Ιθαγένεια της ΕΕ: Δικαιώματα και ευκαιρίες
Η ιθαγένεια της ΕΕ είναι μοναδική μοναδική
Η ιθαγένεια της ΕΕ είναι
μοναδική μοναδική
Η ιθαγένεια της ΕΕ είναι μοναδική στη σύλληψή της. Αν είσαι υπήκοος μιας από τις 27 χώρες της ΕΕ, τότε αυτόματα είσαι και πολίτης της ΕΕ.
Ως πολίτης της ΕΕ, απολαμβάνεις ορισμένα δικαιώματα και οφέλη που διαφοροποιούνται από αυτά της εθνικής ιθαγένειας. Για παράδειγμα, ως πολίτης της ΕΕ έχεις το δικαίωμα να ζεις, να εργάζεσαι και να σπουδάζεις οπουδήποτε στην ΕΕ.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Μπορείς επίσης να παίξεις ενεργό ρόλο στη δημοκρατική διαδικασία της ΕΕ.
Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα για τον κόσμο των δικαιωμάτων και των ευκαιριών που προσφέρει η ιθαγένεια της ΕΕ.

827 300 άτομα απέκτησαν την ιθαγένεια της ΕΕ το 2021.
Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει πολίτες της ΕΕ που απέκτησαν την ιθαγένεια μιας άλλης χώρας της ΕΕ καθώς και εκείνους που απέκτησαν την ιθαγένεια της ΕΕ για πρώτη φορά.
%
Το 87% των Ευρωπαίων αισθάνονται πολίτες της ΕΕ!
Ιθαγένεια της ΕΕ: Ευκαιρίες και προστασία προστασία
Ιθαγένεια της ΕΕ: Ευκαιρίες και
προστασία προστασία
ΤΑΞΙΔΕΨΕ
Όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Μπορείς ελεύθερα να κυνηγήσεις μια νέα δουλειά πέρα από τα σύνορα ή να σπουδάσεις για έναν χρόνο στο εξωτερικό. Δεν απαιτείται θεώρηση, άδεια εργασίας ή άδεια διαμονής.

Πάνω από 300 000 φοιτητές και φοιτήτριες γνωρίζουν διαφορετικούς πολιτισμούς και αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες σπουδάζοντας στο εξωτερικό με το πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus κάθε χρόνο.
13,9 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ εξερευνούν νέες ευκαιρίες ζώντας και δουλεύοντας σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, δηλαδή περισσότεροι από τον πληθυσμό του Βελγίου.
%
Tο 89% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ τους ωφελεί προσωπικά.
%
Το 18% των πολιτών της ΕΕ σκέφτονται ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να εργαστούν σε μια άλλη χώρα.
ΨΗΦΙΣΕ
Μπορείς επίσης να πας ένα βήμα παραπέρα: να θέσεις υποψηφιότητα και να εκλεγείς!

%
Το 50,66% του πληθυσμού της ΕΕ ψήφισε στις ευρωεκλογές του 2019. Ποσοστό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2014!
Στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, έθεσαν υποψηφιότητα 168 Ευρωπαίοι πολίτες σε μια χώρα άλλη από τη χώρα της ιθαγένειάς τους.
%
Το 67% των πολιτών στην ΕΕ γνωρίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στη χώρα τους έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
%
Το 55% των πολιτών της ΕΕ γνωρίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στη χώρα τους έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.
ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ
Εκτός από το δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές, η ιθαγένεια της ΕΕ προσφέρει και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείς να επηρεάσεις τις πολιτικές της ΕΕ:

Ξεκίνα ή υποστήριξε μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών
Μπορείς να ζητήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέους νόμους μέσω μιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών.
Οι προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων, είναι:
7 πολίτες από 7 χώρες της ΕΕ.
1 εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες τουλάχιστον 7 χωρών της ΕΕ.
10 έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, εκ των οποίων 9 έχουν ήδη λάβει απάντηση από την Επιτροπή.
Η πρώτη πρωτοβουλία για τη συλλογή 1 εκατομμυρίου υπογραφών οδήγησε σε αλλαγές στην οδηγία της ΕΕ για το πόσιμο νερό, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη πρόσβαση σε αυτό.
Αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μπορείς να κάνεις έκκληση για δράση ή αλλαγή υποβάλλοντας αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ και σε αφορούν άμεσα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα σου απαντήσει και θα σε ενημερώσει για το αποτέλεσμα. Ορισμένες αναφορές συζητούνται από ειδική επιτροπή.
Περίπου 1 500 αναφορές εξετάζονται από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάθε χρόνο.
Υποβολή Καταγγελίας στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή
Δικαίωμα επικοινωνίας με τα θεσμικά όργανα
Μπορείς να γράψεις στα όργανα της ΕΕ σε κάποια από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και να λάβεις απάντηση στην ίδια γλώσσα.
Μείνε ασφαλής Μείνε ασφαλής ενώ ταξιδεύεις
Μείνε ασφαλής Μείνε ασφαλής
ενώ ταξιδεύεις
Ως πολίτης της ΕΕ, δικαιούσαι να λάβεις προξενική βοήθεια από το δίκτυο πρεσβειών και προξενείων και των 27 χωρών της ΕΕ σε όλο τον κόσμο. Εάν η χώρα σου δεν διαθέτει πρεσβεία ή προξενείο στη χώρα στην οποία βρίσκεσαι, μπορείς να απευθυνθείς στο προξενείο άλλης χώρας της ΕΕ για βοήθεια.
Λάβε βοήθεια όταν:
Πάνω από 600 000 πολίτες της ΕΕ επαναπατρίστηκαν από χώρες της ΕΕ με τη βοήθεια της ΕΕ επειδή είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Η ιθαγένεια της ΕΕ στο πέρασμα του χρόνου
Η ιθαγένεια της ΕΕ στο πέρασμα του χρόνου


Θεσμοθετείται η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στον τομέα του άνθρακα και του χάλυβα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες: το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο. Γεννιέται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

Αυτά τα έξι ιδρυτικά μέλη παραχωρούν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας σε όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους πολίτες και τις οικογένειές τους. Με το πέρασμα των χρόνων, αυτή η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα διευρύνεται και υποδέχεται νέες χώρες.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες εκλέγουν για πρώτη φορά άμεσα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καθιερώνεται η ιθαγένεια της ΕΕ με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ! Οι πολίτες διαθέτουν πλέον μια σειρά δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ πέραν του αρχικού δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας με σκοπό την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ τίθεται σε ισχύ, εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα ιθαγένειας της ΕΕ.

Προστίθεται ένα νέο δικαίωμα που σχετίζεται με την ιθαγένεια. Οι πολίτες της ΕΕ εισακούονται περισσότερο σε θέματα χάραξης πολιτικής μέσω της θεσμοθέτησης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών.


Κοινές αξίες
Η ιθαγένεια της ΕΕ βασίζεται στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.
Οι πολίτες της ΕΕ, υιοθετώντας αυτές τις κοινές αξίες, συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου υπάρχει πλουραλισμός, απαγόρευση των διακρίσεων, ανοχή, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.


«Δεν σχηματίζουμε συμμαχία κρατών αλλά ενώνουμε λαούς»
Ζαν Μονέ, Ουάσιγκτον 30 Απριλίου 1952