Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de Michel van Hoegaerden, manager pentru Acțiunea comună privind planificarea și prognozarea forței de muncă din domeniul sănătății în cadrul Serviciului public federal de sănătate din Belgia

de Michel van Hoegaerden, manager pentru Acțiunea comună privind planificarea și prognozarea forței de muncă din domeniul sănătății în cadrul Serviciului public federal de sănătate din Belgia

Sistemele de sănătate nu pot supraviețui dacă nu dispun de suficienți angajați bine calificați. Prin urmare, avem nevoie de o planificare adecvată a personalului sanitar. Din păcate, multe țări nu reușesc să stabilească un cadru care să le permită să colecteze informații relevante, să le integreze într-un model de estimare și să poarte dezbaterile politice necesare pentru a decide asupra măsurilor care pot contribui la asigurarea unor sisteme de sănătate mai viabile. Este vorba, de exemplu, despre măsuri legate de educație și formare, despre aplicarea unor strategii de recrutare și de menținere pe post sau despre încurajarea dezvoltării profesionale continue.

Toate statele membre trebuie să ia măsuri.  Dacă țările din Europa Centrală și de Est se confruntă cu emigrarea personalului medical tânăr, alte state membre au probleme legate de dezechilibre regionale (lipsa de personal sanitar în zonele rurale și izolate), de necorelarea competențelor, de îmbătrânirea forței de muncă, de imposibilitatea de a recruta personal tânăr suficient și de dependența de cadre medicale din alte țări. Statele membre recunosc beneficiile colaborării la nivel european pentru a face față acestor provocări, prin schimb de experiență și cunoștințe. Comisia Europeană promovează această cooperare prin planul său de acțiune cu privire la personalul sanitar din UE, sprijinit de o serie de studii și proiecte.

Acțiunea comună privind planificarea și prognozarea forței de muncă din domeniul sănătății, sub coordonarea Belgiei, este finanțată prin cel de-al treilea program UE în domeniul sănătății și reunește cunoștințe și expertiză din toată Europa (30 de parteneri asociați și 59 de parteneri colaboratori din 28 de țări). Grupul de experți a elaborat manuale și orientări în care a prezentat cele mai avansate metodologii de planificare din 7 țări. Acestea sunt în prezent testate de responsabili cu planificarea personalului medical din Italia și Portugalia. În același timp, în Germania se derulează un studiu de fezabilitate.

Acțiunea comună va analiza, de asemenea, viitoarele aptitudini și competențe necesare în sectorul sănătății. Statele membre vor putea utiliza rezultatele obținute pentru a defini nevoile de competențe în cadrul politicilor privind educația și formarea personalului sanitar.

Până în 2016, Acțiunea comună va elabora un set de recomandări și propuneri concrete. Finanțarea prin programul UE în domeniul sănătății, sprijinul acordat de Comisia Europeană și efortul susținut depus de numeroase țări, organizații profesionale și părți interesate au făcut posibilă stabilirea unui dialog menit să identifice soluții la provocările actuale legate de personalul sanitar. Aceste soluții sunt esențiale pentru viabilitatea pe termen lung a sistemelor de sănătate din Europa.