Deze website is gearchiveerd sinds 01/11/2014
01/11/2014

Kruimelpad

Industrie en ondernemerschap

Defensie en veiligheid

Een slagvaardigere defensie- en veiligheidssector in Europa

Sinds vele jaren is de veiligheid van Europa grotendeels overgelaten aan de Verenigde Staten maar deze situatie is snel aan het veranderen. Europa moet nu meer verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen verdediging. Een nauwere samenwerking tussen de EU-landen is gezien de krimpende begrotingen de enige manier om dit te bewerkstelligen.

De marge voor verbeteringen is immens. Voor amper een op vier overheidsopdrachten voor militaire projecten in Europa werken verschillende EU-landen samen. De overige driekwart van de opdrachten wordt op nationaal niveau uitgevoerd, wat vaak leidt tot overlapping en onverenigbare systemen. Deze versnippering staat schaalvoordelen in de weg, onderdrukt innovatie en is uiteindelijk een verspilling van middelen.

Zo heeft de EU nog altijd elf leveranciers van fregatten terwijl de VS er slechts één hebben. In de EU-landen zijn er 17 productielijnen voor tanks, in de VS zijn dat er maar twee. Zelfs in de stabiele Europese luchtvaartsector is voor de bouw van drie verschillende typen straaljager sprake van versnippering van onze kostbare middelen. Afgezien van de overlapping van middelen hinkt Europa achterop wat betreft andere belangrijke technologieën zoals drones.

Samenwerking tussen en de fusie van Europese bedrijven zijn wat dit betreft de voornaamste oplossingen. Aan beide wordt gewerkt, zij het in een langzaam tempo. Om het proces in een stroomversnelling te krijgen heeft de Commissie een actieplan gepubliceerd met eenvoudige maatregelen om nationale markten verder te liberaliseren en om Europese defensie-ondernemingen concurrerender te maken op de wereldmarkt.

Hiervoor zijn niet alleen fusies maar ook grotere standaardisering en gemeenschappelijke certificering noodzakelijk. Het ontbreken van gemeenschappelijke certificering voor munitie van het landleger kost Europa naar schatting alleen al 1,5 miljard euro per jaar op een totaal van 7,5 miljard euro die jaarlijks in de EU aan munitie wordt uitgegeven. Maar we werken aan een gemeenschappelijke aanpak voor certificering. We dringen ook aan op de ontwikkeling van gemeenschappelijke normen door de EU-landen en zijn van plan "EU-hybride normen" te ontwikkelen voor producten die zowel militaire als civiele toepassingen kunnen hebben.

Hoewel de defensie-uitgaven teruglopen, heeft Europa nog altijd een van de hoogste defensiebudgetten ter wereld. In 2011 gaf de EU meer uit dan Rusland, Japan en China samen. Met een jaarlijks defensiebegroting van 194 miljard euro heeft de EU de capaciteit die nodig is om op internationaal vlak een strategische rol te spelen. Hiervoor moet het geld wel op een betere manier worden geïnvesteerd en moet er geleidelijk minder worden uitgegeven aan personeelskosten (ondanks een gestage afname nog altijd de grootste kostenpost) en meer aan onderzoek en ontwikkeling, waar in 2010 helaas 14% minder aan is besteed dan vijf jaar eerder.

Deze trend moet worden omgebogen aangezien onderzoek en ontwikkeling essentieel zijn voor de toekomst. Indirect kan dit gunstig zijn voor onder meer de elektronicasector en de ruimte- en de burgerluchtvaart en zorgt tegelijkertijd voor groei en duizenden hooggekwalificeerde banen. Op defensiegebied besteden de VS, wereldleider in innovatie, zeven keer zoveel aan onderzoek en ontwikkeling als alle 27 EU-landen samen. Wij roepen de EU-landen op om hetzelfde te doen en zijn van plan dit te ondersteunen via EU-uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van multi-inzetbare technologieën.

Meer informatie English (en)

Laatste bijwerking: 11/02/2015 |  Naar boven