Какво ново?

RSS абонаментRSS абонамент

Три години след катастрофалното земетресение Комисията потвърждава отново дългосрочния си ангажимент към Хаити

Подготовка за реагиране на бедствия в Хаити – Снимки: ЕК/ECHO/Франсоа Дюбок
08.01.2013 г.  - 

Тази седмица отбелязваме третата годишнина от земетресението, разтърсило Хаити на 12 януари 2010 г. Опустошителните последствия го превърнаха в едно от най-опустошителните природни бедствия в най-новата история.

За да отбележи повода, европейският комисар Кристалина Георгиева, съвместно с върховния представител и заместник-председател на Европейската комисия Катрин Аштън и комисаря Андрис Пиебалгс, потвърдиха отново дългосрочния ангажимент на Комисията към жителите на Хаити.

Европа отговори бързо и решително на огромните нужди, причинени от земетресението. Освен спасяването на човешки животи Европейската комисия предостави жилища на над 500 000 души. С хуманитарната помощ на ЕС бяха също подкрепени лечението на холера и предотвратяването на разпространението на епидемии.

Също толкова важно е, че усилията ни са съсредоточени върху намаляването на риска от бедствия и мерките за подпомагане на жителите на страната да станат по-устойчиви на бедствия в бъдеще. Като цяло от хуманитарната помощ на ЕС са се ползвали 5 млн. души, което означава всеки втори в Хаити.

ЕС подпомага също управлението, инфраструктурата, икономическите дейности и държавния бюджет, което дава възможност за осигуряване на здравеопазване, образование и правосъдие. По-голямата част от финансирането, обещано от Европейската комисия след бедствието, вече е предоставено. Отпуснати бяха и допълнителни средства за новопоявяващите се нужди.

Разбира се, все още ни предстои дълъг път. Неотдавнашните събития, като тропическата буря „Айзък“ и ураганът „Санди“, направиха възстановяването на Хаити още по-трудно и подчертават още веднъж необходимостта от увеличаване на устойчивостта на жителите на Хаити на природни бедствия.

Три години след ужасната трагедия през 2010 г., Европа е още по-решена да покаже своя ангажимент към Хаити. Помощта за Хаити да се възстанови и да се изгради в по-добро състояние от преди е най-добрият начин да се изрази солидарност с дългогодишните страдания на хората от тази страна и да се почете паметта на жертвите на бедствието.