Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Martin Seychell, terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston varapääjohtaja Euroopan komissiossa

Martin Seychell, terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston varapääjohtaja Euroopan komissiossa

Jatkuva pakolaisvirta Eurooppaan on ennennäkemätön haaste monelle EU-maalle. Tilanteen hallitseminen edellyttää solidaarisuutta kaikkialla EU:ssa. 

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on luokitellut pakolaiskriisiin vastaamisen ensisijaiseksi kiireelliseksi toimeksi EU:ssa. Terveydenhuollon on pysyttävä osana yleistä vastausta, ja pakolaisten – erityisesti heistä haavoittuvimpien – terveydenhoitotarpeet on pystyttävä hoitamaan.

 Komissio on valjastanut resursseja käyttöönsä ja on valmiina tukemaan EU-maiden vastaanotto- ja terveydenhuoltojärjestelmiä, joihin kohdistuu suuria paineita terveys- ja muiden palvelujen tarjoamisessa pakolaisille.

Komission koko organisaatio tekee tiivistä yhteistyötä, jossa ovat mukana komissaarit, EU:n virastot, keskeiset kansalaisjärjestöt ja kansainväliset järjestöt. Terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto tekee EU:n terveysturvakomitean kautta yhteistyötä pakolaisten kauttakulku- ja kohdemaiden kanssa, joihin kohdistuu erityisen paljon paineita.

Olemme esimerkiksi laatineet muistilistan, jota käytetään pakolaisten terveydentilan arvioinnissa järjestely- ja vastaanottokeskuksissa. Tämä auttaa luomaan heille henkilökohtaiset terveystietokortit ja antamaan hoitoa sitä tarvitseville.

 On äärimmäisen tärkeää tehdä selväksi, että näitä toimia tarvitaan pakolaisten itsensä vuoksi, ei niiden perusteettomien pelkojen vuoksi, että pakolaiset levittäisivät tartuntatauteja, väärinkäyttäisivät terveydenhuoltojärjestelmiä ja kuormittaisivat hoitojärjestelmiä. Heidän terveytensä on vaarassa, ei EU-kansalaisten.

Terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto tulee lisäämään tukea pakolaisten terveydenhuollolle osallistumalla eri hankkeiden rahoitukseen EU:n terveysalan toimintaohjelmassa. Tähänastista edistymistä on kuvattu komission juuri julkaisemassa Euroopan muuttoliikeagendan tilannekatsauksessa.

Puheenjohtaja Junckerin sanoin: “Jäsenmaiden on muutettava jalot sanansa konkreettisiksi toimiksi“.

Aktiivisuutta ei tarvita vain tänään vaan myös tulevina kuukausina. Kansanterveyden hoitaminen vaatii pitkäjänteistä ajattelua kauas tulevaisuuteen. Tuo tulevaisuus voi olla parempi miljoonille, jos jatkamme ponnistelujamme päättäväisesti ja myötätuntoa tuntien. 

Special Edition - Refugee and Migrant Health

Lisää aiheesta