Beleid

Dankzij antibiotica en andere antimicrobiële stoffen is het aantal sterfgevallen door infectieziekten in de afgelopen 70 jaar enorm teruggelopen. Maar door te veel en verkeerd gebruik zijn veel micro-organismen resistent geworden.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding schat dat resistente micro-organismen jaarlijks 25.000 sterfgevallen veroorzaken en dat de kosten vanwege gezondheidszorg en productiviteitsverlies oplopen tot ruim 1,5 miljard euro.

Deze situatie is des te gevaarlijker omdat antibiotica e.d. in de moderne geneeskunde onmisbaar zijn geworden. Veel chirurgische ingrepen zijn onmogelijk zonder antibiotica.

Routekaart tegen antimicrobiële resistentie

 Het Actieplan tegen antimicrobiële resistentiepdf van de Commissie uit 2011 bevat een reeks maatregelen die de EU-landen kunnen treffen op zeven terreinen:

  • ervoor zorgen dat antimicrobiële stoffen op verantwoorde wijze worden gebruikt
  • microbiële infecties en de verspreiding ervan voorkomen
  • nieuwe effectieve antimicrobiële stoffen of alternatieven voor behandeling ontwikkelen
  • samenwerken met internationale partners om de risico's van resistentie te beperken
  • toezicht in de menselijke en diergeneeskunde verbeteren
  • onderzoek en innovatie stimuleren
  • communicatie, onderwijs en opleiding verbeteren

De Commissie heeft een routekaart Bekijk deze link in een andere taal English (en) voor alle maatregelen uit het actieplan opgesteld met doelstellingen, activitieiten en termijnen.

Promotie en ondersteuning

De Commissie financiert verschillende projecten rond antimicrobiële resistentie Bekijk deze link in een andere taal български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) en volgt de resistentieproblematiek nauwkeurig, met steun van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.

De trans-Atlantische taskforce antimicrobiële resistentie Bekijk deze link in een andere taal English (en) heeft in 2011 aanbevelingen voor de samenwerking tussen de VS en de EUpdf gepubliceerd.