Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Tasa-arvon unioni: Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia 2021–2030

Euroopan komissio hyväksyi maaliskuussa 2021 vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan strategian vuosiksi 2021–2030. Tällä kymmenvuotisella strategialla Euroopan komissio haluaa parantaa vammaisten ihmisten elämää Euroopassa ja muualla maailmassa.

Strategia perustuu edellisestä Euroopan vammaisstrategiasta 2010–2020 saatuihin tuloksiin. Vammaisstrategialla tasoitettiin tietä esteettömälle Euroopalle ja vammaisten ihmisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiselle niin, että he voivat käyttää oikeuksiaan ja osallistua täysipainoisesti yhteiskunta- ja talouselämään. Viime vuosikymmenen aikana saavutetusta edistyksestä huolimatta vammaisilla ihmisillä on edelleen vastassaan huomattavia esteitä ja suurempi köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen riski.

Uudella strategialla pyritään varmistamaan, että kaikilla vammaisilla henkilöillä Euroopassa sukupuoleen, etniseen taustaan tai alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, ikään tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta olisi

  • oikeus käyttää ihmisoikeuksiaan
  • yhtäläiset mahdollisuudet, myös yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunta- ja talouselämään
  • mahdollisuus päättää, missä, miten ja kenen kanssa he asuvat
  • mahdollisuus liikkua vapaasti EU:ssa tukitarpeistaan riippumatta
  • oikeus olla joutumatta kohtaamaan syrjintää.

Tässä uudessa ja vahvistetussa strategiassa otetaan huomioon vammaisuuden moninaisuus, joka kattaa pitkäaikaiset ruumiilliset, henkiset, älylliset tai aisteihin liittyvät vammat (Yhdistyneiden kansakuntien vammaisyleissopimuksen 1 artiklan mukaisesti), jotka ovat usein näkymättömiä.

Strategialla puututaan vammaisuuden riskeihin haavoittuvissa ryhmissä, kuten naisten, lasten, ikääntyneiden, pakolaisten ja sosioekonomisista vaikeuksista kärsivien moniongelmaisten keskuudessa, ja edistetään näin intersektionaalista näkökulmaa YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.

Uusi strategia sisältää näin ollen kunnianhimoisia toimia ja lippulaivahankkeita eri osa-alueilla. Strategian painopistealueita ovat mm.

  • saavutettavuus: mahdollisuus liikkua ja oleskella vapaasti sekä osallistua demokraattiseen prosessiin
  • mahdollisuus kohtuulliseen elämänlaatuun ja itsenäiseen elämään: strategiassa keskitytään erityisesti hoidon järjestämiseen laitosten ulkopuolella, sosiaaliseen suojeluun ja syrjimättömyyteen työelämässä
  • mahdollisuus yhdenvertaiseen osallistumiseen: strategian tavoitteena on suojella vammaisia ihmisiä tehokkaasti syrjinnän ja väkivallan kaikilta muodoilta ja varmistaa yhtäläiset mahdollisuudet oikeussuojaan, koulutukseen, kulttuuriin, urheiluun ja matkailuun sekä kaikkiin terveyspalveluihin
  • EU:n rooli tiennäyttäjänä
  • EU:n aikomus toteuttaa kyseinen strategia
  • vammaisten ihmisten oikeuksien edistäminen maailmanlaajuisesti.

Lippulaivahankkeet

  1. AccessibleEU: keskus, johon on koottu tietoa ja hyviä käytäntöjä saavutettavuudesta eri aloilla (vuoden 2022 loppuun mennessä).
  2. Eurooppalainen vammaiskortti: Euroopan komissio ehdottaa kaikissa EU-maissa tunnustettavan eurooppalaisen vammaiskortin luomista. Kortin avulla vammaiset ihmiset voisivat saada asianmukaista tukea matkustaessaan tai muuttaessaan EU-maasta toiseen (vuoden 2023 loppuun mennessä).
  3. Suositukset, joilla parannetaan itsenäistä asumista ja yhteisöön kuulumista. Tarkoituksena on parantaa vammaisten ihmisten mahdollisuuksia saada esteettömiä asumispalveluja yhteisössään tai asua kotona (vuoden 2023 aikana).
  4. Vammaisille henkilöille tarkoitettujen huipputason sosiaalipalvelujen eurooppalainen laatukehys (vuoden 2024 aikana).
  5. Vammaisten henkilöiden työmarkkinatulosten parantamista koskeva paketti (vuoden 2022 jälkipuoliskolla).
  6. Vammaisfoorumi: Vammaisfoorumi saattaa yhteen vammaisyleissopimuksen täytäntöönpanosta vastaavat kansalliset viranomaiset, vammaisjärjestöt ja Euroopan komission. Se tukee strategian täytäntöönpanoa ja vahvistaa vammaisyleissopimuksen toimeenpanoon liittyvää yhteistyötä ja tietojenvaihtoa.
  7. Euroopan komission uudistettuun henkilöstöstrategiaan sisältyy monimuotoisuutta ja vammaisten ihmisten osallisuutta edistäviä toimia.

Strategian toteuttaminen – yhteistyö EU-maiden kanssa

Euroopan komissio tukee jäsenmaita niiden laatiessa kansallisia strategioitaan ja toimintasuunnitelmiaan YK:n vammaisyleissopimuksen ja asiaa koskevan EU:n lainsäädännön täytäntöönpanon jatkamiseksi.

Komissio kehottaa jäsenmaita osallistumaan tähän uuteen ja vahvistettuun strategiaan, joka muodostaa puitteet EU:n toiminnalle sekä YK:n vammaisyleissopimuksen toteuttamiselle.

Jaa tämä sivu