Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Med det tredje folkhälsoprogrammet (2014–2020) går EU:s folkhälsoarbete in i en ny fas. Programmet är vårt viktigaste verktyg för att stödja folkhälsopolitiken, främja samarbetet med medlemsländerna och andra aktörer och bidra till bättre hälsa i hela EU. Programmet ska stödja och komplettera ländernas åtgärder på de områden där ett EU-samarbete är nödvändigt eller ger betydande mervärde.
Samarbetet blir allt viktigare med tanke på det ekonomiska läget. Trots nödvändiga budgetåtstramningar måste EU-länderna försöka erbjuda allmän hälso- och sjukvård av hög kvalitet. Länderna har därför mycket att vinna på EU-initiativ som hjälper dem att utbyta kunskap och god praxis, öka innovationen och främja förebyggande åtgärder.
Med det nya programmet kan vi bättre främja hälsa och förebygga sjukdomar. Vi får bättre beredskap att skydda människor mot hot mot hälsan och samordna insatserna på EU-nivå. Vi kan stödja kapacitetsuppbyggnad och bidra till innovativa, effektiva och hållbara hälso- och sjukvårdssystem. Och sist men inte minst kan vi förbättra invånarnas tillgång till medicinsk expertis om specifika sjukdomar, höja vårdens kvalitet och stärka patientsäkerheten.
Jag uppmuntrar medlemsländerna och berörda parter att ta vara på programmets alla möjligheter för att förbättra människors hälsa i hela EU.