breadcrumb.ecName

Politica de coeziune a UE: Cerere de propuneri pentru proiecte de inovare urbană în valoare de 120 de milioane de euro

  • 01 June 2023
Politica de coeziune a UE: Cerere de propuneri pentru proiecte de inovare urbană în valoare de 120 de milioane de euro

Politica de coeziune a UE contribuie la inovarea orașelor noastre. Inițiativa europeană privind dezvoltarea urbană lansează astăzi o a doua cerere de propuneri în valoare de 120 de milioane de euro pentru proiecte inovatoare care ar trebui să dezvolte și să testeze noi soluții pentru abordarea provocărilor urbane actuale.

Cererea de propuneri vizează proiecte care declanșează o transformare reală în orașe, generează investiții și inspiră alte orașe.

Proiectele trebuie să se axeze pe una dintre următoarele trei priorități:

  • Înverzirea orașelor – să experimenteze și să ofere soluții inovatoare tangibile pentru infrastructurile verzi și albastre, abordând provocările legate de biodiversitate, poluare și climă;
  • Turismul durabil – pentru a stimula transformarea verde și digitală pe termen lung, reziliența și sustenabilitatea în sectorul turismului. Acest lucru ar putea fi realizat prin diversificarea produselor turistice, prin urmărirea unui impact pozitiv asupra comunităților locale și asupra mediului, prin promovarea incluziunii sociale și a inovării sociale și prin îmbunătățirea legăturilor cu zonele și orașele mai mici;
  • Mobilizarea talentelor în orașele aflate în declin – proiecte-pilot integrate și bazate pe realitatea zonei pentru a testa noi soluții pentru a reține și a atrage talente. Acest lucru ar putea fi realizat prin implicarea comunităților locale și prin luarea în calcul a dimensiunii economice, sociale și de mediu cauzate de tranziția demografică.

Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) va finanța 80 % din costul proiectelor selectate. Fiecare proiect poate primi până la 5 milioane de euro. O parte din această finanțare va sprijini transferul soluțiilor inovatoare către alte orașe din Europa pentru a garanta un impact și mai mare, în special în orașele și regiunile care au cea mai mare nevoie de transformare urbană durabilă. Pentru aceasta, autoritățile urbane sprijinite vor institui parteneriate de transfer cu alte trei orașe în vederea reproducerii proiectelor.

Cererea de propuneri este deschisă tuturor orașelor din UE care se prezintă separat sau ca grup. Candidații interesați sunt invitați să se înregistreze la seminarele de informare și la alte reuniuni programate în săptămânile următoare. Detaliile vor fi disponibile pe site-ul Inițiativei europene privind dezvoltarea urbană.

Data-limită pentru depunerea candidaturilor este 5 octombrie 2023.

Context 

Inițiativa europeană privind dezvoltarea urbană a lansat deja în octombrie 2022 o primă cerere de propuneri în sprijinul noului Bauhaus european. Au fost depuse 99 de candidaturi din 21 de state membre. Câștigătorii acestei cereri de propuneri vor fi anunțați în luna iunie.

Inițiativa europeană privind dezvoltarea urbană, dotată cu un buget specific de 450 de milioane de euro din partea FEDR, reprezintă un nou instrument care sprijină dimensiunea urbană a politicii de coeziune în perioada 2021-2027. În perioada de programare 2021-2027, minimum 8 % din resursele FEDER din fiecare stat membru trebuie investite în priorități și proiecte selectate chiar de orașe, pe baza propriilor strategii de dezvoltare urbană durabilă.

Pe lângă inovare, Inițiativa europeană privind dezvoltarea urbană sprijină capacitățile tuturor zonelor urbane din întreaga Europă și oferă date necesare pentru elaborarea politicilor și schimbul de cunoștințe privind dezvoltarea urbană durabilă, inclusiv prin intermediul Agendei urbane a UE.

Inițiativa europeană privind dezvoltarea urbană este gestionată de Comisie și de regiunea franceză Hauts-de-France. Aceasta se bazează pe Acțiunile urbane inovatoare din perioada de programare 2014-2020, dar pune un accent și mai puternic pe inovarea urbană, pe sustenabilitate și reproductibilitate în alte orașe.

Orașele de toate dimensiunile sunt esențiale pentru a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și pentru a aborda provocările demografice. Această a doua cerere de propuneri a Inițiativei europene privind dezvoltarea urbană va inspira soluții inovatoare și strategii urbane îndrăznețe pentru a face mai verzi orașele UE, pentru a oferi modele pentru un turism sustenabil și pentru a atrage talente – găsind soluții de succes la cele mai presante probleme din prezent și dând un exemplu din care alte orașe pot învăța și pe care acestea îl pot reproduce. Pe scurt, inițiativa va permite orașelor din UE să își joace rolul în realizarea obiectivelor pe termen lung ale UE și ale politicii de coeziune.

Elisa Ferreira, comisar pentru coeziune și reforme - 31/05/2023

Mai multe informații