EU:s sammanhållningspolitik: inbjudan att lämna förslag om projekt för innovation i städer för 120 miljoner euro

  • 01 June 2023
EU:s sammanhållningspolitik: inbjudan att lämna förslag om projekt för innovation i städer för 120 miljoner euro

EU:s sammanhållningspolitik bidrar till innovation i våra städer. Europeiska stadsinitiativet offentliggör i dag en andra inbjudan att lämna förslag till ett värde av 120 miljoner euro, för innovativa projekt som ska utveckla och testa nya lösningar för att hantera utmaningar i stadsområden.

Syftet med ansökningsomgången är att hitta projekt som leder till verklig omvandling i städer, genererar investeringar och inspirerar andra.

Projekten ska vara inriktade på ett av följande tre teman:

  • Grönare städer – för att experimentera med och leverera konkreta innovativa lösningar för grön och blå infrastruktur, för att hantera problem som rör den biologiska mångfalden, föroreningar och klimat.
  • Hållbar turism – som leder till långsiktig grön och digital omvandling, resiliens och hållbarhet i turismekosystemet. Detta kan uppnås genom att man diversifierar turistprodukter, strävar efter att ha en positiv inverkan på lokalsamhällena och miljön, främjar social inkludering och social innovation och förbättrar kopplingarna med mindre områden och städer.
  • Utnyttjande av talanger i krympande städer – platsbaserade och integrerade pilotprojekt för att testa nya lösningar för att behålla och locka till sig talanger. Detta kan uppnås genom att man involverar lokalsamhällen och tar itu med de ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekterna av befolkningsminskningen.

Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) kommer att finansiera 80 % av kostnaderna för de utvalda projekten. Varje enskilt projekt kan få upp till fem miljoner euro. En del av denna finansiering kommer att användas för att stödja en överföring av innovativa lösningar till andra städer i Europa för att nå en ännu större effekt, särskilt i de städer och regioner som har störst behov av en hållbar stadsomvandling. Därför kommer de stadsförvaltningar som fått stöd att inrätta partnerskap för överföring med tre andra städer som kopierar projekten.

Ansökningsomgången är öppen för alla städer i EU, enskilt eller i grupp. Intresserade sökande kan anmäla sig till informationsseminarier och andra möten som planeras under de kommande veckorna. Närmare uppgifter kommer att finnas på Europeiska stadsinitiativets webbplats.

Sista ansökningsdag är den 5 oktober 2023.

Bakgrund 

Europeiska stadsinitiativet inledde en första ansökningsomgång i oktober 2022 till stöd för det nya europeiska Bauhaus. Det kom in 99 ansökningar från 21 medlemsländer. Vinnarna i den ansökningsomgången kommer att tillkännages i juni.

Europeiska stadsinitiativet är ett nytt instrument som stödjer stadsdimensionen i sammanhållningspolitiken för 2021–2027, och har ett särskilt anslag inom Eruf på 450 miljoner euro. Under programperioden 2021–2027 måste minst 8 % av Erufs resurser i varje medlemsstat investeras i prioriteringar och projekt som valts ut av städerna själva och som bygger på deras egna strategier för hållbar stadsutveckling.

Utöver innovation stödjer Europeiska stadsinitiativet även kapacitetsuppbyggnad i alla stadsområden i Europa. Det tillhandahåller underlag för politiskt beslutsfattande och för utbyte av kunskaper om hållbar stadsutveckling, bl.a. via EU-agendan för städer.

Europeiska stadsinitiativet förvaltas av kommissionen och den franska regionen Hauts-de-France. Det bygger på Innovativa åtgärder i städerna för programperioden 2014–2020, men har ett ännu starkare fokus på innovation i städer, hållbarhet och att åtgärderna ska kunna kopieras i andra städer.

Städerna, både stora och små, är avgörande för att Europa ska kunna bli den första klimatneutrala kontinenten till 2050 och för att hantera de demografiska utmaningarna. Europeiska stadsinitiativets andra ansökningsomgång kommer att inspirera till innovativa lösningar och djärva stadsstrategier för att göra EU:s städer grönare, tillhandahålla modeller för hållbar turism och för att locka talanger – genom att ta itu med våra mest akuta problem och föregå med gott exempel som andra städer lära av och kopiera. Kort sagt kommer den att göra det möjligt för EU:s städer att spela en viktig roll när det gäller att uppnå våra långsiktiga mål för EU och sammanhållningspolitiken.

Elisa Ferreira, kommissionär för sammanhållning och reformer - 31/05/2023

Mer information