Send til en ven
RSS
google +
Printervenlig version

af Hilde Vautmans, medlem af Europa-Parlamentet for Belgien, og Ivan Jakovčić, medlem af Europa-Parlamentet for Kroatien

af Hilde Vautmans, medlem af Europa-Parlamentet for Belgien, og Ivan Jakovčić, medlem af Europa-Parlamentet for Kroatien

I anledning af den europæiske organdonordag i oktober var vi for nylig værter for et møde i Europa-Parlamentet i Bruxelles, som var organiseret i samarbejde med den europæiske pulmonal hypertension-sammenslutning, Pulmonary Hypertension Association Europe (PHA Europe). Vi og vores kolleger fra Parlamentet, Romana Tomc og Alojz Peterle, så denne begivenhed som en lejlighed til at gøre opmærksom på vores bekymring for de tusinder af patienter på transplantationsventelister i EU, som aldrig vil få foretaget de indgreb, der ville redde deres liv. Forskning viser, at der hver dag dør 16 patienter, mens de venter på organer. Derfor må flere organdonationer fortsat have høj prioritet for EU, for medlemslandenes regeringer og for alle EU-borgere. 

På EU-plan er der allerede gjort en stor indsats via "EU-handlingsplanen for organdonation og transplantation", der har fremmet uddannelse, grænseoverskridende vidensdeling og udveksling af bedste praksis mellem medlemslandene. Gennem folkesundhedsprogrammet har Kommissionen desuden medfinansieret en række europæiske projekter, der går ud på at yde praktisk støtte til medlemslandene i forbedringen af deres donationsprogrammer. En række workshopper for journalister har ført til mere mediedækning af emnet og har medvirket til at øge den offentlige bevidsthed. Data offentliggjort af Europarådet viser, at indsatsen har gjort en forskel. Der blev foretaget over 800 flere organtransplantationer i EU i 2015 end i 2014. Dette bekræfter en opmuntrende tendens: over 4 000 flere transplantationer på 5 år, hvilket er en stigning på 14 % i forhold til 2010.

Udveksling af organer er også ved at blive et vigtigt middel til at hjælpe patienterne. Et IT-værktøj, som for nylig er blevet udviklet af det fælles initiativ FOEDUS, er allerede blevet anvendt til at tilbyde organer, der var blevet doneret men ikke brugt til transplantation i donorens hjemland. Det har i pilotfasen ført til 23 transplantationer, især hos børn, som ellers ikke ville have været mulige. To andre EU-finansierede projekter, som er foreslået af vores Parlaments-kolleger Karin Kadenbach og Gabriel Mato, bliver sat i søen dette efterår og skal løbe i 3 år. Formålet med projekterne er at bekæmpe kroniske nyresygdomme og forbedre donations- og transplantationssystemerne gennem uddannelses- og oplysningsaktiviteter.

Alt dette viser, at når vi i EU samler vores ressourcer og ekspertise på området, kan vi levere konkrete resultater til glæde for patienterne.  Nu da EU's handlingsplan er gennemført og ved at blive evalueret, er det på tide at overveje de næste skridt. Det er klart, at der skal gøres langt mere. Hvorfor kan alle medlemslande ikke nå op på de samme donationstal som Spanien og Kroatien? Det momentum, der er opbygget via handlingsplanen, skal vedligeholdes og styrkes, så vi kan komme videre.

Patientforeningerne kommer til at spille en afgørende rolle for udbredelsen blandt EU-borgerne af idéen om at blive organdonor. PHA Europe tager føringen ved at støtte en kampagne på tværs af patientgrupperne for at forbedre donation og transplantation i hele EU. Sammenslutningens medlemmer slår et slag for større bevidsthed om, tilgængelighed af og adgang til organtransplantation sammen med en række førende europæiske og nationale organisationer, der repræsenterer andre patienter, for hvem organdonation og -transplantation er yderst relevant. Vi støtter patientforeningernes initiativer på dette område og opfordrer medlemslandene og Kommissionen til sammen med civilsamfundet at styrke indsatsen for at involvere borgerne og gøre det let for os alle at bidrage til at redde liv ved at blive organdonorer.