Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Hilde Vautmans (Belgien) och Ivan Jakovčić (Kroatien), ledamöter av Europaparlamentet

Hilde Vautmans (Belgien) och Ivan Jakovčić (Kroatien), ledamöter av Europaparlamentet

I samband med Europeiska organdonationsdagen i oktober var vi värdar för ett möte i Europaparlamentet i Bryssel, som vi anordnade tillsammans med den europeiska föreningen för pulmonell hypertension (PHA Europe). Tillsammans med våra kollegor Romana Tomc och Alojz Peterle såg vi mötet som ett tillfälle att understryka vår oro för de tusentals patienter i EU som förgäves väntar på ett nytt organ som hade kunnat rädda deras liv. Varje dag dör 16 patienter i väntan på ett organ. Organdonation måste därför fortsätta att vara en högt prioriterad fråga för EU, medlemsländerna och allmänheten. 

EU:s handlingsplan om donation och transplantation av organ är ett viktigt initiativ som har främjat utbildning och utbyte av bästa praxis mellan länderna. Genom folkhälsoprogrammet har kommissionen varit med och finansierat flera projekt som ska hjälpa EU-länderna att förbättra sina donationsprogram rent praktiskt. En rad workshoppar för journalister har lett till ökad mediebevakning och bidragit till att öka allmänhetens kunskap och insikt. Statistik från Europarådet visar att insatserna bär frukt. Under 2015 utfördes i EU drygt 800 fler organtransplantationer än 2014. Det bekräftar den positiva trend vi har sett med drygt 4 000 fler transplantationer på fem år – en ökning med 14 procent sedan 2010.

Utbyte av organ mellan länderna har också blivit ett viktigt sätt att hjälpa patienterna. Ett it-verktyg som nyligen har tagits fram inom Foedus-projektet har redan använts för att erbjuda organ från andra länder. Under pilotfasen utfördes 23 sådana transplantationer, främst hos barn; transplantationer som annars inte hade varit möjliga. Två andra EU-finansierade projekt, som våra parlamentskollegor Karin Kadenbach och Gabriel Mato tagit initiativ till, startar till hösten och kommer att pågå i tre år. De gäller kroniska njursjukdomar och ska förbättra donations- och transplantationssystemen genom utbildning och upplysningskampanjer.

Alla dessa initiativ visar hur EU genom att samla sina resurser och kunskaper verkligen kan hjälpa patienterna. Nu när EU:s handlingsplan har slutförts och håller på att utvärderas är det dags att fundera över nästa steg. Det står klart att mycket mer behöver göras. Varför kan inte alla länder ha lika många organdonationer som Spanien och Kroatien? Vi måste nu se till att bygga vidare på handlingsplanens goda resultat.

Patientorganisationer spelar en avgörande roll för att få fler att vilja bli donatorer. PHA Europe har lanserat en uppmaning att agera för bättre donation och transplantation i EU. Tillsammans med andra ledande europeiska och nationella patientorganisationer arbetar man för att öka kunskapen, tillgången på organ och möjligheterna till organtransplantation. Vi stöder patientorganisationernas initiativ och uppmanar EU-länderna och kommissionen att tillsammans med civilsamhället göra mer för att engagera allmänheten och underlätta för oss alla att bli organdonatorer och rädda liv.