breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Nederland ontwikkelt digitale aanpak voor het onderhoud van gebouwen

  • 03 July 2019

Het project „Façade Service Application”, dat met behulp van EU-financiering in Nederland werd ontwikkeld, brengt een revolutie teweeg in het onderhoud van gebouwen door het gebruik van sensoren, drones en kunstmatige intelligentie. De kosten worden hiermee verlaagd en woon- en werkruimte wordt beter betaalbaar.

Innovatieve start-ups waarbij niet alleen gedacht wordt aan technologische vooruitgang, maar waarbij ook gekeken wordt naar hoe innovatie voor een betere wereld kan zorgen, zijn heel inspirerend. Het FaSA-project heeft het onderwijs in een vroeg stadium betrokken bij het vinden van een betere verbinding tussen een veranderende arbeidsmarkt – bijvoorbeeld door digitalisering – en de noodzakelijke innovatie binnen het onderwijs. De hele stad kan hiervan profiteren.

Saskia Bruines, wethouder Den Haag

Drie Nederlandse bedrijven die actief zijn in de vastgoed- en bouwsector ontwikkelen nieuwe oplossingen voor de inspectie van gebouwen om zodoende de voortdurende cyclus van onderhoud van gebouwen te stoppen. Samen met 39 publieke en private partners ontwikkelen zij de Façade Service Application (FaSA).

Sensoren, drones en kunstmatige intelligentie

Het revolutionaire, digitale platform maakt gebruik van sensoren, drones en kunstmatige intelligentie om doorlopend inzicht en objectieve metingen te verschaffen over de technische en esthetische prestaties van gevels van bedrijven en woningen. Met name helpt FaSA te voorkomen dat componenten defect raken, en worden er warmtelekken mee opgespoord en de integriteit en veiligheid van balkons mee gecontroleerd.

Het onderhoud van gebouwen heeft een aanzienlijke invloed op de gezondheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van de kantoren, woningen en andere gebouwen waarin we onze tijd doorbrengen. Traditionele benaderingen van onderhoud van gebouwen richten zich echter meestal op de korte termijn. Dit leidt tot hogere onderhoudskosten op lange termijn en een algemene verslechtering van de componenten van gebouwen – een verslechtering die nieuwe gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich meebrengt die door extra onderhoud moeten worden aangepakt.

Met FaSA wordt niet alleen de huidige staat van gebouwen in kaart gebracht. Dankzij het gebruik van slimme algoritmen worden ook toekomstige onderhoudseisen voorspeld. Volgens projectonderzoekers verlaagt deze tweeledige capaciteit de onderhoudskosten en verhoogt het de betaalbaarheid van woningen en kantoorruimte. Het bevordert een kringloopeconomie, waarin producten en grondstoffen uit deze gebouwen in andere projecten kunnen worden gebruikt. Voor makelaars en taxateurs is FaSA een waardevolle tool om de waarde van een object op lange termijn nauwkeurig te kunnen bepalen.

Het project omvat een opleidingscomponent. Vooruitlopend op de veranderende behoeften van de sector, heeft FaSA een reeks onderwijsactiviteiten ontwikkeld die gericht zijn op de ontwikkeling van de professionele vaardigheden van zowel studenten als huidige werknemers.

Lopend werk en ontwikkeling

Aan de toepassing wordt voortdurend verder gewerkt. De projectpartners ontwikkelen momenteel de data-analysesoftware waarop de inspectienormen van FaSA zullen worden gebaseerd. Ze bevinden zich in het beginstadium van het ontwerpen van een sensor die esthetische prestaties kan meten, van beeldherkenningsalgoritmen en van technologie om met drones gegevens te verzamelen. Met een exploitatievergunning op zak voor het gebruik van drones in de bebouwde omgeving, zijn een aantal eerste tests met succes afgerond, waaronder een test waarbij woningbouwcorporaties betrokken zijn.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Façade Service Application” bedraagt 4 205 452 EUR. Daarvan wordt 1 682 180 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het operationele programma „West-Nederland” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit „Onderzoek en innovatie”.