Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door João Manuel Valente Nabais, voorzitter van IDF Europe

Door João Manuel Valente Nabais, voorzitter van IDF Europe

Het lijdt geen twijfel dat diabetes epidemische vormen heeft aangenomen in de EU en daarbuiten. In 2012 leden bijna 32 miljoen mensen aan diabetes in de EU. Gemiddeld gaat wel 10 % van de kosten voor gezondheidszorg naar de behandeling van diabetes en complicaties ervan. In sommige landen gaat het zelfs om 20 %.

Dat is vooral het gevolg van obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging en de vergrijzing van de bevolking. De economische en financiële crisis maakt het ook moeilijker diabetespatiënten voldoende zorg te bieden, omdat de meeste landen moeten bezuinigen op hun budget voor gezondheidszorg.

In een studie, die later deze maand verschijnt, wijst IDF Europe erop dat diabetespatiënten in Europa vaak moeilijk goede geneesmiddelen en medische hulpmiddelen kunnen verkrijgen. Diabetici zijn evenwel afhankelijk van continue behandeling om hun levenslange aandoening te onder controle te houden. Onvoldoende behandeling leidt tot een lagere levenskwaliteit, en op lange duur tot nog grotere kosten voor de gezondheidszorg.

Vele diabetescomplicaties, zoals hartziekten, nierfalen en voetproblemen zijn te voorkomen met tijdige diagnose, voorlichting van artsen en patiënten en een algemene, multidisciplinaire langdurige zorg.

Initiatieven om de risicofactoren van diabetes, zoals slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging, aan te pakken zijn erg belangrijk. De Commissie steunt daarom de EU-landen en alle belanghebbenden bij de bevordering van gezonde eetgewoonten en de bestrijding van zwaarlijvigheid op vele gebieden (gezondheidszorg, sociale diensten, onderwijs, landbouw, media, stedelijke mobiliteit en lichaamsbeweging). Het bevorderen van een gezonde levensstijl is geen zaak van de overheid en de gezondheidssector alleen. Hun initiatieven moeten worden aangevuld door een structurele aanpak van de problemen die ten grondslag liggen van de diabetesepidemie, bijv. door te zorgen voor duurzame zorgstelsels en toegang tot een degelijke diabetesbehandeling voor iedereen..

Gehoopt wordt dat initiatieven op EU-niveau, zoals de gezamenlijke actie op het gebied van chronische ziekten, met een werkpakket rond diabetes en een actieplan tegen zwaarlijvigheid bij kinderen, de samenwerking bevordert tussen de EU-landen en al wie betrokken is bij de ontwikkeling van een algemene en sectoroverschrijdende aanpak van de diabetesepidemie.

Investeringen in diabeteszorg, -onderzoek en -preventie moeten worden gezien als een eerste voorwaarde voor de bevordering van een gezondere en productievere samenleving, en als motor van de economische groei op lange termijn.

Diabetes

Meer over dit onderwerp