Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door Marc Springer, directeur van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC)

Door Marc Springer, directeur van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC)

Het aantal antibioticaresistente infecties neemt in een alarmerend tempo toe en dat vormt een grote bedreiging voor de menselijke gezondheid. We moeten dus verstandiger omspringen met antibiotica om de ontwikkeling en verspreiding van resistente bacteriën te vertragen. Antibiotica worden vaak verkeerd of onnodig gebruikt, zowel bij mensen als dieren.

Volgens een aanbeveling van de Raad van 2001 moeten de EU-landen het brede publiek voorlichten over het belang van een verstandig gebruik van antimicrobiële stoffen. Het ECDC heeft in 2008 besloten elk jaar op 18 november de Europese antibioticadag te houden ter ondersteuning van de nationale campagnes in de regio. Voor de 6e keer worden er in meer dan 40 Europese landen activiteiten georganiseerd om het verstandig gebruik van antibiotica te stimuleren.

De Europese Commissie en WHO/Europa hebben samen met tal van gezondheids- en beroepsorganisaties en met het ECDC voorlichtingsmateriaal ontwikkeld en activiteiten gepland voor de Europese Antibioticadag. Op de website van de Europese Antibioticadag vindt u voorlichtingsmateriaal dat is afgestemd op gewone burgers, maar ook op huisartsen en ziekenhuispersoneel. Steeds vaker worden de sociale media gebruikt om de boodschap van de Europese Antibioticadag over te brengen, bijvoorbeeld via EAAD Twitter (@EAAD_EU) en Facebook (https://www.facebook.com/EAAD.EU).

Om de antibioticaresistentie in Europa te verminderen is wereldwijde samenwerking onmisbaar. Het ECDC verheugt zich erover dat antibioticacampagnes in de VS, Canada en Australië naar de week van 18 november zijn verschoven, zodat zij nu samenvallen met de Europese Antibioticadag.