Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de José Miguel Caldas de Almeidam, coordonator al Acțiunii comune privind sănătatea mintală și bunăstarea

de José Miguel Caldas de Almeidam, coordonator al Acțiunii comune privind sănătatea mintală și bunăstarea

În ultimele decenii, necesitatea de a include sănătatea mintală printre primele priorități în materie de sănătate publică a fost recunoscută din ce în ce mai mult în Europa. Pentru Comisia Europeană, aceasta reprezintă un obiectiv major de multă vreme.  Cu peste un deceniu în urmă, Direcția Generală Sănătate și Consumatori din cadrul Comisiei a publicat o carte verde referitoare la dezvoltarea unei strategii europene privind sănătatea mintală. Mai recent, în 2008, a lansat Pactul european pentru sănătate mintală și bunăstare, disponibil în prezent în 22 de limbi. 

Tot în 2013 s-a lansat o acțiune comună pentru sănătate mintală și bunăstare, plecând de la rezultatele obținute până la momentul respectiv. Aceasta urmărește construirea unui cadru de acțiune la nivel european și se bazează pe eforturile depuse în cadrul Pactului european pentru sănătate mintală și bunăstare.

Acțiunea comună pentru sănătate mintală și bunăstare se axează pe cinci domenii: a) sănătatea mintală la locul de muncă; b) sănătatea mintală în școli; c) prevenirea depresiei și a suicidului; d) dezvoltarea unor servicii de îngrijire incluzive, oferite de comunitate persoanelor cu tulburări psihice severe; e) integrarea în toate politicile a aspectelor legate de sănătatea mintală.

Datorită Acțiunii comune, grupurile de lucru de la nivel național și european, care includ reprezentanți ai guvernelor și universităților, personal medical, utilizatori, familii ale pacienților și alte părți interesate, au analizat situația în Europa în fiecare dintre cele cinci domenii. Cu sprijinul experților, grupurile de lucru au colectat date noi și au analizat informațiile existente, în vederea îmbunătățirii eficacității și sustenabilității inițiativelor viitoare.

Pe baza acestor informații a fost creat câte un pachet de lucru cu recomandări de acțiune, care urmează să fie discutate cu toate părțile interesate relevante. Primul raport (cel privind sănătatea mintală la locul de muncă) a fost prezentat oficial la Berlin, în zilele de 29 și 30 noiembrie. Celelalte rapoarte vor fi prezentate în curând. Transformarea acestor recomandări în instrumente eficiente de acțiune este o provocare și o șansă pe care nu o putem rata.

Sănătate mintală

Mai multe pe această temă