breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Textiel maken uit biopolymeren in Nederland

  • 25 February 2019

Het BioTex Fieldlab-project in Limburg ontwikkelt textielvezels uit biobased polymeren, die als vervanging kunnen dienen van producten die van oudsher worden gemaakt van polymeren op petroleumbasis. Onderzoeksteams en kleine, middelgrote en grote bedrijven hebben de krachten gebundeld in een proeftuin om prototypen kleding, tapijt, woontextiel en technische stoffen te ontwikkelen uit een nieuwe reeks biopolymeren. Het project werkt ook aan de ontwikkeling van een innovatief netwerk voor O&O-samenwerking die open staat voor organisaties die niet bij het oorspronkelijke consortium horen.

Het belangrijkste resultaat van dit project is een duurzaam functionerend veldlab dat bestaat uit gemakkelijk toegankelijke, ultramoderne laboratoria en onderzoekers. In het project BioTex Field Lab kunnen kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland gebruikmaken van beschikbare faciliteiten en kennis en hun steentje bijdragen aan nieuwe duurzame innovaties op het gebied van biopolymeren voor de textielindustrie.

Muhammad Maqsood, Projectcoördinator.

BioTex Fieldlab ontwikkelde acht producten om de mogelijkheden van biopolymeren te demonstreren. De nieuwe vezels en garens zijn evenredig verdeeld in vier categorieën, namelijk:•    functionele garens voor het maken van kleding;•    tapijtgaren om tapijten te maken uit een enkel materiaal, waardoor ze kunnen worden gerecycled;•    tweecomponentengaren voor de ontwikkeling van technisch textiel, dat zuiver functioneel is en geen esthetische waarde heeft;•    ruwvezelgaren voor het produceren van woontextiel, zoals dekbedden en kussens.

Deze producten worden gemaakt in samenwerking met de textielindustrie om te zorgen dat de juiste kwaliteit behouden blijft.

Open innovatie

BioTex Fieldlab verbindt industriële partners met wetenschappers van het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials. Het lab fungeert als een open-innovatieplatform op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Studenten zijn betrokken bij de activiteiten van het project, wat de textielindustrie op de lange termijn zou moeten helpen om jonge onderzoekers aan te trekken en vast te houden.

Limburg is een goede locatie voor dit type onderzoek, omdat de regio een toonaangevende rol speelt in de agro- en chemicaliënsector, die essentieel zijn voor de productie en verwerking van biomassa. Het project voorziet in gemakkelijk toegankelijke laboratoria en onderzoekers. Kleine, middelgrote en grote bedrijven in Zuid-Nederland kunnen gebruikmaken van de faciliteiten en kennis van het lab om samen te werken en nieuwe biopolymeren voor de textielindustrie te ontwikkelen.

Andere bedrijven buiten de regio mogen tijdens en na het project gebruikmaken van de faciliteiten. Het doel is om de Nederlandse industrie te helpen met het ontwikkelen van een technologisch voordeel in biobased textiel. Daarnaast zal de marketing van nieuw textiel naar verwachting meer omzet genereren en meer banen creëren bij de deelnemende bedrijven.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project ‘BioTex Field Lab’ bedraagt 758 990 euro, waarvan 569 243 euro is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma ‘Zuid-Nederland’ voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit ‘Koolstofarme economie’.