met steun van TRIAXIS is ontwikkeld, houdt voortdurend de bewegingen in ziekenhuizen of bejaardentehuizen in de gaten. Verpleegkundigen worden gewaarschuwd als een patiënt uit zijn of haar bed komt, eruit valt of weer terug naar bed gaat.

Een ander innovatief product is Ötrema, een apparaat dat aangesloten is op radiatoren en automatisch de temperatuur in een kamer aanpast aan de hand van de gewoontes van de bewoners van het huis. Het apparaat detecteert bijvoorbeeld automatisch wanneer er iemand in de kamer komt, hoe iemands werkschema eruit ziet of wanneer het weekend is. Aan de hand van deze informatie past Ötrema automatisch de temperatuur aan tot een comfortabele warmte als de kamer in gebruik is en bespaart het energie als de kamer niet in gebruik is. 

Na 2020

Tot dusver heeft het project veelbelovende resultaten opgeleverd en veel positieve feedback gekregen van de betrokken ondernemers. Nu het oorspronkelijke doel bijna is bereikt wil het project nog meer mkb-bedrijven ondersteunen.

 

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „TRIAXES - O&O-steun voor mkb-ondernemingen door middel van gezamenlijke expertise“ bedraagt 1 902 910 euro, waarvan 846 455 euro is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „TRIAXES“ voor de programmeringsperiode 2014-2020.